Радош Љушић: Ултиматуми Србији и данас су болни као онај из 1914.

Љиљана БЕГЕНИШИЋ

недеља, 14. 12. 2014. у 13:39

Радош Љушић: Ултиматуми Србији и данас су болни као онај из 1914.
Историчар говори за “Новости” о атентату у Сарајеву, уценама некада и сада, КиМ, Русији: Захтеви које је послала Аустроугарска били су брутални, а ови који долазе из ЕУ су префињени и перфидни. Косово је наша Палестина

После великих успеха Србије у балканским ратовима 1912-1913. године, Краљевини је био неопходан дугогодишњи мир да залечи ратне ране и заведе поредак на ослобођеним територијама. Пред Србијом су били тешко решиви велики изазови на унутрашњеполитичком плану, па је сваки спољнополитички заплет био сувишан и одлагао је решење овог горућег питања. Зато је Србија требало да се клони сваког сукоба, посебно са Аустроугарском.

Историчар Радош Љушић, који је надавно објавио књигу "Принцип" у издању "Новости", баца ново светло на догађаје који су обележили почетак прошлог века.

Говорећи о Сарајевском атентату, који је искоришћен као повод за Први светски рат, Љушић каже:

- Влада Краљевине Србије није учествовала у организовању атентата, ако се из овог чина може изузети обавештајна служба, те стога и није одговорна. Али, јесте одговорна што није предузела све мере да тај чин спречи. Та врста одговорности не може се више скривати, а није ни потребно.

* Ко је из Србије знао за видовдански атентат, ко га је организовао и помагао?

- Главни организатор видовданског атентата био је Драгутин Димитријевић Апис, начелник Обавештајног одељења Главног генералштаба, а у овом послу су га помагали: Војислав Танкосић и Љубомир Вуловић, званична војна лица и црнорукци, као и Милан Цигановић, Ђуро Шарац и Раде Малобабић, чланови Народне одбране. Идеја о атентату је, несумњиво, потицала од младобосанаца и посредством њихових пријатеља у Београду допрла до Танкосића и Аписа, који су потајно и без обавештења било ког званичног војног или цивилног органа припремили атентат. Све ове чињенице су давно познате, али се у тумачењу и објашњењу видовданског атентата, услед притиска светске и домаће јавности око кривице за избијање Првог светског рата, о њима ћутало, а понешто и скривало. Неспорна је чињеница да је србијанска обавештајна служба учествовала у организовању атентата, а још битније је да, после сазнања владе и њене одлуке да се атентатори зауставе, није предузела одговарајуће мере да спречи атентаторе.

"СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК" НЕ СПАЉУЈЕ КЊИГЕ * Пре неколико месеци дигла се велика прашина око "Службеног гласника", на чијем сте челу. Оптуживали су вас да спаљујте књиге, ви сте најавили оставку, па одустали...
- Оптужбе су неосноване и потичу од групе српских интелектуалаца окупљених око неких листова. Ми смо покушали да исправимо штетне уговоре које је мој претходник склопио са ауторима и да заштитимо "Гласник". Ниједна књига у "Гласнику" није ни спаљена, ни исечена, ни уништена, и неће ни бити. Сем оних који су неосновано нападали мене и "Гласник", сви остали потписали су анекс уговора и омогућили продају својих књига, на чему им овом приликом захваљујем. Иначе, "Гласник" послује без губитака. Истичем да "Службени гласник" није државна издавачка кућа већ сервис Владе и највиших државних органа. По Закону о "Службеном гласнику", ми нисмо дужни да се бавимо издаваштвом, али је с временом то постало пракса, и ми нећемо од тога одустати.

* Како је могла да их спречи?

