АМЕРИКА појачава притисак на Србију да окрене леђа Русији и придружи се санкцијама које је Москви увео Запад!

Према очекивањима државног врха Србије, у наредним недељама и месецима стезаће се политички обруч око Београда, што је јуче, у Вашингтону, наговестио и амерички државни секретар Џон Кери.

Одговарајући на питања сенатора Кристофера Марфија о растућем утицају Русије у Европи, Кери је пред Спољнополитичким комитетом Сената поручио да се читав низ европских земаља, а међу њима и Србија, налази на "линији ватре" када је реч о односима Вашингтона и Москве.

И Марфи је нагласио да је оно што се дешава у Украјини само врх леденог брега када је реч о утицају Кремља у Европи:

- Русија маршира у Србији са већим утицајем него икада пре. Такво понашање Москве није наишло на адекватан одговор Запада. Неопходни су нам ресурси за вођење такве стратегије - навео је Марфи.

За Ивана Мркића, саветника председника Томислава Николића, Керијева изјава није сигнал заокрета и радикализације америчке политике према Србији:

- Без обзира на то да ли ће притисци на нас расти или не, ми не мењамо државну политику и са тим су упознати и сви наши партнери. Опредељени смо да гајимо пријатељске везе и са Истоком и са Западом, залажемо се за мир - каже Мркић за "Новости".

Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић каже нам да су поруке из дебате Кери - Марфи више слате на друге адресе него Београду, али је Србији сигнализирано: ту смо, водићемо борбу око утицаја, нећемо се предати.

- Главне мете информација изнетих на одбору биле су - јавност САД у којој републиканци пласирају тезе о неодлучности америчке администрације на пољу спољне политике и издаји традиционалних вредности, а затим и Конгрес. Јер, поручено је да би Стејт департмент могао на бољи начин да доскочи ширењу руског утицаја да је добио већи буџет, рецимо, преко медија. Јер, Глас Америке је био један од важних стубова током Хладног рата.

Иван Вујачић, наш некадашњни амбасадор у САД, сматра да има много земаља које ће се пре Србије наћи на линији ватре или су већ на њој:

- То су најпре оне које се граниче са Украјином, а чланице су НАТО. Не очекујем јачање притисака на Србију да се определи за неку од страна у сукобу, јер без обзира на то што смо председавајући ОЕБС-у, у решавању украјинске кризе наша улога није кључна.