Седло белог коња

Ратко ДМИТРОВИЋ

19. 09. 2014. у 21:30

Предање каже да је Јосип Броз звао Стаљина молећи га да допусти улазак партизана на челу ослободилаца у Београд, октобра 1944. године, скупа са јединицама Црвене армије

Предање каже (писане трагове ове врсте комунисти нису остављали) да је Јосип Броз звао Стаљина молећи га да допусти улазак партизана на челу ослободилаца у Београд, октобра 1944. године, скупа са јединицама Црвене армије. Стаљин се, каже ова прича, сложио, рекавши Титу да се јави Владимиру Ивановичу Жданову, гардијском генерал-лајтнанту тенковских јединица Црвене армије, хероју Стаљинграда, који је пре уласка у Србију, ослободио Бугарску и Мађарску од Немаца, а тих дана своју армију већ распоредио на рубним деловима главног града сломљене Краљевине Југославије.

Тако је Пеко Дапчевић на белом коњу ујахао у Београд. На Теразијама се задржао тек да га виде и сликају, а потом у галопу одјурио на Дедиње, где је заузео једну од три најбоље виле на том чувеном београдском брду и уселио се у њу.

Деценијама се једна улица у центру Београда, како и доликује, звала по генералу Жданову. Онда су Жданова из центра града одгурали у Пиносаву, ако знате где је то.

Пре неки дан, одлуком Скупштине града Београда, Пеко Дапчевић је добио свој булевар у центру главног града Србије. Чиме је Дапчевић задужио Србију, Београд, грађане Србије? Ослободио их од Немаца? Не, без Руса партизани о томе нису ни сањали. Или, какво је то добро Србима дао Коча Поповић? И његово име је на истој седници Скупштине Београда окачено на зидове зграда једне од улица у центру града. Та се звала Загребачка. Немојте се оптерећивати питањем како је све то могуће, кад и сами знате да је у Србији све могуће.

Београд данас, и на овај начин, слави и одаје признање онима који су 1944/45. године у том граду побили више од 30.000 Срба, углавном из тзв. средњег слоја; донели закон о забрани повратка неколико стотина хиљада протераних Срба и Црногораца на Косово; који су Србији прикачили две аутономне покрајине (Косово и Војводина) а Хрватској, на пример, ниједну, мада је било историјског и сваког другог оправдања за три (Далмација, Истра, Крајина); који су 1974. године донели Устав скројен за растакање Југославије на шест држава. Ради ли се ово из незнања или су још на снази закључци Четвртог конгреса КПЈ, одржаног у Дрездену, 1928. године? Тада је донет план рушења Југославије, и све што се касније догађало, до данашњег дана, одвија се по том плану.

У Београду не постоји улица Моме Капора (нико Београд ни приближно није описао и нацртао као он), ниједан пролаз у главном граду не носи име патријарха Рајачића, ни великог песника, Београђанина, Симе Пандуровића (многи га стављају испред Дучића, прочитајте његову песму „Јулско вече“), а Стеван Мокрањац је добио некакав сокак у Врчину.

Има ли од два милиона Београђана иједног који не зна песму „Београде“ („Он има чудесну моћ да светлом испуни ноћ...“), иза које као аутор и извођач стоји Душко Јакшић. Како смо се одужили том човеку? Више су, ако ћемо мак на конац, Београду дали Тин Ујевић и Антун Густав Матош, него Пеко Дапчевић и Коча Поповић. Али, они, ко им је крив, нису били чланови ЦК СКЈ, нити су седлали беле коње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (47)

Milica

19.09.2014. 22:26

Hvala Vam sto ste napisali ovaj clanak!!Sram bilo izdajice i neznalice koje su ovim zlikovcima dali ulice u Beogradu!Menjajte to pod hitno inace cemo mi promeniti vas!Sram vas bilo!