- Пре атентатора преко Дрине је у Босну прешао са извесном количином оружја Раде Малобабић, један од најбољих обавештајаца Краљевине Србије на просторе Аустроугарске. На Видовдан 1914. боравио је у Сарајеву. Зна се да је био у кући Данила Илића, особе која је пружила логистичку подршку атентаторима, као и да је био 28. јуна у друштву Трифка Грабежа испред Беледија. Остаће тајна да ли је у Сарајеву боравио да заустави атентаторе или да их подржи, пошто се међу њима осетило колебање, после одлуке владе Србије да се не изврши убиство престолонаследника. Друга тајна јесте држање Данила Илића, у чијој кући је скривано оружје атентатора. Илић је могао, да је хтео, да склони оружје и не подели га атентаторима, чиме би сарајевско убиство било онемогућено. Поред улоге Малобабића, одустајања Грабежа, енигматично је још и држање Мухамеда Мехмедбашића, коме је била намењена улога, бар према распореду атентатора, да први пуца или баци бомбу на Фердинанда. Читаво ово земешатељство говори о томе да видовдански атентат и није био тако наивно дело младобосанаца.

* А где је у том колоплету Принцип?

- У почетку се његова улога није разликовала од осталих атентатора, али временом се све више издвајао и наметао као вођа, спреман да преузме сву одговорност на себе. Кад је стигло наређење из Београда да се атентат не изведе, он је већ био предводник атентатора. И док су се сви колебали и одустајали, он је остао упоран и доследан. Мали сарајевски харамбаша, Принцип Гаврило, одметнуо се од србијанског великог харамбаше, Аписа, такође одметнутог од српске владе, и убедио атентаторе да приме оружје и изађу поред Миљацке на Видовдан 1914. Тиме је преузео на себе сву одговорност за атентат и, уз Недељка Чабриновића, тог дана био неустрашив и неумољив! Та постојаност, одважност и храброст, то свесно жртвовање зарад стицања слободе Срба у БиХ и њиховог уједињења са Краљевином Србијом, донело му је ореол другог видовданског националног хероја, достојног наследника Милоша Обилића. Херојски чин Принципа Гаврила био је катастрофалан по српски народ, те стога одговорност за видовдански атентат и за његове последице не сноси само Влада Србије већ у истој, ако не и у већој мери, младобосански атентатори. Последице су многобројне и добро познате: огроман губитак становништва, албанска голгота, коначан пораз српске идеје и брзоплето прихватање и спровођење југословенске идеје - највеће утопије српског народа.

* Да је, којим случајем, атентат спречен, да ли би био спречен напад на Србију и Први светски рат. Или би Немачка, у том случају, смислила други повод?

- Рат би несумњиво избио коју годину касније, што би одговарало Србији али не Аустроугарској и Немачкој.

* Према ономе што сте рекли, како би изгледала листа одговорности за избијање Великог рата?

- Неспорно је да је Србија одговорна што није спречила убиство Франца Фердинанда, које се узима као повод а не узрок избијању Првог светског рата. За тзв. трећи балкански рат, рат Аустроугарске против Србије, одговорност пада на Хабзбуршку монархију. А одговорност за Велики рат пада на Немачку. У овој скали одговорности нашле би се: Немачка, Аустроугарска и Србија.

* У књизи на једном месту кажете: Принципов имагинарни хитац преживео је сва времена, његовом путањом управљали су моћници са Запада видљиви и невидљиви и усмеравали га према Србији и српском народу од убиства до данас. Шта то значи?

- Видовдански атентат је често коришћен да би се Србија и српски народ оптуживали за сва недела почињена на Балкану од 1914. до данас. На нашу несрећу ову идеју прихватили су наши људи.

* И данас, као и пре сто година, српској влади стижу ултиматуми. Немачка је испоставила 11 услова, захтева и да се из Устава избаци Косово... Колико то време и ово данас личе једно на друго?

- Ултиматум Аустроугарске Србији 1914. био је бруталан, а учестали ултиматуми ЕУ су префињени и перфидни, а болни као и онај пре једног столећа. Да смо јачи од ЕУ, одбио бих га са задовољством, али пошто нисмо јачи, морамо га прихватити уз уложен огроман напор да га бар ублажимо. Срби морају једном да схвате да није срамота клекнути пред јачим, иначе ћемо сви отићи у Царство небеско!

