ПОСЛЕ низа афера и медијских препуцавања које су кулминирале ратом кланова у безбедносним структурама Србије, четворица генерала, начелника полицијских управа из Дирекције полиције МУП данас су смењени са својих функција!

Реч је о Родољубу Миловићу, начелнику Управе криминалистичке полиције, Младену Курибаку, начелнику Управе полиције, Ненаду Бановићу, начелнику Управе граничне полиције и Зорану Томашевићу, начелнику Управе за обезбеђење. Уз бившег првог човека Управе саобраћајне полиције Драгишу Симића, који је разрешен недавно, велика „метла“ је практично „помела“ пет кључних људи у врху МУП.

Детаље једне од највећих чистки у врху српске полиције открио је премијер Александар Вучић, на ванредној конференцији за медије у згради Владе. Са њим су били и министар полиције Небојша Стефановић и директор Милорад Вељовић.

- Држава је овакву одлуку донела јер грађани желе да имају потпуну сигурност кад виде полицајца на улици и неће да читају о политичким сплеткама у полицији. Сви шефови управа у полицији биће промењени, а на њихово место доћи ће привремено њихови заменици - категоричан је био Вучић.

Одлука о смени шефова управа полиције, како је објаснио, резултат је чињенице да су полицијске службе почеле да се баве саме собом, политиком и све већим утицајем на медије.

- Одлука је донета и зато што Србијом неће владати Дарко Шарић, али ни Љубиша Буха Чуме, који је извор свих медијских информација ових дана о „земунском клану“. Никада више полиција се неће бавити полицијом, већ својим послом.

Говорећи о медијским манипулацијама, премијер Вучић је рекао да је лаж да је Родољуб Миловић узео два милиона евра од Шарића, али и да није тачно да је шеф БИА Александар Ђорђевић узео милионе од пљеваљског нарко-боса..

ДОБАР РАЗГОВОР СА БЛЕРОМ Премијер Александар Вучић изјавио је да је имао добар разговор за Србију са бившим премијером Велике Британије Тонијем Блером. Блер је, након што је отишао с функције премијера Велике Британије, основао "Tony Blair and aссociates", организацију која је се бави лобирањем. Вучић је, одговарајући на питање да ли влада планира да ангажује Блера или његову фирму, рекао да је са њим разговарао о плану Србије за Европу и европском путу. "То што они данас о Србији говоре веома позитивно, чини ми се да је добар знак за нашу земљу - шта ћемо да радимо у будућности, о том потом", рекао је Вучић.

- И једно и друго је ноторна лаж. Тачно је да се Миловић састајао са Шарићевим људима, али зато што је хтео да их хапси. И састанак на Јеловој гори био је да се реши проблем, а не да се узму паре, како неки објављују. Миловић није колатерална штета. Са њим и са директором полиције имао сам дуге разговоре. Они су часни полицајци, а пред Миловићем су велики задаци државе.

Премијер је поручио да жели да се настави жестока борба против нарко-дилера у највећим градовима - Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Суботици, Лесковцу, Краљеву...

- Осим акције „Гром 1“ нисмо имали готово ниједну успешну акцију против нарко-картела и дилера. Тада се, нажалост, видело да постоје унутрашње ствари које много више занимају неке људе у полицији. Зато су им се акције и свеле на претресање певачица по сплавовима. Неко из полиције је јављао дилерима кад почињу акције. Слали су поруке типа: „грмљавина почиње“ и „спремите кишобране“. Ти полицајци су откривени и против њих се води поступак у Нишу, а ускоро ће и у Београду. Обећавам да нигде криминалци неће имати мира, ма колико мислили да могу да наређују многима у полицији и политиици.

Подсетивши да ова влада постоји 45 дана, Вучић је рекао да је за то време проживео невероватне ситуације од личних проблема, до ужасне политичке хајке за коју, како је рекао, не зна чиме је изазвана.

- Ништа нисам украо. Имамо највеће спољнополитичке успехе у историји. Чиста ми је савест - констатовао је премијер.

Он је истакао и да се до краја године очекују пресуде у поступцима против Дарка Шарића и Мирослава Мишковића и да је приметна њихова нервоза:

- Они не седе скрштених руку!

КОНКУРС САЧУВАО ФОТЕЉУ ВЕЉОВИЋУ Вучић је објаснио и како је директор полиције Милорад Вељовић „преживео“ смену: - Сигурно би и он сада био смењен, из моралних разлога, да није изабран на конкурсу. Вељовић није одговорио на питање новинара да ли ће после свега, ипак, да понуди оставку.