Miro Markovic

19.09.2014. 22:34

Svaka Vam cast, g-dine Dmitrovicu! Napisali ste smeli komentar, koji je bio nezamisliiv da se prosapuce od 1945. do danas. Zasto? Vas komenatar je najbolji dokaz da Beogradom i Srbijom jos vladaju komunisti i njihovi potomci. Sada su samo 'prekreceni' u druge boje, osim crvene, jer ta boja je bila boja Titovih ulicnih sibicara. To je ista manguparija, koja ne dozvoljava nasoj dijaspori da glasa, jer nju smatraju jos uvek "reackionarnom i nazadnom", posto su samo Titovi pioniri 'napredani'

tamo

19.09.2014. 22:50

i otvrdnu srce faraona Sta reci za nase Srbe,ni ono im nije dosta kad im braca hrvati kazu;ubili smo im kralja ,napravili Jasenovac i druge logore popalili njihove bogomolje i dalje nas brate. A komunisti ,nastavili sto Hrvati nisu zavrsili i dalje zalimo za njima. Uvuklli se i u najsvetliju ustanovu i guraju u zagrljaj Vatikana. Pa izgleda da mora sve ovo da bude kad su na vlasti deca komunista.

koča

19.09.2014. 22:56

Koča popović je predratno dete beograda odrastao na kaldrmi bez obzira da li je bio član kpj,njegovi su još za vreme prvog rata živeli u beogradu,a duško jakšić jeste legenda ovog grada ali isto tako su i legende, branko ćopić,vuk bojović,mihajlo petrović, i mnogi drugi

Srki

20.09.2014. 01:27

@koča - Kocini su zapravo ziveli na prostoru Srbije i pre nego su Srbi naselili ove prostore, jer je Cincar bio. Valjda zato i nije voleo Srbe.

грађанин бананистана

20.09.2014. 07:00

@koča - Кочина породица-шпекуланти и профитери Првог светског рата,назван од беогредске чаршије ''пескари'' јер су лиферовали српској војсци песак умешан у брашно....Није брзо богаћење у рату и стицање крвавих пара изум деведесетих,имамо ми ''светлу'' традицију...

aleksa

19.09.2014. 23:13

pa ako ćemo tim redosledom može i ulica Đorđa genčića ili leke rankovića on je iz draževca kod obrenovca

mil

19.09.2014. 23:13

Sta ce na ovo reci amerov ambasador gde je ulica Ukrajinsim generalami iz 3 Armije, ma Kinezi ce pretrpeti kritiku ovo je njihovo maslo. A Gospodin Putin nece smeti doci da proseta ulicom oslobodilaca Beograda.

Рећи ћу ти ко сам

19.09.2014. 23:14

Браво Ратко друже за овај текст.Све ми се свиђа осим о Црногорцима. Када је Ђилас убеђивао оца у вредности комунизма он је отприлике рекао . Дакле ово није цитат него парафраза''Све ми се код вас свиђа , осим да Црногорци нијесу Срби. Јер ако Црногорци нијесу Срби, онда Срба нема''

večno vraćanje

19.09.2014. 23:14

pamćenje kod srba je ideološko a ne istorijsko.čim umetnik umre kolege se pobrine da za njega,najčešće, nećete čuti najmanje narednih 10 godina. odmah se lešinari sakupe u svom mrtvačkom plesu i krenu da jedu ili šutiraju leš, ne bi li zauzeli njegovo mesto.sami stvaraoci i tzv. srpska elita je takvog sastava da je lukrativna i trgovačka ali,i oni će,jednom, biti u ulozi leša.

laza

19.09.2014. 23:27

sa malim zakašnjenjem ali bolje ikad nego nikad da neko progovori i na ovu temu. strašno je dati ime ulici po ljudima koji su srbiju zavili u crno. ljudi koji su tražili nemilosrdno bombardovanje srpskih gradova od strane saveznika. zločinci.

Дон Хихот

19.09.2014. 23:38

Хвала Ратко. Таман кад сам помислио да сам једини коме је ово засметало, налетех на твоје мишљење. Није пуно али ми значи

Milica BG

20.09.2014. 00:01

koca@ o cemu ti pricas?i moj cukundeda je ziveo u Beogradu pa nije birao mete bombardovanja u svom rodnom gradu 1944.Izgleda dan nisi shvatio poentu teksta i komentara.Probaj ponovo da procitas!

