Србија добила нову Владу, Вучић премијер

Новости онлине / Агенције

недеља, 27. 04. 2014. у 10:55

Србија добила нову Владу, Вучић премијер
Скупштина Србиjе данас ће, на посебноj седници, изабрати владу, а мандатар за састав нове владе Aлександар Вучић поднеће експозе и представити мере и планове

У Дому Народне скупштине почела је посебна седница на којој ће бити изабрана нова влада, а мандатар за њен састав Александар Вучић поднеће експозе и представити мере и планове које ће његов кабинет спровести у наредном четворогодишњем мандату. Избор владе и полагање заклетве председника и чланова владе је једина тачка дневног реда. Мандатар Вучић ће поднети детаљан експозе, који је, како је Тањугу речено, написан на око 70 страна и очекује се да ће његово представљање трајати око три сата. Влада Србије имаће 19 чланова, међу којима ће бити и два министра без портфеља и премијер. Према Закону о влади, владу бира републички парлемент после конституисања на предлог мандатара.

Прочитајте и:
Састав Владе Србије премијера Александра Вучића

ИЗБОРУ ПРЕМИЈЕРА ПРИСУСТВУЈУ ПАТРИЈАРХ, ДИПЛОМАТСКИ КОР...

У Дом Народне скупштине стигли су представници дипломатског кора, верских заједница, партријарх српски Иринеј, гувернерка Јоргованка Табаковић, а позвани су и председник Србије Томислав Николић, представници највише судске власти, САНУ, као и представници војвођанске скупштине и владе...


ВУЧИЋ: ВРЕМЕ ЈЕ ДА ПРЕСТАНЕМО ОД СРБИЈЕ САМО ДА ТРАЖžИМО

Мандатар за састав српске владе Александар Вучић поручио је у недељу у обраћању посланицима да жели резултат за Србију те да је време да од Србије престанемо само да тражимо и узимамо, него да јој дамо све што можемо.

"Данас сам овде знајући да од сваке реченице зависе животи наше деце и сваког грађанина и тресем се као прут јер одговорност коју осећам не могу да поредим ни са чим", рекао је Вучић на почетку обраћања посланицима у Скупштини Србије а образлажући програм будуће владе.

"Желим резултат за Србију, земљу због које ћемо засукати рукаве. Наша Србија је све што имамо и време је да од Србије престанемо само да тражимо и узимамо, него да јој дамо све што можемо", рекао је Вучић.

Додао је и да не би стајао пред посланицима данас да није уверен да су циљеви владе достижни.

ВУЧИЋ: ОДЛУЧНОСТ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ РЕФОРМИ

Вучић је рекао да после велике победе на изборима нико не сме да покаже било какву бахатост и осионост, јер се Србија налази у тешком времену у којем морају да се исправљају грешке претходника и у којем се народу мора показати одлучност у спровођењу болних, али лековитих реформи.

Будућа влада јединствена је по много чему, подсетио је, формирана је у веома кратком року и ужива снажну подршку парламента без преседана у историји, али она, како је додао, не би значила ништа ако се не искористи да би се променили животи грађана.

"Ми не желимо власт ради власти, већ ћемо поверење грађана искористити да бисмо Србију учинили бољим местом за живот", рекао је Вучић.

Он је навео да при саставу владе водио интересима Србије и грађана, а не унутарпартијским постулатима, јер, како је навео, сматра да ниједна партија није довољно добра да управља свим важним местима и зато што је потребно знање свих како би се живело боље.

"Србија је важнија од нас, сваког од нас и свих политичких странака", рекао је Вучић и навео да је зато био склон идеји ротирања председника парламента, али да та идеја није добила подршку.


ВУЧИЋ: ЦИЉЕВИ ВЛАДЕ ДОСТИЖНИ, АЛИ МОРА ВИШšЕ ДА СЕ РАДИ

Мандатар за састав Владе Србије Александар Вучић у експозеу о будућим циљевима и програму владе навео је да је током протеклих 15 и 25 година јавност чула многа обећања али је учинак био слаб, те додао да се никада не би усудио да стоји пред посланицима да не мисли да су циљеви ове владе достижни.

Постављам високе и амбициозне циљеве и стандарде али и радим да бих те циљеве остварио, навео је Вучић и подсетио да су превише политичари продавали бајке српској јавности, неодговорно су се понашали и трошили оно што суштински нисмо имали.

"Уместо ретровизора морамо узети у руке двогледе, морамо да мењамо и однос према раду и важно је да много радимо", рекао је Вучић, који је навео да се у јавном сектору ради два до два и по сата, а у приватном око пет сати, што значи да нам радна етика није на високом нивоу а ни штедња нам није јача страна.

