Горанова лествица

Ратко ДМИТРОВИЋ

20. 03. 2015. у 21:30

Горанова лествица

Ратко Дмитровић

Ученик средње Трговачке школе, П. Г. повређен је када му је део фасаде са зграде у Македонској улици пао директно на главу

Значај филма, не само као комерцијалног производа, први су схватили творци Холивуда, досељеници с украјинских и руских равница, и том новом виду комуникације, свакако и уметности, доделили улогу коју филм у данашњем свету углавном има, а ради се о пропаганди: политичкој, државној, идеолошкој, корпоративној... чији је циљ да у појединцу убије потребу за размишљањем, за креацијом и наметне му жељени мисаони образац. Одавно познат образац.

А зашто се тим обрасцем - бар делимично и повремено, тамо где постоје уметнички изазови - не служе Срби, њихове филмаџије? Коме је у савременој Европи потребно, ако Србима није, да из сопственог дворишта изнесу у свет слику о себи, истиниту слику, битно другачију од ове која, ево, мерено деценијама кружи Европом (и Америком, наравно) о Србима злочинцима, агресорима, убицама, варварима модерне Европе.

Снимамо филмове о сопственом трошку у којима имитирамо одвратну, што би покојни Тирке рекао, гњецаву продукцију са Запада, углавном из холивудских студија, нудимо свету слику коју је тај свет већ одавно продао нама, придружујемо се тужбама против нас, потписујемо и на целулоидној траци пресуде које се односе једино на нас.

Наравно, има српских филмова који не припадају овој категорији, али у Србији, на пример, није снимљен филм о готово надљудским борбама српских снага са ОВК-бандама, регуларном армијом Албаније и НАТО, 1999. године, на подручју српско-албанске границе. Зашто? Плашимо ли се екранизације херојстава модерног српског војника? Имамо ли уопште право на таквог војника? Или се они који би то и филмовали плаше да им такав филм неће позивати на фестивале у иностранству, да неће видети света?

Чији би то филмски ствараоци, осим српских, игноирисали страшну трагедију сопственог народа, изгон библијских размера Срба из Хрватске, завршно с "Олујом"? Како то да никоме у Београду није инспиративна тема деловање КПЈ од 1928. године (4. конгрес одржан у Дрездену) када је донет антисрпски програм који се остварио у преко 90 одсто зацртаног. Остало је још само одвајање Војводине. Шта је тема ако то није?

Горан Радовановић нема тај проблем. Направио је, сценаристички и режијски, филм "Енклава" (обавезно погледати) о изолованој српској заједници, заосталој на Косову након бомбардовања Србије 1999. године, прогона Срба и окупације јужне српске покрајине. Филм за плакање и сећање, остварење које на образ савремене Европе лепи припадајућу црну траку, а многима који се у Београду баве филмом даје до знања да тај посао подразумева и частан, људски однос према сопственом народу и држави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Mile glodar

21.03.2015. 10:56

@El Pavlos - Dok se mi igramo kineskim, plasticnim, igrackama, dotle nase okruzenje izbacuje svoje, medijski, nabildovane istine. To mozemo i mi, verujte mozemo i bolje. A onda dohvatimo, cvrsto, vile u ruke,jer tu smo naj bolji. Imnogo jace naoruzani su ciknuli od njih. SRBIJO MAT.14.

Рио Лобо

20.03.2015. 21:56

И сам сам себи често постављао слична питања... Изгледа да "још није време" ни за истину ни за нас... Надам се да "кад буде време" то нећемо дочекати неспремни и на начин који нам нуде тренутни "задужени за пропаганду" и филмску уметност...

viganj

21.03.2015. 10:01

@Рио Лобо - pa udžbenik iz istorije nam piše Brisel... šta dalje reći...

Tarabićki kongres

20.03.2015. 22:50

Nešto mi se čini da autor "škilji" na jedno oko, kada pominje "Drezdenski kongres"!? Ne verujem da mu je nepoznata kompletna situacija sa komunističkim pokretom pre, tokom i nakon Oktobarske revolucije, kako je nastala KP na prostorima Jugoslavije, zašto je dobila snažnu podršku, zašto je i u kojim okolnostima, bila za rušenje kraljevine SHS-Jugoslavije, šta bi sa "Obznanom" pa nadalje. Nije moguće biti nepristrasan a izjednačavati borbu protiv buržoazije sa borbom protiv Srbije.

Nina Jerković

21.03.2015. 08:40

@Tarabićki kongres - Довољно је погледати споразум који су комунисти потписали са усташама 1935 године о уништењу Српског народа и православља и упоредити ефекте које је "комунизам" оставио на Србију Од изазивања немаца да репресијом 100:1 убијају невине Србе до плаћања САД да бомбардују Српске градове 1944. Те поништења резултата другог светског рата, правећи државе усташама, турцима, бугарима и шиптарима са Српским народом као мањином спремном за "одстрел" 90тих.. Забрана повратка Срба на Косово...

Fridomn

21.03.2015. 01:26

Da se nadovežem na komentar.Umesto bitke na Košarama i Morini, i junačkog otpora naših graničara i 63 padobranske,PTC je snimio najbljutaviju seriju"Vojna akademija". Umesto bitke na Kolubari,Ceru i proboju Solunskog fronta snimamo filmove o Paradi i Malom Budi ...

Bugs Bunny

21.03.2015. 08:37

Demokratija je izrasla iz ratova i revolucija a socialni separatisti i njihova zloslutna politka etnickog oruzija zavadi pa vladaj, smatraju za dobrim. Valjda zato hoce da okupiraju i Ukrajinu.

viganj

21.03.2015. 10:00

kako da snimamo i sačuvamo od zaborava.... bombardovani smo radi toga što nismo hteli da nas okupiraju... nismo pristali i pored kasetnih bombi i osiromašenog uranijuma... ALI... ovi potpisaše "saradnju" sa NATO-om bez zrna baruta.. niko o tome ne piše, niti ŠTA SU KONKRETNO potpisali gospodin Dačić i gospodin Gašić.. Dakle, oni su bili u pravu, a mi pristajemo na ulogu zločinca... takvi smo, kakvi smo..

Veselin

21.03.2015. 10:06

Zna narod ko su neprijatelji Srbije ali je on izdan.Veci neprijatelji Srbije u zadnjih 15 godina su domaci izdajnici,a njih ima previse.Dolaze mladi ljudi koji ce to promeniti.Bice primorani na to.

BIA

21.03.2015. 10:22

Sto puta sam to pomislio.Sto puta sam to komentarisao sa prijateljima.Ali kod nas je bitnija tema p...ske populacije,"pomirenje u regionu" i "da se pogledamo u ogledalo"...U svakom slucaju,svaka cast na tekstu

ercov

21.03.2015. 11:31

Hvala gos.Dmitrovicu koji se dotakao ove teme ali to je samo jedna kap u ovom nasem moru proevropske politike koja nam evo vec dugih 15 godina ubi sve sto se tice bilo kakvog patriotizma i dostojanstva gradjana Srbije.15 godina nam politicki vrh unakazava veoma pametnu i obdarenu omladinu,ubija ih u pojam do te metre da nam deca i pored svoje volje moraju radi prezivljavanja i spsavanja svog intelekta bezati u beli svet, a ovi sto ostaju na zalost nemaju nikakvu moc reakcije.