Lido

20.09.2014. 01:45

@Milica BG - Cuj Koca Popovic birao mete bombardovanja u Beogradu. HAHAHAHAA Saveznici odmah pristali da budu saucesnici "zlocina":Izgleda da je Ajzenhauer bio potcinjeni Koci!

mile969

20.09.2014. 00:09

Ova komisija što menja nazive ulica očigledno se sprda sa Beogradom i Srbijom, ja drugačije ne mogu da protumačim ovu odluku. Zgrebačka ulica trebala je da promeni ime davno, ali dati ime ulice po nekom propalom komunisti koji je otvoreno radio protiv Srbije i Srba je sramota za čitavo društvo i bolje da je ostala Zagrebačka. Toliko je bilo u istoriji Srba i onih koji to nisu a zadužili su grad i Srbiju, a nema ih nigde.Mene samo zanima ko je predložio ova imena, pošto to neko treba da predloži

ULIČAR

23.09.2014. 00:59

@mile969 - Gluvareći po sokacima nigde table Ulica Jelene Anžujske, Petrislava Nemanjića, Teodora Laskarisa, Konstantina Bodina, patrijarha Jovana Kantula, Nikodima, Savatija Sokolovića, Mehmed-paše, Ferhad-paše Sokolovića, Jozefa Šulca, Leopolda prvog..........arhonta Mutimira (prihvatio hrišćanstvo)...nepoznatog Arhonta, Samuila, Vasilija II, Konstantina VII Porfirogeneta, cara Trajana, Aleksandra Makedonskog, svetog Andronika (apostolski učenik Hristov-propovedao po Panoniji), sv. Dimitrija sremskog....

Kvazi heroj

20.09.2014. 00:34

Peko Dapčević je možda to zaslužio jer je saveznike molio da bombarduju Leskovac , Niš i ostali jug Srbije !?

peko

20.09.2014. 22:03

@Kvazi heroj - a ti si prisustvovao pregovorima i tasjnim razgovorima pa znaš šta su oni u četiri oka dogovorili

Srki

20.09.2014. 01:24

Po potezima,vise je nego ocigledno da je DOS doveo na vlast ljude koji su eksponenti medjunarodnih interesnih grupa i koji na neki nacin nastavljaju jugoslovenstvo u Srbiji, kao usamljenoj od svih republika po tom pitanju. Kako drugacije protumaciti da K.Popovic koji je narucio ponovljeni napad na Leskovac od SAD dobija ulicu?Kako protumaciti da se novinska agencija jos zove tanjug?Kako protumaciti da su na brojnim vaznim pozicijama u drzavnim firmama i ustanovama nesrbi nesrazmerno broju

Драгослав

20.09.2014. 04:08

Београд одавно није српски град, а питам се да ли је икада и био. Сви у њему имају већа права од Срба. Чуди ме да још увек немамо улицу Курта Валдхајма у Београду...или можда имамо, а ја не знам?Хвала Вам на овом тексту Ратко Дмитровићу.

semberac

20.09.2014. 06:15

Gospodine Dmitrovicu hvala vam i za ovaj komentar. Milislav Samardzic danonocno radi na otkrivanju komunistickih zlocina po Srbiji.Ima veze, mada mi ne bi htjeli priznati ona Dr.Jovana Raskovica da smo lud narod.

Diklic

20.09.2014. 07:33

hhhaaa ha, znaci Peka na juris osvojio vilu! A sef mu se nije usudio uci u oslobodjeni Beograd? Sigurno je sigurno! Tek kad se pocisti malo. Pa, normalno. Komanda je to! VIP. Morali su da upravljaju na daljinski da im se sta ne bi dogodilo, jer niko drugi ne bi mogao tako da vodi.

GALEB BIJELI

20.09.2014. 07:39

Slažem se sa većinom iznesenih činjenica, i ovaj puta članak ocjenjujem uspješnim.Posebno je iskrena tvrdnja da su Beograd više zadužili pjesnici Matoš) nego P.Dapčević. No-gospodine- tada se partijski i revolucionarni rad najviše cijenio! Uostalom, to smo imali i u Ustavu.No- promašeno je non-stop svaljivanje krivice za današnju srpsku stvarnost na SKJ i Tita,t.j. zašto u Hrvatskoj nije bilo pokrajina,itd. Bili ste u SKJ da pitate, sada je by,by!