Он је подсетио на речи Душка Радовића да је Београд прљав и да Београђани остављају трагове попут Ивице и Марице да могу да се врате кућама и навео да је слично и у Србији, а да ми увек мислимо да је неко други то урадио.

У своје име и име људи којима ћу бити на челу поручујем да ћемо да волимо Србију да хоћемо да је мењамо, побољшавамо и желимо да изградимо пристојно толерантно и успешно друштво.

ПРОГРАМ ЗА ОПОРАВАК И ОЖИВЉАВАЊЕ НАЦИЈЕ

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић изјавио је данас да су три најважнија задатка његовог кабинета реформа економије доношењем пакета реформи у парламенту, развијање приватног сектора и консолидација буџета смањењем трошкова.

Вучић је рекао да ће бити донет опсежан пакет реформских закона који ће у Србији створити право тржишно окружење и помоћи да се уништи корупција, реформисати начин пословања у Србји нове инвестиције.

"Током прве недеље маја реформски пакет биће у парламнету на расправи, замолио сам председницу Скупштине да до 15. јула, за око 65 дана и ноћи, први пакет реформских закона буде усвојен", рекао је Вучић.

Борба за реформе би била непрестана у наредне четири године, рекао је Вучић, уз дијалог и сагласност најавећег броја друштвених чинилаца.

Други задатак је развијање приватног сектрора, давањем подстицаја малим и средњим предузећима, како би запошљавали више људи и смањењем броја људи у јанвом сектору.

"Здрав приватни сектор је основа сваке модерне економије и успешне земље. Влада ће престати са трошењем новца и угађањем себи", рекао је Вучић.

Трећи задатак биће консолидација буџета смањејнем трошкова и повећањем прихода, како бисмо имали више новца за радна места, подизање животног стадндарда, образовање, здравље, инфраструктуру.

Према његовим речима, кад се држава упусти у ова три задатка, Србија ће бити боље место за инвестирање и за две или три године Србија може бити најживља и најпривлачнија екомија на Балкану и југоисточној Европи.


ВУЧИЋ: ДОК САМ ПРЕМИЈЕР РАДИЋЕМО ПОШТЕНО И ОДГОВОРНО

Први и највазнији циљ је да трансформишемо економију, јер је то једини начин да достигнемо бољи стандард на дужи период, а не само на годину- две, рекао је на представљању експозеа Владе Србије мандатар Александар Вучић, уз обећање да ће док је он премијер влада радити поšтено и одговорно.

Он је навео да ће управо због тога две трећине његовог екпозеа бити посвећено економији, која ће, како каже, бити приопритет у наредне четири године.

"Нема успеха без промена у понашању и радним навикама, а ми имаммо политичку вољу да промене и спроведемо", поручио је Вучић.

За то је, како је нагласио, неопходна промена менталитета и размишљања грађана.

"Знање је највећи капитал, а држава ће подржати оне који покажу иницијативу, знање и идеје. Желимо да помогнемо младима да приуште себи дом", поручио је Вучић.


ПЕТ УСПЕХА ПРЕТХОДНЕ ВЛАДЕ

Кандидата за председника Владе Србије оценио је да је претходна влада била успешна, да је успела да се одвоји од тајкуна, започне борбу против организованог криминала и корупције, преговоре о чланству у Европску унију, разговоре о нормализацији односа са Приштином...


ВУЧИЋ: УЧИНИЋЕМО СВЕ ШТО СЕ МОЖЕ ДА НЕ СМАЊУЈЕМО ПЕНЗИЈЕ

Сви економски експерти и све међународне финансијске институције, посебно ММФ, инсистирају на смањену пензија, али нећемо то учинити све док не урадимо све што се може да покушамо да смањимо дефицит

другим средствима и методама, изјавио је данас мандатар Александар Вучић образлажући експозе посланицима у Скупштини Србије.

"Лазар Крстић и Кори Удовички и ММФ у праву што се тиче бројева, али ја верујем у нашу велику снагу. Морали бисмо да их смањимо 25 до 30 одсто колико су неекономски повећане. До октобра нећемо ни разговарати о томе.

ВУЧИЋ: ПЛАТЕ У ЈАВНОМ СЕКТОРТУ БИЋЕ СМАЊЕНЕ 10 ОДСТО

Плате у јавном сектору биће смањене за десет одсто, биће укинут солидарни порез, а до краја 2016. године, плате у јавном сектору биће више него сада, рекао је данас мандатар за састав нове владе Александар Вучић.

То је део фискалне консолидације која мора бити обављена у првих сто дана нове владе, а ребаланс буџета биће урађен до краја јуна, рекао је Вучић у Скупштини Србије.

