БЕОГРАД је добио гаранције Брисела да ће сутрашњи министарски скуп у Приштини, чији је покровитељ Европска унија, бити организован без било каквих државних обележја.

Тако ће се потпредседници српске владе, шеф дипломатије Ивица Дачић и министарка инфраструктуре и грађевинарства Зорана Михајловић, наћи за истим столом са Хашимом Тачијем, али без застава и других симбола.

Како смо чули од Дачића, то није никаква билатерална посета, нити значи промену става Србије када је реч о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

Министарска конференција земаља региона, под називом "Западни Балкан 6", наставак је берлинске иницијативе немачке канцеларке Ангеле Меркел, из августа прошле године, а у циљу промовисања економске сарадње земаља региона.

Претходни скуп, одржан пре два месеца у Београду, био је у Гимних-формату, односно, без државних обележја, па се очекује да ће и домаћини у Приштини организовати састанке без истицања застава и државних обележја. На ове форуме долазе представници Албаније, Македоније, Црне Горе и БиХ.

На конференцији у Приштини расправљаће се о конкретним економским пројектима од регионалног карактера, с посебним нагласком на улагања у инфраструктуру.

Скуп се одржава у приштинском хотелу "Свис Дајмонд", који је већ данима под строгим мерама обезбеђења. Како сазнајемо, из Брисела су стигле директиве да се обезбеди максимална безбедност учесника и избегну било какви инциденти, с обзиром на долазак високих званичника из Београда.


ХОЋЕ УЈЕДИЊЕЊЕ

Под мотом "Једна земља, један народ, један сан" јуче је одржана друга заједничка седница влада Косова и Албаније у Тирани. "Албанци желе равнотежу и оно што им припада", поручио је албански премијер Еди Рама. Потписано је 11 споразума о сарадњи у граничним патролама, безбедности, образовању, трговини, а према речима Раме две земље ће се ујединити уласком у ЕУ. Најављено је да ће Косово и Албанија отварати заједничке конзулате, попут оног у Минхену и планираног у Милану.