Snouden

20.09.2014. 11:02

@GALEB BIJELI - Galebe, Dmitrovic je samo ovlas spomenuo 4. kongres KPJ iz 1928. Na tom kongresu je receno da je (zamisli) Jugoslavija tamnica naroda koju treba unistiti. Receno je koje sve drzave moraju da se naprave od te Jugoslavije. Slo, Cro, Bih, Mne, Mkd, ujedinjena (sic!) Albanija, i zamisli... Vojvodina. Mi samo cekamo da masoni krenu da stvaraju nezavisnu drzavu Vojvodinu jer su komunisti ionako bili njihov projekat.

зокс

20.09.2014. 11:46

@GALEB BIJELI - Галебе,за таква питања се ишло на Голи оток!Па ти се стварно позиваш на некакву демократију у тадашњој комуњарској Југославији?????Хахахахахаха......баш ме насмеја!Ти изгледа хоћеш да нас убедиш како је неко смео питати и довести под знак питања одлуке Кардеља, Тита,Пијаде,Доланца,и осталих комуниста?Јеси чуо за "стаљинов палац"?

zadužbinari bez Palca !

21.09.2014. 01:15

@GALEB BIJELI - Koliko zaslužnih Srba ima u Trojednici ili sadašnjoj eUrh ?Koliko ulica nosi ime po njima ?izostavimo "pokatoličene".Prave Srbe tipa Nestor Bogdanović koji vam je ostavio zlatnu ploču na ćošku Ilice na zgradi od belog mermera. Piše na ćirilici"poklanja srpskoj crkvenoj opštini 1894..". Ni Pavelić ni Tito nisu mogli da pokradu zlato a da ne miniraju celu zgradu.Hoće li Neko da mu održi parastos kad nije zaslužio ulicu, a tek Vuk Karadžić-počasni građanin Zagreba-i to napisano na ćirilici !!??

viganj

20.09.2014. 08:09

samo budale daju imena ulicama po političarima.. pa posle izbora sledi promena naziva... i tako u nedogled... po umetnicima, naučnicima i sl. DA..

Jovana

21.09.2014. 03:22

@viganj - Staljingrada više nema, ali u Parizu jedan od najlepših trgova se zove Staljingradski, kao i jedan od najvećih bulevara.Nisu Parižani ni komunisti ni budale, već su hteli tačno da obeleže gde je i kada dobijena bitka za slobodnu Evropu.Imana ulica po kraljevima i kraljicama ne pomenuste?

Huskaši

20.09.2014. 09:09

Zasto danas ljudi boluju od prepravke istorije???? Boljka srpskog naroda. Umesto da gleda u budućnost, vrat mu je stalno okrenut unazad... Za sve što ste naveli postoje pisani tragovi, a ne predanja. A uz to, trebalo bi se navići na pomisao da je kraljevska porodica napustila i pobegla iz Srbije 1941. sa svim zlatom koji su mogli da pokupe, a da su ipak, komunisti ti koji su oslobodili Beograd i Srbiju.  

da,da

20.09.2014. 10:48

@Huskaši - komunisti su oslobodili Beograd zato sto su se Staljin i Cercil tako dogovorioli. Bila je potrebna drzava koja bi sluzila kao neka neutralna zona, posrednik izmedju istoka i zapada. Drzava u kojoj su spijuni razmenjivali informacije, drzava u koju su bez problema navracali i gradjani istocnog bloka i zapadnog. Drzava koja je posluzila svrhi i koju su kasnije kad vise nije trebala razmontirali.Raspitaj se malo oko se tukao sa Nemcima 41 i 42 i gde je bio sloser u to vreme

internacionala

20.09.2014. 10:41

ocigledno je medju jugo komunistima bilo jako puno zapadnih spijuna koji su i onda i sada imali podrsku sa zapada od sila iz senke, a sto su i oni sami.