"Смањење за десет одсто у јавном секору, биће укинути содлидарни порез који је био неопходна мера, а на крају 2016. плате у јавном сектору биће више него сад", рекао је Вучић.

ПРИВАТИЗАЦИЈА ТЕЛЕКОМА И ЕПС

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић најавио је приватизацију већине предузећа у државном власништву, укључујући Телеком и Електропривреду Србије.

Вучић је најавио и хитно реструктурирање Србијагаса, као и приватизацију дела Железница Србије који се бави превозом робе, док за Лутрију Србије, како је рекао, већ постоје страни партнери, заинтересовани да купе лиценцу за организовање игара на срећу.

Биће приватизован и РТБ "Бор", а до средине године требало би да почне приватизација Дунав осигурања, као и решавање проблема банака у државном власништву, за који очекује да се заврши до краја године.

Вучић је најавио заврšетак реструктурирања 153 друштвена предузећа, као и разрешење ситуације у Железари Смедерево и компанији Симпо, чије је пословање оценио "неодрживим".

НЕДОСТАЈЕ НАМ ДИСЦИПЛИНЕ, ИЗГУБИЛИ СМО ВЕРУ

Мандатар за састав владе Александар Вучић значајан део експозеа пред посланицима посветио је данас потреби реафирмације основних вредности, јер су, рекао је, само у другачијем вредносном систему могући опоравак економије и модернизација Србије.

"Један од највећих предуслова за опоравак Србије јесте промена начина размиšљања.

Досад смо важžили за народ који је знао против чега је, али није знао за šта је", рекао је Вучић указујући на једну од важних промена менталитета и навика, на коју је апеловао.

"Недостаје нам дисциплине, изгубили смо веру", поручио је Вучић и додао да се у Србији јаке средње класе, земљи једнаких šанси за све морају променити однос према раду, јер "Србија какву žелимо, није једнака стварности у којој живимо".ВУЧИЋ: АУТО-ПУТ ОД БЕОГРАДА ДО МОРА ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић изјавио је данас да ће инфраструктурни пројекти бити реализовани из концесија, а не кредита, и најавио да ће у року од четири године бити завршен ауто-пут Београд-Црна Гора од 270 километара.

"То би за нас био недвосмислено велики успех и огроман резултат", рекао је Вучић у Скупштини Србије.

Истакавси да Србија више ништа не може да гради из кредита због висине јавног дуга, Вучић је оценио да није чудо што људи сматрају да је немогуће завршити градњу путева, железница, мостова, без обзира на велики новац који је издвајан, јер и поред најава до сада пројекти нису завршени.

РЕБАЛАНС У ЈУЛУ

Будући премијер Александар Вучић најавио је данас, у оквиру реформске политике, и низ конкретних мера, као и рокове за њихово спровођење. Међу најављеним мерама су доноšење "најопсежнијег и најмодернијег" пакета реформских закона.

Ти закони ће, рекао је Вучић, током прве недеље бити у скупштинској расправи.

"Замолио сам Мају Гојковић да до 15. јуна тај први део економског пакета буде усвојен", пренео је Вучић и додао, обраћајући се посланицима:

"Замолио бих вас да заседате дан и ноћ и викендима како бисмо показали народу да смо озбиљни. Јеšћете, спавати и умивати се у овој Скупšтини, али до 15. јула реформски закони ће бити усвојени".

"То ће бити прва фаза", прецизирао је Вучић и додао да планира и ребаланс буџета до краја јуна.

ВУЧИЋ: МЕДИЈСКИ ЗАКОНИ ДО ЛЕТА, ТЕМЕЉ ЗА СЛОБОДУ МЕДИЈА

Мандатар за састав владе Александар Вучић изјавио је данас да ће до лета бити донет сет медијских закона са циљем да држава изађе из медија, који ће бити темељ за слободу медија и говора и ефикасно информисање грађана.

"Желим да све будуће оцене о слободи медија у Србији гласе и имају само једну димензију - информисање је слободно", рекао је Вучић у Скупштини Србије.

Он је навео да ће и област јавних сервиса бити уређена тако да функционишу по највишим стандардима и да буду "локомотива слободног новинарства" али и да више него сада емитују културне и образовне програме.

"Желимо да омогућимо истинску самосталност јавним сервисима", рекао је Вучић.

Он је нагласио да ће влада бити посвећена истраживању убистава новинара и поручио да новинари у Србији морају осећати да могу "слободно да крстаре и истражују шта год пожеле без било какве бојазни".


