Приштина: Тачи провоцирао и без заставе

В. Н.

среда, 25. 03. 2015. у 15:34

Приштина: Тачи провоцирао и без заставе
Регионални скуп на КиМ протекао без државних обележја, али у знаку препуцавања. Хашим тачи више пута поновио да је "Косово држава". Дачић: ЗСО не сме бити НВО

ЗАСТАВА Косова није се данас завијорила у Приштини пред делегацијом из Београда, на трећем неформалном министарском састанку "Западни Балкан 6", али домаћини нису пропустили прилику да са скупа пошаљу поруку да је "Косово - држава".

Тако је и централна тема састанка - економски развој региона и заједнички инфраструктурни пројекти - донекле остала у сенци размене варница између српског шефа дипломатије Ивице Дачића и министра спољних послова привремених институција у Приштини Хашима Тачија.

Тачи није пропуштао прилику да поручи да се "без Косова не може замислити стабилан Балкан и његова интеграција у ЕУ", "да Приштина стиче међународни субјективитет" и да је "формирање нове владе показало је да је Косово држава".

Дачић је узвратио да треба "спустити лопту". Српски вицепремијер, који је конференцији присуствовао са министарком инфраструктуре и саобраћаја Зораном Михајловић, јасно је ставио до знања да Србија неће пристати на маргинализацију Заједнице српских општина, која, како је нагласио, не може да буде никаква невладина организација:

- Ова конференција показује релаксацију односа на Балкану. Треба да дефинишемо пројекте и представимо их ЕУ. Не смемо да дозволимо "синдром дрона" када је реч о овако важним стварима - рекао је Дачић.

Министарка Михајловић изјавила да скуп у Приштини треба да доведе до бољег регионалног повезивања. Она и Дачић разговарали су и са представницима листе "Српска".

На конференцији у Приштини учествовали су и министри из Црне Горе, БиХ, Македоније и Албаније, док је Брисел, који је покровитељ скупа, представљао комесар за суседство и преговоре о проширењу Јоханес Хан. Он је најавио да ће ЕУ издвојити милијарду евра за унапређење инфраструктуре у земљама Западног Балкана. Министри су потписали заједничку изјаву којом су подржали успостављање транспортне мреже у региону.

СРПСКИ УЗ КАФУ

Дачић и Тачи имали су и неформални сусрет на маргинама скупа, попили су кафу, а како сазнајемо, део разговора вођен је и на српском, који албански политичар помало разуме. Дачић и Зорана Михајловић нису доживели никакве непријатности током боравка у Приштини.

Коментари (16)

Bugs Bunny

25.03.2015. 17:50

Će i da pristane i na hapšenje, tamo gde hapšenje je planirano da obavi se, daj te mu samo dovoljno vremena:))

novi svet

26.03.2015. 09:47

@zvonko - ....zvonko kao prvo Sloba zavrsio karijeru na najgrubi nacin,kako je i zasluzio.Ponekad od loseg oca dolaze dobri sinovi i kceri.U ovom slucaju to se nije desio,tako da srbi izgubili sansu za popravljanje ono sto su porusili i izgubili u proslosti.

друг Чабор

25.03.2015. 20:33

министар спољних послова у Приштини!??! шта ће ових пет еу земаља што нису признале терористичку "репубљику" косово??!? Војин Танкосић је после заседања парламента чекао одређене министре испред њихове куће и мало их пропуштао кроз шаке као и винстона черчила између осталих, е такви ликови нама требају!

Logic

25.03.2015. 21:50

A pokloni, pokloni (ne mislim na "klanjanje, poklonjenje") jesu razmenili poklone)? Što nas držite u neizvesnosti?

Ника

25.03.2015. 22:04

Ивица и Зорана оду на састанак "W6" - 6 земаља региона, и имају образа да нам кажу да не признају тзв. Републику "Косово"?Па шта мо ми - малоумни?У чије име то радите? Пред изборе је било "и Косово (и Метохија) и ЕЗ, да би сада остало "ЕЗ нема алернативу". Није народ за то гласао.Нити да шиптарима градите аутопутеве за Европу.Срам вас било, обоје.Стидите се свих оних побијених, несталих, расејаних и исечених, чији су органи продавани...

deki

25.03.2015. 23:07

@Ника - kakav sram pa da ga imaju ne bi ni lupetali svasta,koga smo mi izabrali i nas treba da je sram

Стефан Зоран

25.03.2015. 23:54

Где је ту провокација? "Косово - држава"... Шта је ту спорно за било кога од присутних на конференцији? Да ли је Дачић макар напоменуо оно што нама он и Вучић упорно понављају, да је Косово део Србије? Напротив, нагласио је да "konferencija pokazuje relaksaciju odnosa na Balkanu" и да се он брине за однос косовске државе према "српским" општинама! А онда је, уз кафицу, проћаскао са Тачијем. Изгледа, најважније је било да " Dačić i Zorana Mihajlović nisu doživeli nikakve neprijatnosti"!

Karadjordje

26.03.2015. 09:24

ako se očigledno ne poentira , onda nije trebalo ići. Ovako samo nekome donosimo bodove na našu štetu.

Mali bata

26.03.2015. 10:44

Kakva je situacija na Balkanu mene moze jedino ako nesto normalno se pojavi da iznenadi:)) i onda opet proverericu, ne zato sam nepoverljiv, nego da li je to cvrst dokaz ili nesto drugo!