Nova generacija odgovornih sinova i cerki Srbije

20.09.2014. 10:43

Sav napredak u demokratiji zavisi od politickog upravljanja. A mi dokazujemo da imamo tu moc.

Siniša

20.09.2014. 10:56

Kada imamo prestolonaslednika koji je poreklom crnogorac, zašto onda ne bi Dapčević imao svoju ulicu u Beogradu?

aristokrata

21.09.2014. 21:16

@Siniša - prestolonaslednik je naš - po baki Mariji i majci Aleksandri potomak i pripadnik svih aristokratskih obitelji Evrope !...ko vam je kriv što ne pazite, kao Aleksandar, koga ćete da ženite !

Jadertino

23.09.2014. 00:02

@Siniša - nije istina. neki dan sam čitao o radovanu tunguzu-peroviću nevesinjskom. on je izmislio tajni ugovor crne gore i austrije iz 1907. kako bi kompromitirao nikolu petrovića, crnogorskoga suverena. taj je falsifikat razobličen 1968. i to je bio način okupacije crne gore 1918. i nakon te godine.

komunac

20.09.2014. 11:01

što je više obmana i laži koča nam je miliji i draži,čuj kočini roditelji bili profiteri a taj koji šalje komentar kao poznavao kočine roditelje pa zna ,pa oni bre svi davno izumrli nema ni potomaka koče popovića

Мирковићев партизан

20.09.2014. 12:41

Није ли Ј. Б. Тито неколико дана боравио у Москви, у прву јесен 1944? Ради чега ли је ишао? Грандиозност подухвата који су крајишки партизани исказали својим, по три пута понављаним покушајима да допру до Београда, и на крају као такви, крунисани коначним успехом да стигну и даље, ви г. Дмитровићу, заборављате. У истим овим новинама, 21.10.2009, цитирана су сећања г. Дапчевића да су совј. трупе наступале према програму добијеном од Тита у Крајови 3. октобра.

Srki

21.09.2014. 09:44

@Мирковићев партизан - Srbi iz Hrvatske su sami zapoceli otpor protiv okupatora. Zapravo su bili primorani na to jer su ih ubijali saveznici Nemaca, NDH. Kasnije su komunisti samo zajahali Krajisnike vestom propagandom dirigovanom izvana preko BBC, Slobodne evrope, letaka i drugoga

PINOSAVA ?

21.09.2014. 00:55

@maja - Znam gde je Pinosava ? To mi obrazložio jedan državni organ na granici pre 8 godina. Na ulazu u Srbiju nigde natpisa na ĆIRILICI !!?? Jel ovo SRBIJA ?Odem u WC i dobijem račun na Ćirilici ! Ah, evo je, Srbi su Ćirilicu SAČUVALI U KLOZETU ! Sav besan kažem: Koliko košta da platim tablu na kojoj će da piše ODAVDE DO VLADIVOSTOKA JE Z O N A ĆIRILICE !. Taj državni organ mi reče: ajd smiri se, kao da Srbi znaju gde je Vladivostok, oni misle da je to TU KOD PINOSAVE. Beše to poslednji put u SER !

Lunem

02.01.2017. 16:55

@maja - Hm,hmm..Pinosava ? to je,blizu ulice Avalskog korpusa, a malo dalje od MZ Vranic..?

Izigran

21.09.2014. 01:23

Koči Popoviću su dali lažno obećanje da će Vlasi = Cincari dobiti veću autonomiju u socijalističkoj FNJ nego li su imali od sultana iz 1905. god. Sukladno boljševičko-komunističkom istančanom smislu za prevaru tako je i ovaj Koča prošao jer su Ga obmanuli zarad stvaranja Velike Albanije po odlukama Bujanske konferencije a Cincare su pomakedončili...i danas neki imaju 2 imena i prezimena - jedno cincarsko a drugo zvanično makedonsko. (Todor Proje = Toše Proeski, laka mu zemlja!)

Jovana

21.09.2014. 03:00

A Draža nije zvao Kobu da ga zamoli za dopuštenje da i četnici na kraju daju svoj doprinos borbi protiv Nemaca?