ОТВАРАЊЕ НАРОДНОГ МУЗЕЈА

Говорећи о култури, Вучић је рекао и да ће у току мандата ове владе бити поново отворен Народни музеј у Београду и истакао да се "стиди што у Србији живе деца која нису имала прилике да посете музеј".

Наводећи да не жели никога да криви, Вучић је рекао да се не би добро осећао у случају да музеј не буде отворен за време његовог мандата.

"Уверавам вас да ће влада коју будем водио посвећивати значајан простор култури", навео је Вучић.

ВУЧИЋ: ВЕЛИКИ БРОЈ ВУКОВАЦА НИЈЕ ПОХВАЛА

За владу ће реформа образовног система бити важан сегмент рада, а образовање ће јој бити на првом месту, рекао је данас пред посланицима у парламенту Србије мандатар Александар Вучић додајући да је "знање темељ од којег крећемо да градимо заједничку кућу Србију, бољу Србију".

"Сваки трећи ђак нам је функционално неписмен, деца уче из књига старих 20 година у ери технолошких информација, где је информацији потребно 28 секунди да прострују светом. Школски програми затрпани су неважним информацијама и не постоји јасна селекција информација која ће омогућити општа знања за даље животно опредељење", навео је Вучић мане насег образовног система.

Због таквог система образовања, додао је, деца нам излазе из школе неспремна за свет и искушења која их чекају, а професори морају да их додатно образују.

С обзиром на гломазан и крут образовни систем, какав је сада, Вучић је најавио реформе којима ће чак и министру просвете и науке бити "укинуте" неке непотребне ингеренције, рецимо за екскурзије, родитељске савете, али да ће, с друге стране, бити заустављен тренд поклањајна оцена и давања испита без учења.

"Велики број вуковаца није похвала", навео је.


ФОРМИРАЋУ ЈЕДИНИЦУ ЗА ИМПЕМЕНТАЦИЈУ ОДЛУКА ВЛАДЕ

Будући премијер Александар Вучић најавио је данас формирање Јединице за импементацију пројеката при Влади Србије, која ће надгледати спровођење у праксу одлука владе и закона који буду донети.

"Јединица ће одговарати министру финансија и мени као премијеру", рекао је Вучић.

Он је објаснио да је кључно да се закони који буду донети спроводе, а не да остану слово на папиру.

ВУЧИЋ:ПОСЕБАН ФОНД ЗА ЛЕЧЕЊЕ ДЕЦЕ,ПРЕПОЛОВИТИ ЛИСТЕ ЧЕКАЊА

Приоритет у организовању здравственог система биће успостављање хитне услуге и службе за примарну и здравствену негу, а биће формиран и посебан приватно- јавни фонд за децу чије лечење не покрива Републички фонд за здравствено осигурање и за ургентне случајеве, рекао је данас у експозеу пред посланицима у републичком парламенту мандатар Александар Вучић.

Вучић је нагласио да успостављање хитне услугу и службе за примарну и здравствену негу неће бити обављено тако што би се још новца просипало у нездрав систем већ реорганизацијом система.

Он је најавио и да ће се укинути две године обавезног стажирања пре специјализације, тако да ће лекари моћи одмах да почну са специјализацијом, како би више њих било на услузи заједници.


ВУЧИЋ:ДРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЈА ПОДРШКА А НЕ СМЕТЊА УЛАГАЧИМА

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић изјавио је данас да ће фокус реформе државне управе и локалне самоуправе бити на редефинисању броја запослених у локалним самоуправама, јачању капацитета државних службеника и подизању њихове одговорности, као и увођење одговорности самоуправа за квалитет сопствених одлука.

Представљајући у Скупштини Србије експозе нове владе, Вучић је истакао да ће бити успостављена обавезна едукација и усавршавање државних службеника на свим нивоима, као и критеријуми за њихово запошљавање и напредовање у државној служби.

Он је додао да ће државна администрација постати подршка, а не препрека инвеститорима и приватницима, и да ће томе умногоме допринети агресивно увођење електронске управе.

И МИНИСТРИ СУ СМЕЊИВИ

Будући премијер Александар Вучић најавио је да ће на шест месеци бити анализиран учинак министара у његовом кабинету.

"Неће бити велике буке због реконструкције", рекао је Вучић, најављујући да ће министри који не задовоље бити замењени.

Он је поновио да министарства неће бити феуди, нити ће дозволити да министри, како есе то раније догађало, од своји ресора направе "сопствено краљевство", које ником не одговара.


ВУЧИЋ: ПРЕУИЗИМАМ ПУНУ ОДГОВОРНОСТ ЗА РАД ВЛАДЕ

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић најавио је експозеом у Скупштини Србије смелу реформску политику будуће владе, чији циљ је опоравак економије и модернизација Србије.