* Може ли Србија пристајати на све услове који стижу?

- Кад вас велике невоље притисну а ви сте немоћни, каква је данас Србија, све је могуће. Врлина је да се снађемо у овим немогућим приликама, а за то су нам потребни Видовдани мудрости, а не Видовдани храбрости. Одувек сам заговарао идеју о Царству земаљском, а не о Царству небеском. Оно прво је решење за несрећни српски народ, ово друго је за његову цркву. Морамо то једном схватити и томе се прилагодити, мењајући неке своје тврдокорне идентитетске навике.

Ја, свој завичај - Космет одавно зовем државом Бондстил. Ова највећа војна база у Европи определила је судбину Србије и српског народа као и будућност Косова и Метохије. Немачка је до сада била само светска економска сила, а откако су јој НАТО и САД препустиле државу и базу Бондстил, полако постаје и војна сила. Светски догађаји нам указују да је наш партнер у будућности Немачка и да, бар засад, наша судбина зависи од ње.

* Шта је с Русијом?

- Ја волим Русију, али је она далеко и немоћна, а ми морамо да живимо и морамо да мислимо о будућности наше деце. Држимо се Немачке, а нико нам не брани да волимо Русију. Садашње стање наликује оном из времена Берлинског конгреса, када је добри српски владар Милан Обреновић, преко ноћи, од русофила постао германофил. За овај његов преображај, пун мудрости, а изузетно тежак, заслужна је и руска дипломатија која га је у том правцу усмерила. Ни њему није било лако будући да је морао да савлада осећања своја, супруге и нације. Великани се препознају по добрим и дуговечним одлукама!

* Да ли и даље имате страх да ће питање Косова постати палестинско питање на Балкану, самим тим и у Европи, како сте једном рекли?

- Па, зар Космет, или држава Бондстил, није српска Палестина? У правој Палестини бесни бруталан рат са прекидима, у српској Палестини прави рат је престао, али је настављен дипломатским и другим средствима, а ми се у одлучивању мало или нимало не питамо. Како све више старим, све чешће сањам своју Метохију и питам се скоро сваког јутра: смем ли се одрећи косовске традиције?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (39)

Prepodobni

14.12.2014. 13:47

Naravno g Ljusicu da je Srbija stajala iza atentata u Sarajevu. Inace ko prati srpsku istoriju moze se uvereiti da nas je BiH uvek kostala. Ili miliona zrtva i bega preko Albanije (1914.- 1918.) ili oduzimanjem Kosmeta, izolacije i osude celog sveta (1992.-1995.). Ocito da neko strateski gresi i ne vodi srpsku naciju ka dobru.

šone

14.12.2014. 16:18

@Prepodobni - Biće da nas je najviše koštala Makedonija. Da su nam velike sile dozvolile izlazak na more, da nas nisu isterali iz sev. Albanije, mi bi bili zadovoljni. Ovako, formiranjem Albanije, Srbija nije mogla prepustiti Bugarskoj deo Makedonije koji je njena vojska oslobodila iako je to predviđao predratni plan. Da nije bilo II balkanskog rata, Srbija bi mogla da računa na 200 000 bugarskih vojnika garantovanih ugovorom iz 1912. AU ne bi smela da udari na Srbiju i Bugarsku. Makedonije je naša grobnica.

зокс

14.12.2014. 16:22

@Prepodobni - Преподобни,"цео свет"није фашистички запад,на сву срећу управо тог слободног света!

