НИЈЕ уобичајена пракса да судије у међународним судовима гласају против интереса своје државе. Ипак, Миленко Крећа, професор Правног факултета у Београду, није у уторак у Хагу подржао српску тужбу против Хрватске, за геноцид.

У издвојеном мишљењу на 73 стране, судија Крећа је објаснио да "страшни злочини који су почињени са обе стране у трагичном грађанском рату у Хрватској, по Конвенцији о геноциду не могу бити окарактерисани као геноцид".

- Они спадају у делокруг ратних или злочина против човечности - објаснио је Крећа. - Операција "Олуја" би, према Конвенцији, пре могла бити етничко чишћење него геноцид!

На основу тог мишљења, Крећа је гласао против српске контратужбе, што су као куриозитет издвојили и бројни страни медији. Хрватски судија Будислав Вукас, како се и очекивало, гласао је за тужбу Загреба против Београда.

Зоран Ивошевић, бивши судија Врховног суда, објашњава да је својство судије да суди праведно свеједно ко је на оптуженичкој клупи, па макар то био и његов отац, а у овом случају је била цела држава:

- Није могао да се изјасни да је било геноцида, јер су за њега потребне радње и намера. Радњи које су кривична дела је било, али намере није. Разумем нашег судију. Он је сада бранио исти став који је заступао у тужби Босне и Херцеговине против Србије да етничко чишћење није геноцид. Нико у Србији и Хрватској није осуђен за геноцид. Не би био прави судија ако би гласао мимо права.

Др Дарко Трифуновић, стручњак за тероризам и геноцид, сматра да је одлука судије Креће - скандал над скандалима:

- То је пре свега пропуст државе Србије која је потпуно погрешно водила овај процес. Хрватска је, да би предупредила нашу тужбу за геноцид, прва тужила нас, а онда је Београд одговорио закаснелом и млаком контратужбом коју одбацује и наш судија. И још славимо "победу", а Хрвати су протерали 250.000 људи у незапамћеном геноциду у Европи. Крећа је требало да тражи изузеће, а не да гласа овако.

Тибор Варади каже, за "Новости", да то што Крећа није подржао контратужбу Србије, није случај без преседана:

- Најчешће судије гласају за захтеве своје државе, али то није увек тако.


ХРВАТИ КАО АРИЈЕВЦИ

СУДИЈА Крећа истакао је у издвојеном мишљењу да је председник Хрватске у време рата Фрањо Туђман "својим чињењем или нечињењем директно подстицао на геноцид".

Професор Правног факултета посветио је један део образложења усташкој идеологији подсећајући на њихово учење о етничком пореклу Хрвата и перцепцији државе. Крећа је подсетио да је било ставова да су "Хрвати аријевског порекла, да су самостална етничка група која није идентична некој другој нити је део било које друге нације".