У оквиру опсежног експозеа он је изнео и правце будуће политике и темељан програм рада владе у свим секторима.

"Преузимам пуну одговорност за све одлуке будуће владе, први ћу сносити последице", рекао је Вучић и додао да данас не би стајао пред посланицима да није уверен да су циљхеви које је изнео - остварљиви.

"Први и најважнији циљ је да трансформишемо економију, јер је то једини начин да достигнемо бољи стандард на дужи период", рекао је Вучић.

Међу три кључна задатка свог кабинета Вучић је навео реформу функционисања економије, развој приватног сектора и консолидацију буџета.

ЕФИКАСНИЈЕ СУДСТВО ЦИЉ РЕФОРМЕ ПРАВОСУЂА

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић изјавио је данас да је циљ реформе правосуђа стварање услова за ефикасно вођење судског поступка, јачање капацитета носилаца правосудних функција, као и јачање државних органа који учествују у борби против организованог криминала и корупције.

Вучић је истакао да ће бити спроведене темељне промене како би се решили постојећи проблеми у српском правосуђу и уједначила судска пракса.

"У ту сврху биће организовано сертификационо тело и као обавезујуће увешће се објављивање судских облика у свеобухватним и лакодоступним електронским базама заједно са прописима и судским статистикама", рекао је он.

Увођење нових и усавршавање постојећих правосудних професија, како је рекао, биће један од приоритета деловања Министарства правде, додавши да је примена Закона о јавном бележништву, у септембру, повећати правну сигурност и ефикасност у обављању правних послова.


ЂУРИШИЋ:НДС НЕЋЕ ПОДРЖАТИ ИЗБОР НОВЕ ВЛАДЕ

Коалиција окупљена око Нове демократске странке неће данас подржати избор нове Владе Србије јер, како је рекао шеф одборничке групе НДС Марко Ђуришић, предложени министри не уливају поверење да ће влада остварити циљеве које је мандатар Алексанадар Вучић изнео пред посланике.

Ђуришић је новинарима у Скупштини Србије рекао да ће НДС гласати против избора нове владе и да се поставља питање колико је она уопште нова с обзиром на то да има осам нових кандидата за министре и 11 старих.

УМЕСТО О ЕКСПОЗЕУ, О САНЏАКУ, МИТИНГУ, ПРИСТОЈНОСТИ

Почетак скупштинске дебате после експозеа мандатара Александра Вучића и предлога састава његовог кабинета обележила је полемика представника СДА и СДПС, пошто је лидер СДА Сулејман Угљанин изнео низ оптужби на рачун кандидата за министра трговине Расима Љајића.

“Имамо оне Бошњаке који су повлашћени и све остале Бошњаке који су од рођења сумњива лица. Не можемо да дозволимо да се једним Бошњацима полиција клања, а да други не могу ни куће да граде”, рекао је Угљанин, наводећи да је поновним предлагањем Љајића за министра у влади послата порука - бирајте кога хоћете ми ћемо да вам одредимо газду.

Он је навео да Љајић од владавине ДОС-а “ведри и облачи Санџаком” и извинио се грађанима Србије и Санџака што је, каже, морао да изнесе ту "ружну истину".

ЂИЛАС:НИЈЕ НОВА, ВЕЋ РЕКОНСТРУИСАНА ВЛАДА

Шеф посланичке групе ДС Драган Ђилас тврди да мандатар није предтсавио нову већ реконструисану владу, да је та влада плод компромиса и да су на њено формирање имале утицај велике силе, те да ће сва власт бити у рукама будућег премијера.

Ђилас је новинарима у Скупштини Србије рекао и да очекује да ће до реконструкције владе доћи за око годину дана.

У том контексту, он је навео да су у новој влади место заменили Вучић и досадашњи премијер Ивица Дачић, као и министри Зорана Михајловић и Александар Антић а све то је, како тврди, могло да се уради без избора и без губљења времена.

Ђилас је рекао да се никада није десило да два министра замене ресоре, а остану у влади.

ВУЧИЋ БОШЊАЦИМА: БУДИТЕ СТРПЉИВИ, ВИДЕЋЕТЕ БРИГУ ВЛАДЕ

Мандатар за састав владе Александар Вучић поручио је данас Бошњацима да буду стрпљиви па ће видети да ли ће убудуће имати већу бриге владе.

Вучић је у Скупштини Србије, оговарајући на оптужбе председника СДА Санџака Сулејмана Угљанина изнете на рачун кандидата за министра Расима Љајића, рекао "како је могуће да се толико тешке оптужбе износе, а да не постоји ниједан поступак".