зокс

14.12.2014. 18:38

@Prepodobni - Дуче,да,да,тај источни фашизам је изазвао два светска рат,конц-логоре,побио 16 милиона људи у мирнодопском времену у име "демократије и људских права"!Колика будала треба људско биће да буде па да твој глупи коментар схвати озбиљно!Исток је стао фашизму на реп,а и опет ће!Јер ви не можете без батина!

darko savic

14.12.2014. 19:07

@Prepodobni - Profa u svom clanku dodirne neke teme i daje uputsva sta dalje.Be obzira dali se u Sarajevu desilo atentat ili ne dogadjaj obeljezava pocetak drugog svetskog rata.Bila su ta povljna vremena sa Srbiju od Berlinskog kongresa pa i ranije pa na vamo.Sada su ta vremena nisu,tocak krenuo na drugu stranu i karta Balkana promenila izgled.Jugoslavija raspala,Srbija porazena,Kosovo dobio nezavisnost a nacionalne manjine u Srbiju i drugim porodjenih drzava su na uvid medjunarodne zajednice.

Duce Putler

14.12.2014. 17:33

@leon - leon-Mora da boli kad Srbin ovako,realno, tumači srpsku istoriju i njene "junake"!

Krle

14.12.2014. 14:48

Kako Ljusic zna sa sigurnoscu da je Apis organizovao atentat jer je vidio da Mlada Bosna to zeli? Ja bi pre rekao da je francusko-brtanski kapital angazovao Apisa a ovaj je iskorstio naivnost i mladost mladobosanaca

Krle

15.12.2014. 13:02

@Krle - po mnogo stvari. Pistolji iz belgijske fabrike bez serijskih brojeva, placeni ubica koji je podigao upravo kod bankara novac, nestanak pistolja iz kojeg je pucano,vise prostrelnih rana od broja cahura.....a sto je najvaznje Srbja nje mala naav nteres da provouje rat.Opustosena naon Balansh ratova trebala je mr

зокс

14.12.2014. 16:25

Политика запада се према Србији није мењала ни један милиметар у последњих најмање 100 година!То би требао бити довољан разлог Србима "кратке памети"који мењају политику чешће него своје чарапе!И који говре како треба да заборавимо прошлост!Оног момента када заборавиш прошлост та ће ти се иста прошлост стално понављати!Ваљда вам је ментални склоп способан да то "апсорбује"?

Neša

14.12.2014. 19:08

@зокс - Srbi su uvek imali dva svoja dela - one koji vode i one koji su vođeni. Oni koji su vođeni nikada ne menjaju mišljenje, stavove i ideologiju koliko god im neko govorio tipične zapadne floskule "istorija opterećuje", "nije važna prošlost nego budućnost. Problem su oni koji vode, jer oni se menjaju u skladu sa "potrebama" tj. čistim INTERESOM i upravo oni dozvoljavaju da nam se sve naše prošlosti iznova dešavaju.

Ђура Змај

14.12.2014. 17:34

Радоше,А шта је у Сарајеву радио плаћени убица који је стигао из Мађарске, а претходно подигао паре у банци од Ротшилда (Писале су Новоси о томе.)"... земаљско је за малена царство, а небеско увек и довека..."Прочитајте "Косовска етика - Преподобни оац Јустин"

Srki

15.12.2014. 12:58

@Ђура Змај - to internacionalst poput Ljusca na raznm platnm spsovma ne smeju da azu. Bolje da je Srbja rva

Proizvoljno i plitko

14.12.2014. 17:53

Šta reći o univerzitetskom profesoru rodom sa KiM koji koristi termin "srbijanska" umesto srpska obaveštajna služba. Uzgred i to je pogrešno, Apis je bio šef samo vojne službe. Princip je bio u velikom sukobu sa srpskim nacionalistima u BiH jer je bio anarhista i izjašnjavao se kao "srbo-hrvat" i "jugosloven" . Profesorovo veličanje slugeranjskog mentaliteta liči na odbranu KiM u Beogradu na književnim večerima. Koliko su profesor i slični branili KiM toliko ga i imaju.

