ВЛАДАЈУЋА коалиција могла би ускоро да формира радну групу за измену Устава Србије - сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, тај тим би требало да анализира највиши државни акт и да предложи које би то одредбе морале да се промене у наставку европских интеграција.

Политичких препрека за корекцију Устава нема, јер у овом мандату све парлементарне странке, и власти и опозиције, сматрају да је нужно да тај посао дође на дневни ред.

Тема је актуализована кад је министар правде и потпредседник СНС Никола Селаковић изјавио, за „Новости“, да Брисел инсистира на промени низа уставних одредби о правосуђу.

Такође, и опозициони ДС, ЛСВ, НДС и СВМ већ на почетку разговора о реконструкцији покрајинске владе сложили су се да кровни правни документ државе мора „на дораду“.

Верољуб Арсић, посланик СНС и члан Одбора за уставна питања, каже за „Новости“ да разговори о промени Устава неће почети у парламенту:

- То је важно државно питање и најпре ће о њему разговарати лидери странака и стручњаци за уставно право. Рано је говорити о одредбама које ће бити промењене.

Балинт Пастор, члан Председништва СВМ, потврђује да управо они предлажу да се брзо формира радна група за Устав:

- Желимо да се што пре отвори та расправа. Устав је зрео за промену, а пре тога је неопходна стручна анализа. Радна група је најефикаснија форма, јер ће бити потребни и месеци да се припреме све измене. За СВМ су, на пример, важне одредбе о људским и мањинским правима, надлежности Војводине, територијалној организацији земље.

Борко Стефановић, шеф посланичке групе ДС, каже за „Новости“ да је његова странка спремна за измену врховног акта земље:

- Не знам кад ће власт ући у тај процес ако не сад. Није пресудно то што промену Устава тражи ЕУ, већ што он више не прати потребе живота у Србији. Нужне су промене изборног система, одредби о људским и мањинским правима, положаја Косова...

Јанко Веселиновић, члан парламентарног Одбора за уставна питања испред НДС, каже нам да би било лоше да власт без сагласности опозиције уђе у уставне промене:

- Спремни смо за разговоре. Сматрамо да је неопходно променити изборни систем, тако да имамо отворене листе и да се зна за кога људи гласају. Потребне су и измене на тему регионализације, положаја Војводине, права на здравствену заштиту, школовање...


“МИТРОВДАНСКИ“ ЈЕДНОГЛАСНО УСВОЈЕН

СКУПШТИНА Србије је 30. септембра 2006, у присуству тадашњег председника Републике Бориса Тадића и премијера Војислав Коштунице, једногласно усвојила „митровдански“ Устав. Највиши акт тада је добио подршку најзначајних странака, стручне јавности и водећих цркава и верских заједница. На референдуму 28. и 29. октобра 2006. за нови устав гласало је 53,04 одсто од укупног броја грађана са правом гласа. У преамбули Устава каже се да је Косово и Метохија саставни део Републике Србије.