Он је поручио да ће држава Србија имати једнак однос према свим мањинама и да ће о Бошњацима, Мађарима и другима бринути на једнак начин.

"Молим Бошњаке да свуда где живе у Србији - Тутину, Новом Пазару, Сјеници, Новој Вароши покажу стрпљење и виде да ли ће држава показати већу бригу или не", рекао је Вучић.


ВУЧИЋ: НИ ЗОРАНА НИ АНТИЋ СЕ НИСУ ЛАКО САГЛАСИЛИ,ОДЛУКА МОЈА

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић изјавио је данас да је његова одлука била да Зорана Михајловић води ресор саобраћаја, а Александар Антић енергетике, иако се ниједно од њих двоје са том одлуком нису лако сагласили, али да верује да је то потребно због нове енергије и промена.

"Предложио сам то јер је то најбоље за Србију.


ВУЧИЋ: САМИ СМО САСТАВЉАЛИ ВЛАДУ

Мандатар нове Владе Александар Вучић рекао је, одговарајући на примедбе изнете на његов експозе, да нико са стране, па ни представници велких сила, нису утицали на састав Владе, јер се са њим тако не разговара.

Ви сте се сигурно шалили зато што знате да са мном нико на тај начин не разговара, рекао је Вучић, обраћајући се председнику Демократске станке Драгану Ђиласу.

Овде су амбсадори и они знају да тако са мном не могу да разговарају и ни један се не би усудио да помисли да ми каже ко ће да буде министар, објаснио је Вучић, који сматра да то зна и Ђилас, али ово је политичка утакмица и може да износи другачије тврдње.

ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ СТИГАО У СКУПШТИНУ

Председник Србије Томислав Николић стигао је у Скупштину Србије где би ускоро требало да буде изабрана нова Влада Србије.

У парламенту се очекује завршетак расправе о избору нове владе, након чега посланици треба да гласају, а министри и премијер да положе заклетву.

Када посланици изгласају нову владу, министри полажу заклетву која гласи: "Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије".


О ВЛАДИ ГЛАСАЊЕ ЈАВНОМ ПРОЗИВКОМ

У Скупштини Србије почело је гласање о избору Владе Србије јавном прозивком, што је одлучено већином гласова.

Парламентарци истровремено гласају за премијера и чланове нове владе као и њен програм који је данас у трочасовном експозеу изнео мандатар Александар Вучић.

Како је предложио мандатар, осим њега у влади ће бити још 18 чланова.

ГРАЂАНИ ИСПРЕД ПАРЛАМЕНТА ЧЕКАJУ ОБРАЋАЊЕ ВУЧИЋА

Испред Дома Народне скупштине у коjоj jе у току седница на коjоj ће бити изабрана нова Влада Србиjе окупљаjу се грађани коjи очекуjу да ће им се након полагања заклетве обратити премиjер Aлександар Вучић.

Испред бине коjа се поставља, а поред коjе су и два видео бима, налазе се већ и броjне новинарске екипе коjе такође очекуjу обраћање новог премиjера.

Грађани коjи се окупљаjу носе заставе Србиjе као и заставе и обележjа СНС.

Oкупљени се, осим испред платоа код парламента, налазе и у Пионирском парку, а саобраћаj на Tргу Николе Пашића jе заустављен у оба правца.

СРБИЈА ДОБИЛА НОВУ ВЛАДУ

Србија је вечерас добила нову владу на чијем је челу Александар Вучић, а за њу је гласало 198 посланика Народне скупштине.

Од 250 у сали је присутно било 228 посланика, од којих је за избор владе гласало 198, против 23, уздржаних шест, један није хтео да гласа.


САСТАВ ВЛАДЕ

Чланови кабинета премијера Вучића су: Лазар Крстић, министар за финансије, Душан Вујовић, министар привреде, Снежана Богосављевић Бошковић, министарка пољопривреде и и зивотне средине, Зорана Михајловић, потпредседница владе и министарка саобраћаја, грађевине и инфраструктуре, Александар Антић, министар енергетике и рударства Расим Љајић, потпредседник и министар трговине, телекомуникација и туризма Никола Селаковић, министар правде, Кори Удовички, потпредседница и министарка државне управе и локалне самоуправе, Вања Удовичић, министар за спорт и омладину, Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, Ивица Дачић, први потпредседник владе и министар спољних послова, Братислав Гашић, министар одбране, Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолоског развоја, Златибор Лончар, министар зрдавља, Александар Вулин, министар рада, запошљавања и борацких и социјалних питања, Иван Тасовац, министар културе и информисања, Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за ЕУ, и Велимир Илић, такође министар без портфеља, задужен за ванредне ситуације.