Belgrade Giant

15.12.2014. 14:35

@Proizvoljno i plitko - Zato je pak profesor nepogrešiv kada je u pitanju pravoremeni odbabir, odn. promena političke partije u koju se učlanjuje.

Lepa rec

14.12.2014. 17:58

bitange je nastala od reci bite i danke, koju su izgovarali nemacki placenici cara Dusana. I dan danas im odgovara.

Bitedanke

15.12.2014. 23:01

@Lepa rec - То су говорили крсташи Фридриха Барбаросе, који су се зауставили у Србији, тражећи милостињу од српских сељака.

čiča

14.12.2014. 18:06

Ultimatum je uvek ultimatum i uvek ga treba odbiti ,jer ako si poslušnik čemu onda i život

Mihajlo

14.12.2014. 18:49

Mozda ovakvo misljenje boli srpski narod,ali to je prava istina.Mi govorimo o herojskom dobu srpskog na pocetku 20.veka ali trecina nasih ljudi je izgubila zivote u ovim ratovima,a gde su tek ljudi osakaceni u tim ratovima,gladni, bolesni.Za mene ovo je period najvece tuge,bede,bola srpskog naroda u nasoj istoriji,a so na ranu je stvaranje Jugoslavije koja nam je donela mnogo vise zla nego dobra.Imam samo jedno pitanje,koliko mi mozemo da se sagnemo pred velikim silama danas?

Princip

14.12.2014. 19:37

Profesore, žao mi je što učenici III razreda gimnazije uče Istoriju iz knjige čiji ste vi jedan od autora!

Mihajlo

15.12.2014. 01:29

@Princip - Reci ti druze sta je to profesor pogresno rekao,ne razumem,ne branim Ljusica,cak mislim i da gresi kada iz ove perspektive posmatra atentat Principa i pripisuje mu svo zlo koje nas kasnije snaslo,ne slazem se i da Austrougari i Nemci ne bi nasli drugi izgovor da nas napadnu da nije bilo atentata,taj rat je pripreman jos od aneksije BiH,cak me cudi da nas nisu s ledja napali za vreme balkanskih ratova,cekala se Nemacka ali da mi ne mozemo u rat sa velikim silama je 100 posto u pravu.

goran

15.12.2014. 11:31

@Princip - "Reci ti druze sta je to profesor pogresno rekao...." profesor je pogresno rekao da mi moramo nekome da se uvucemo pod skute da bi se odbranili od necega. a nas najveci neprijatelj smo mi sami. ubijamo se, otimamo, varamo. nit pokusavamo da budemo vredni, niti pametni niti organizovani. samo da vozimo dzipove, zderemo, locemo i cure menjamo. nase vodje idu po misljenje u inostranstvo. sta nemacka ima sa time.

Princip

15.12.2014. 14:20

@Princip - Mihajlo, profesor greši što je u eventualnom sukobu zapada i Rusije, ovu drugu proglasio za gubitnika, što se vidi iz sledećih reči :"Ja volim Rusiju, ali je ona daleko i nemoćna, a mi moramo da živimo i moramo da mislimo o budućnosti naše dece. Držimo se Nemačke....". Dakle, Nemačku i zapad već proglasio pobednicima, a posao istoričara nije da navija za ovoga ili onoga, već da na bazi istorijskih činjenica objektivno donosi zaključke o događajima koji su se već odigrali. Jel sad mao jasnije?

Mihajlo

15.12.2014. 18:52

@Princip - Zasto mislis da on za bilo koga navija,ja bih rekao da on samo realno gleda na stvari,seti se 27.marta 1941,da nije bilo tih demonstracija protiv fasizma mi ne bismo imali gradjanski rat u drzavi i odlozili bi napad Hitlera na Jugoslaviju a borbi protiv fasizma mogli smo da se prikljucimo u zavrsnoj fazi rata,negde posle staljingradske bitke,SSSR je bio meta Hitlera,kupili bismo sebi vreme,ovako smo krvarili 4 godine.Emotivno reagujemo na politiku,tu gresimo kao narod.

