СРБИЈА ће током преговора са ЕУ морати да промени Устав - најавио је за „Новости“ министар правде Никола Селаковић.

* Због чега је на „европском путу“ стање у српском правосуђу означено црвеном бојом, као незадовољавајуће?

- То не изненађује. Ниједна европска држава на почетку преговора за чланство у ЕУ није била оцењена добро или је забележила напредак када је у питању поглавље 23, које се односи на правосуђе.

* Шта морате да учините да би се та оцена поправила?

- Пре свега, постоје захтеви за промену Устава у оним деловима који се непосредно односе на независност правосуђа. А оно што је можда и најбитније како би се та оцена поправила, јесте ефикасна, непристрасна и јасна примена свих закона које усвајамо.

* Какве уставне промене се траже од Србије?

- Када су промене Устава које се односе на правосуђе у питању, то су одредбе које се тичу улоге Народне скупштине у именовању носилаца правосудних функција и одредбе у вези са начином избора чланова Високог савета судства и Државног већа тужилаца. Радна група коју је формирала Комисија за спровођење Националне стратегије реформе правосуђа 2013-2018. године завршила је прву анализу измена уставног оквира, која ће указати на обим тих промена.

ХАГ И ШЕШЕЉ * ЗАШТО је Влада предложила условне гаранције за пуштање Шешеља из притвора? То је преседан...
- Одлука је била условљена захтевом Хашког трибунала, који је био другачији од свих претходних. Садржао је конкретне услове за Шешељово пуштање. Сам суд, на пример, није могао да спречи да Шешељ утиче на сведоке, па како онда тако нешто очекују од Србије? Све што се Шешељ договори са Трибуналом, то ће Влада поштовати.

* Хоће ли Устав морати да се мења у садашњем мандату парламента?

- То не зависи од нас. Црна Гора је, на пример, имала ту обавезу и пре отварања поглавља 23.

* Када очекујете да Србија отвори то поглавље?

- Верујем, најкасније на пролеће 2015. Оно што је до нас, завршићемо у октобру ове године.

* Хоће ли држава постићи коначан договор са адвокатима који су

обуставили штрајк?

- Проблеми које адвокати данас имају нису од јуче, већ се гомилају годинама. Примера ради, у Србији већ више од десет година не постоји критеријум за опорезивање адвоката. Када је начин опорезивања у питању, Радна група у којој се налазе представници адвокатуре и министарстава финансија и правде, има задатак да у наредне две недеље дефинише решења, која ће бити прихватљива за све стране.

* Зашто тврдите да Уставни суд треба да се прогласи ненадлежним за Бриселски споразум?

- Бриселски споразум је политички договор, који није формално-правно уведен у правни поредак Србије и не постоје општи правни акти који су донети на основу њега. Критичари замерају да Бриселски споразум познаје законе, Устав и полицију Косова, али све то предвиђа и Резолуција 1244 на коју се позивамо не само ми, већ и Русија и Кина, које нас подржавају.

ПАРТНЕРИ ДА БУДУ КОРЕКТНИ

* ЈЕСТЕ ли, због наступа Ружића и Мркоњића, тражили од СПС да се определе да ли су власт или опозиција?

- СНС је изразито фер и коректан партнер за сарадњу. Не тражимо ништа више од осталих странака коалиције, па ни од социјалиста.

* Хоће ли се нарушити однос СНС са СВМ ако они остану у коалицији са ДС после реконструкције покрајинске власти?

- Грађани су на изборима 16. марта недвосмислемо дали подршку политици СНС, која је убедљиво победила и на подручју АП Војводине. Свако ко мисли да може да формира власт, а да при томе не поштује и не узима у обзир вољу грађана, није с обе ноге на земљи. СВМ нам је врло коректан партнер и уверен сам да ће доносећи политичку одлуку све узети у обзир.