У експозеу премијер Вучић је прецизирао да су три најважнија задатка његовог кабинета реформа економије која подразумева и доношење пакета реформских закона, развој приватног сектора и консолидација буџета смањењем трошкова.

ВУЧИЋ: ВЕРУЈЕМ У СРБИЈУ

Верујем у Србију, која ће ићи напред, бити земља победничког менталитета, ширити стабилност и неће имати непријатеље, изјавио је данас мандатар за састав Владе Србије Александар Вучић на крају скупштинске расправе о избору нове Владе.

Он је оценио да предстоји много тешких ствари и да ће се грађани неретко љутити на Владу Србије, али да ће се у Србији, уз све тешке мере које буду предузимане, већ од краја 2016. године живети боље и да ће сва примања бити већа него данас.


ВЛАДА ПОЛОЖИЛА ЗАКЛЕТВУ

Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије, текст је заклетве коју су данас положили премијер и чланови нове Владе Србије.

Они су у Скупштини Србије потписали текст заклетве, а затим је интонирана химна Србије "Боже правде".

Председник Србије Томислав Николић присуствовао је делу седнице на којем су саопштени резулатати гласања и чланови Владе положили заклетву.


ВУЧИЋ СЕ ОБРАЋА ОКУПЉЕНИМ ГРАЂАНИМА

Премијер Србије Александар Вучић, по завршетку скупштинске седнице и полагања заклетве, обратио се окупљеним грађанима испред Дома народне скупштине Србије.


КАЦИН ПОЗДРАВИО ФОРМИРАЊЕ НОВЕ ВЛАДЕ

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин поздравио је вечерас брзо формирање нове владе Србије и изразио очекивање да ће структурне реформе допринети брзом економском опоравку земље.

ЈАГЊЕТИНА НА МЕНИЈУ

ЈЕЛОВНИК у бифеу парламента јуче је био појачан. У понуди за доручак била је салата од пилетине, младог сира и руколе, пита зељаница, јаја, виршле... На менију су биле три врсте чорбе, пастрмка, бранцин, јагњетина, роштиљ, салате... Ту је био и пасуљ и сармице од зеља. Од слаткиша служена је грчка баклава и „москва“ торта. В.Н.

ВЕЛИМИР ИЛИЋ КАО ШОЈГУ

КРУНА вишесатне дебате био је коктел у скупштинском холу, где су премијер и министри примали честитке.  На новопеченог министра без портфеља Велимира Илића први је нелетео бивши премијер Зоран Живковић. Уз честитке се и нашалио:

- Ти си сад наш Шојгу.

Нови премијер је прву честитку примио од потпредседника парламента Игора Вечића. И он и Дачић део коктела су провели са новинарима, а Вучић је упитао „седму силу“ да ли је уморна после напорног дана.

Министар правде Никола Селаковић највише времена провео је са патријархом Иринејом, а затим и са дипломатама. Његова колегиница Зорана Михајловић десетак минута провела је са амбасадором САД Мајклом Кирбијем, а Кори Удовички са шефом делегације ЕУ Мајклом Девенпортом.

А, утисак коктела је и да је Мехо Омеровић из Љајићевог СДПС чврсто загрлио Дачића и шаљиво ликовао:

- Добро је што нисте примили Угљанина у Владу.        В.Н.БАРОЗО ЧЕСТИТАО ВУЧИЋУ

Предеседник Европске комисије Жозе Мануел Барозо честитао је вечерас Александру Вучићу на избору за премијера Србије и нагласио да је ЕУ спремна да помогне у спровођењу реформи И економској стабилизацији земље.

"Српски народ Вам је поверио јасан мандат и огромну одговорност да као централни приоритет Ваше владе наставите са европским интеграцијама и процеш реформи", поручио је Барозо у честитки.

Он је подсетио да је нова Влада формирана у првој години преговора о придруживању, што је кључни тренутак за односе Србије са ЕУ.

ЂУКАНОВИЋ ЧЕСТИТАО ВУЧИЋУ ИЗБОР ЗА ПРЕМИЈЕРА СРБИЈЕ

Председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић честитао је вечерас премијеру Србије Александру Вучићу избор на ту дужност.

"У име Владе Црне Горе и у своје име, упућујем Вам искрене честитке поводом избора за председника Владе Републике Србије, уверен да ћете са истом посвећеношћу, сада на новој функцији, наставити да доприносите снажном свеукупном развоју и напретку Ваше земље, као и даљој афирмацији њеног положаја у регионалним, европским и међународним оквирима", наводи се у честитки.

