ВЕОМА смо задовољни исходом спора и како је прихваћена наша контратужба, без обзира на то што је била изнуђени контрапотез и политичка одлука, и упркос томе што н ије усвојена. Највећи међународни суд признао је да је постојала веза између хрватског државног и војног врха и акције "Олуја", која је довела до насилног пресељења и злочина над Србима. То у Хашком трибуналу нисмо могли да видимо у "случају Готовина".

Ово за "Новости" каже Новак Лукић, члан правног тима Србије у спору са Хрватском пред Међународним судом правде.

Друга важна ствар, по Лукићу, јесте параграф у пресуди у ком се децидирано наводи да Меморандум САНУ није геноцидан документ!

С обзиром на то да је суд утврдио да је код појединих конкретних догађаја у самим делима било геноцидних елемената, и то са обе стране, питање је да ли и на који начин то обавезује Србију и Хрватску.

Лукић тврди да се пред Међународним судом није чуло ништа што наши и хрватски правосудни органи већ не знају:

- Изнели смо чињенице везане за убиства цивила у колони, као и оних који су остали у Крајини. То је све већ познато хрватским органима. Да ли по томе поступају? Ми кажемо да не! Што се тиче злочина које су они помињали, то је тема за наше Тужилаштво за ратне злочине.

Према речима Лукића, највећи епилог овог процеса је препоручена интензивнија потрага за несталима с обе стране, као и постепено смиривање страсти које би могло да допринесе масовнијем повратку Срба у Хрватску:

- На ову пресуду треба да гледамо трезвено, а не навијачки.