МОЈ СИН НИЈЕ МАРКО, ЈА НИСАМ МИЛОШЕВИЋ

Премијер Вучић говорио је и о инциденту на сплаву „Ривер“ тврдећи да ни голман Владимир Стојковић, ни полицајац који је с њим био на сплаву нису били извор лажне информације да је његов син учествовао у тучи на том сплаву, већ неки други људи:

- Два дана пре тог догађаја опоменуо сам сина да води рачуна о томе како се понаша, јер ћу морати да дам оставку уколико буде умешан у нешто недолично. Рекао сам му да неће бити Марко Милошевић, као што ни ја нисам Слободан Милошевић. Неко је тај разговор слушао, а после тога је избила афера „Ривер“.

МИЛО У ЧУДУ

Мило Ђукановић, премијер Црне Горе, нема никакве везе са овим што се дешава, иако су поједини медији из њима знаних разлога и њега уплели - појаснио је председник српске владе. - И он сам је у чуду.


БИОГРАФИЈЕ СМЕЊЕНИХ НАЧЕЛНИКА ПОЛИЦИЈСКИХ УПРАВА

Професионалне биографије смењених шефова полицијских управа, које ће на тим дужностима привремено наследити њихови заменици.

Родољуб Миловић, Зоран Томашевић, Младен Курибак,  Ненад Бановић


* Младен Курибак

Младен Курибак је више од осам година начелник Управе полиције, од друге половине 2005. године. У МУП-у Србије је 1979. године, када се запослио у СУП-у Панчево.

До 1991. је радио као полицајац-позорник, а те године је постављен за заменика, а убрзо и за командира станице полиције у Опову.

За командира станице саобраћајне полиције у Панчеву је постављен 2000. и ту функцију је обављао до 2004., када је именован за начелника Одељења полиције у Панчеву.

Курибак је 2005. године постављен за заменика начелника Управе саобраћајне полиције МУП-а Србије, а после неколико месеци за начелника Управе полиције.

Завршио је Вишу школу унутрашњих послова и Дефектолошки факултет у Београду.

Заменик му је био Зоран Алимпић.

* Зоран Томашевић

Зорана Томашевића је, 2008. године, за начелника Управе МУП Србије за обезбеђење личности и објеката, именовао тадашњи министар Ивица Дачић.

Бивши председник Србије Борис Тадић одликовао га је 2011. године златном медаљом за ревносну службу.

У професионалној биографији наводи се и да је својевремено као припадник САЈ-а добијао највише радне оцене, да је руководио обезбедењем посета Џозефа Бајдена, Хилари Клинтон и Владимира Путина Београду.

Медији су писали да је једно време био и лични Дачићев пратилац, а претходно пратилац некадашњег председника СРЈ Милана Милутиновића.

Заменик му је био Драган Николић.

* Ненад Бановић

Ненад Бановић је именован за начелника Управе граничне полиције пре шест година. Пре тога је био начелник Одељења за странце у Управи граничне полиције, а претходно шеф Одсека за странце Управе граничне полиције.

У полицији је од 1999. године, пре тога је завршио факултет. Рођен је 1970. у Мајданпеку.

У неким медијима је објављено да свира клавир, али и да је компоновао и написао текстове за неколико песама фолк музике.

Заменик му је био Драган Глигорић.

* Родољуб Миловић

Родољуб Миловић је начелник Управе криминалистичке полиције МУП Србије био од 2007. године. Пре тога је две године био шеф београдске Управе криминалистичке полиције. Од прошле године је и на челу Антикорупцијског тима, радне групе министарства која испитује 24 спорне приватизације.

Био је полицајац у Земун од 1989. године, а две године касније је прешао у Управу криминалистичке полиције Београда.

Миловић је 2011. године, када је био полицијски инспектор, добио Медаљу за храброст "Милош Обилић", којом га је одликовао тадашњи председник Србије Борис Тадић.

Десет година раније одликовао га је председник СРЈ Војислав Коштуница Орденом за заслуге из области одбране и безбедности другог степена, а Светозар Маровић 2003. Орденом првог степена.

Добитник је и највишег признања шпанске полиције за сарадњу, октобра 2013. године.

Био је вођа тима у истрази Ђинђићевог убиства 2003. године, а наставио је да се бави припадницима "земунског клана" и наредних година.

Медији су ових дана подсећали да је водио и оперативну обраду под шифром "Мародер" од 2008. до 2010. године, чији је резултат заплена више од две тоне кокаина у Уругвају, за шта се терети Дарко Шарић и његова криминална група.

Миловић је 2012. године водио акцију лоцирања и хапшења Луке Бојовића и заплене наркотика у Шпанији.

Крајем прошле године, у интервју "Данасу", рекао је да полиција у Србији нема могућности да било кога неовлашћено прислушкује, као и да се нарушавање приватности грађана и злоупотребе у полицији не смеју дозволити.

Родуљуб Миловић није имао заменика, већ помоћнике.