Човек стар 500 г.

Ратко Дмитровић

20. 06. 2014. у 21:32

Ова једначина има само једну непознату: какви су они који ће доћи на место смењених? Ако наследници смењених следеће године оду до на одмор до Ибице, онда смо џаба фарбали ограду

Смењени су изузетно важни људи у МУП-у Србије. Председник Владе, Александар Вучић, тврди да се ради о поштеним полицајцима који ипак нису одговорили на један од највећих изазова данашњице - борбу против нарко-мафије - и зато су морали да оду.

Највећи нарко-бос с ових простора, Дарко Шарић, завршио је пре одређеног времена иза браве и закономерно могло се очекивати да ће његово хапшење довести до пада крупних кадрова МУП-а. Зашто? Зато што је Шарић постао оно што је доскора био јер је за њега радио један део српске полиције. И црногорске, наравно, мада ће овде циници додати да је тешко пронаћи линију која дели ова два безбедносна апарата с обзиром на број црногорских кадрова на врло важним местима у полицији Србије.

Ово што је Вучић представио српској јавности није од прошлог уторка. Сада је, надајмо се, почело рашчишћавање. Велики и опасан посао. Ако се не доведе до краја, све ће експлодирати као бомба с одложеним паљењем. Надам се да је Вучић тога свестан.

Кад би, за време велике Југославије, у неку кафану ушао полицијски инспектор, затечени криминалци би или одмах излазили напоље или би, ако су његови сарадници, а није било озбиљнијег криминалца који није радио за полицију, дискретно га поздравили, испили пиће и напуштали кафану. Почетком деведесетих ствар се окренула. Замењена су места. И тако је остало до данас.

Ако високи функционер у МУП има кућу вредну пола милиона евра, опремљену по каталогу фирме за ентеријер која ради искључиво с најскупљим увозним материјалима, има стан у Београду, површине два ара, аутомобил вредан 200 просечних српских плата и пет локала, од којих се два воде на супругу, два на децу, а један на шурака, онда тај није проблем сам по себи. Проблем је држава у којој он живи. Ако је то држава.

За споменуто богатство, под условом да човек живи од плате и понеког хонорара, потребно је између 400 и 500 година преданог рада. Метузалеми су давно изумрли, мало ко у Србији пребаци 100 година живота, па откуд нашем полицајцу горе наведена имовина? Од шверцованог парадајза и кукуруза кокичара?

Шарић је у апсани, пре њега, за последњих петнаестак година, у затвор или црну земљу доспело је десетак људи које су нам представљали као главне дилере дроге за Србију. И онда, након њиховог пада, и данас након пада Шарићевог клана, дроге је на улицама Србије било и има је у изобиљу. Цена иста. Говори ли то некоме нешто?

Све је јасно и скоро да се све зна. Ова једначина има само једну непознату: какви су они који ће доћи на место смењених? Има ли Србија свог Елиота Неса и своје „Несаломиве“? Ако наследници смењених - претпоставимо скромног имовног стања - следеће године „аудијем“ оду до Аеродрома „Никола Тесла“, а одатле авионом, све са породицом, на одмор до Ибице или Тасоса, онда смо џаба фарбали ограду. Оно што Вучића чека сложеније је од овога што је урађено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Logic

21.06.2014. 08:41

@jovan - Nisi shvatio? E onda izvini što se dirnulo u tvoj ustaljeni način odlaska na letovanje.

Miro Markovic

20.06.2014. 22:46

Svaka Ti cast, Ratko! Tvoj eseji, koje ti nizes pod naslovom "Druga Strana", su ni manje ni vise nego savest i misao svakog cestitog Srbina kao i vecine gradjanina Srbije. Ti imas talenat za pisanu rec i polozaj sa kojeg mozes da probudis savest i nadu onog dela naseg naroda, koji je cestit, radan i postuje zakone. Tebi hvala na ovome napisu, jer si nam ga pruzio u pravo vreme. Naime, napis je odlicno je sinhronizovan je sa vestima, koje dolaze od strane danasnje srpske vlade.

Јабре

20.06.2014. 22:54

Одличан текст ! А Вучић треба да удара по овима док год се мрдају полицију треба очистити а сву нарко олош похапсити !

Dragan

20.06.2014. 23:25

@ - Jovane. Ako neki srednje rangirani policijski sluzbenik buhuje odmor na tasosu u grckoj i do aerodroma Nikola Tesla se odveze sa recimo dve tri godine starim Audi 6 a plata mu je zricavih 50-60 000 dinara onda nesto mnogo smrdi u njegovoj okolini to ti je covek hteo reci !!!

momcilo

20.06.2014. 23:31

a,sta dmitrovic ima protiv ljudi koji zive 500 godina, biti star 400_500 godina, to su najbolje godine u zivotu, razlika izmedju milosevica I vucica je u tome sto je milosevic bio politicki genije, imao je samo jednu manu, nije se obazirao na nesposobnu okolinu , I mislio je da sve moze sam krpiti, Vucic nije politicki genije, ali ima iskustvo milosevica. a ostalo je do vucica, ako nema dobar I pouzdan tim oko sebe ??? a sto se tice ibice, da je nije bilo, ne bi saznali za bekvalac sestre

Mali bata

21.06.2014. 09:25

Zavisi od na koji nacin tumacise moc! Slabic okuplja oko sebe da bi imao moc i zavisi od novca. Mocnom coveku je potreban mir i radni prosto da bi mogao da stvara i poziva u svoj tim, savetnike, saradnike, kolege, konsulente, itd, ako vidi ili bolje receno prepozna, u coveku ili zeni moc.

savo arizona

21.06.2014. 10:09

Svaka cast za tekst Ratko,Samo da napomenem ili dodam,svaka pravna drzava ima kontrolu protoka novca I ostalog sto se mora knjiziti.Znaci koliko policajac,oficiri u policiji zaradi platu izracuna se lako za 10 ili20 godina cak I vise.Sva imovina koja prelazi vrednost njegove zarade se oduzima u korist drzave jer prvo nije oporezovana I stecena je na prevari ,kriminalu,mitu ili bilo scim sto nije legalno.U drugom slucaju ogradu netreba uopste farbati.

Rodja

21.06.2014. 10:15

Vreme je da pisemo novu istoriju, vratimo se u sadasnjicu, da gradimom buducnost.

Pametnjakovic

05.07.2014. 10:41

Vucic, Tacic, Dacic, Djindjic, Haradinaj, Djukanovic, & Co. su samo vrh istog ajsberga u kome su i svi "uspesni neimari", od Miskovica do Sarica, samo su ovi potonji ispod povrsine. Jednima su vezane ruke i noge koncima, a drugima samo prsti; dok jedni samo pricaju ispred kamera (trenutno Aca), drugi vuku konce (Misko & Dusko). A svi rada sa dozvolom multinacionalne kompanije EU/NATO sa izlizanom parolom sarenih laza bez rukava tipa "Boljeg zivota" ! xaxaxaxaxaxaxaxaxaaaa