Princip

14.12.2014. 19:41

Današnja dilema je slična onoj pred II svetski rat. Oni koji su bili sa Nemcima zna se kako su prošli !

Vladimir

15.12.2014. 08:32

Procitao sma neke komentare. Samo najmudriji i najgluplji se ne mogu promeniti (mi verovatno nismo najmudriji). ... Ne slazem se u potpunosti sa Ljusicem (mada se ne moze reci da nije u pravu, na zalost to sto on kaze je realnost) ... Ipak verujem da vecina "velikih Srba" koji pisu komentare zive u Srbiji ili negde van. Bila bi moja velika zelja da dodju i zive na Kosovu (kao ja i moja porodica) i da onda budu Srbi ("veliki Srbi") ... Ako neko zeli da zna ko sam i gde zivim poslacu mu mail ...

Гоца СЗ

15.12.2014. 22:56

@Vladimir - Србија је 1914. одбила ултиматум, много је пострадала али се као жар-птица поново родила и израсла из пепела СНАЖНИЈА И ВЕЋА! Данас прихвата све ултиматуме, страда и даље и све је СЛАБИЈА И МАЊА!

Mihajlo

15.12.2014. 23:32

@Vladimir - To je vreme kada Srbija nije imala izbora,bila je napadnuta,a onda ti jedino ostaje da se branis,zato i kazem da je to najtuzniji period srpske istorije,ne verujem da bi bilo ko voleo da je ziveo u tom vremenu,pa ni ti,naravno,treba da velicamo junastvo srpskog naroda,nase zrtve za slobodu ali da gledamo da izbegnemo da se ikada vise nesto slicno ponovi i u tom smislu Ljusic je u pravu,sve je bolje od rata.

Vladimri

16.12.2014. 07:30

@Vladimir - Vremena se menjaju (Srbija nestaje) ... Mozda biste trebali da pronadjete i procitate literarturu o Luzickim Srbima u Nemackoj (koji zapravo i ne smeju reci da su Srbi), takodje postoji dokaz da su ova desvanja sada planirana dekadama unazad ...

Vladimir

16.12.2014. 07:36

@Vladimir - Ja jos uvek zivim (sa porodicom) na Kosovu. Svestan sam (mnogo) sta je rat i stradanje. Pred Srbiju se stavljaju sve veci i neprihvatljiviji zahtevi ... Ne zbog toga sto Srbija nece ili ne moze da prihvati te ultimatume (verujem da bi 90 % Srba iz centralne Srbije dali Kosovo, a i slazem se sa njima sa njihove tacke gledista), vec zbog toga sto to nema granice ... I, naravno, na prvi znak jasnog neprihvatanja nekog ultimatuma Srbija ce biti kaznjena ... Kako god Srbiji se lose pise !!!!!!

realni

15.12.2014. 10:23

NItko Srbiju ne tjera u EU .Srbi sami biraju ali moraju da znaju da postoje pravila za ulazak EU .Ako ne zele da postuju pravila nemoraju ni pokusati pregovore sa EU.Svaka clanica EU mora da se slozi da Sbija ude U EU.Tako Srbija mora prvo da ima dobre odnose u prvom redu sa drzavama sa kojim granici .

Dani Kovac

15.12.2014. 10:28

Ne mozhe se bre u EU sa SANU dioptrijom....za ulazak u drushtvo EU clanica treba naocare sa EU dioptrijom...

Pjer

16.12.2014. 04:28

Smatram da ne treba pristajati na svaki ultimatum,ali ponuditi drugo rešenje,nama prihvatljivo, koje će zadovoljiti "velike" !

Vlajko

18.12.2014. 20:37

Ovaj čovek nije normalan...carstvo nebesko je duhovna kategorija i u njega te je pozvao Bog a u carstvo zemaljsko koje traje 75 god u proseku i produžava se u paklu đavo! Pa ko gde voli nek izvoli!