Како је саопштио Биро за односе с јавношћу црногорског премијера, Ђукановић је у честитки изразио најдубље уверење да "историјске везе, многострука повезаност наших земаља и народа, као и вредности које делимо, представљају чврст темељ за даље унапређење пријатељских односа и у времену које је пред нама".

"Сигуран сам, уједно, да ће наше заједничко опредељење према Европској унији отворити нове могућности за континуирано снажење партнерства Црне Горе и Србије и представљати додату вредност у односима наших земаља", наводи се у честитки председника Владе Црне Горе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (90)

Nemanja

27.04.2014. 11:32

Vučić je spreman za reforme, vidi se to iz svake reči koju izgovara. Zna da će biti teško, zna koje ga teškoćečekaju ali zna kako da ih reši.

Voja

28.04.2014. 10:01

@Nemanja - Izvini prjatelju, a kome će biti teško? Penzionerima, zaposelenima u prosveti, radnicima kod privatnika i poljopirvrednicima. Ide namet na vilajet. I to nije dovoljno nego će se doneti novi zakon o radu koji neeće nikakvu sigurnost pružati radnicima, pretorićemo se u i zvanično u stoku. Na nivou ministarstava biće teško jer će morati da se manje vozikaju kolima i više sastanče. Kad je Vučić bio ministar informisanja kao Šešeljev mali, znala se filozovija vlade: potršiti što manje novca.

svi...svi...svi...

27.04.2014. 11:38

Kratko u rekordnom vremenu formirana, novu Vladu čekaju "scile u haribde" realnog i nerealnog... Dobronamernih ali i onih spremnih da u točkove promena ubace klipove kako bi omeli promene stanja u kom su se oni do sada najbolje osećali.

MikojaN

27.04.2014. 11:39

Toliko je dobrih i realnih stvari do sada Vucic rekao u ekspozeu,svidjalo se to nekome ili ne,voleo bih da ovaj govor cuju svi gradjani Srbije,a posebno onaj deo gde kaze da ne treba da gledamo sta mozemo da uzmemo od Srbije nego sta mozemo da joj damo,da uzmemo cekice i olovke u ruke i zasucemo rukave. To je prava formula.

IvYYB

27.04.2014. 11:46

Vlada se formira u roku i nikada brze, kako je i najavljeno, narod je pokazao svoju volju i zna da Vucic i SNS ne beze od odgovornosti,pokazali su vec i da su savesni i odlucni, da mogu bolje da znaju kako, a verujem i daje izbor pojedinaca u Vladi takav da ta Vlada radi efikasno i sto vise rezultata postigne

nenatOM

27.04.2014. 11:51

Pri formiranju ove vlade cilj je jasno postavljen- formirati Vladu koja radi efikasno, odlucno, ciji ce rezultati biti vidljivi sto pre, u okjoj nema onih koji koce reforme i sve do sada ucinjeno, kako radom SNS-a u prethodnih godinu i po dana, tako i izborima i poverenjem gradjana koje su, ocigledno ispunili, su dokaz da se realno moze to i ocekivati s Vucicem na celu Vlade i pojedincima koje po strucnosti i odgovornosti izabrao za ministarstva.

Rivaldo

27.04.2014. 11:56

Samo rad.To je kljucna rec.Sve se moze postici,ali ne lepim zeljama vec iskljucivo radom.

Mali bata

27.04.2014. 11:56

Bez obzira, to su sve strucnjaci koji cute, bez politickog stava i politickog uverenja. Izabrani da po direktivi donesenih odluka o vaznim individualnim radnjama da ne izadju u javnost i pred medjunarodnim sudom pravde, Haskim sudom, i drze korak sa tokom tvojim dnevnih potrebama.

pokretac

27.04.2014. 12:03

Mnogo toga se promenilo izborima 16marta. Premijersko zvanje je konacno dobio covek koji ce ga predstaviti na najadekvatniji nacin. Posvecenost, energicnost i odogovrnost iskazana u minulom periodu na poljima borbe protiv korupcije, kriminala i tajkunskih organizacija lidera SNSa daje jasnu smernicu da ce i vlada svoj posao obavljati na nivou koji je potreban. Kadroska resenja su na zavidnom nivou!

IVaBO

27.04.2014. 12:06

pohvalno.. osim poverenje koje je Vucic uspeo da opravda, pohvala i za zelju da bez obzira sto je SNS mogao da formira i samostalno Vladu, SNS i Vucic zele da saradjuju s svima to jest s najboljima za Srbiju, ko god to bio i kojoj god stranci pripadao ili bio nestranacka licnost. To ih i izdvaja u pozitivnom smislu u odnosu na sve ostale, jer je to pokazatelj koliko im je bitno da de se radi u interesu Srbije i koliko su oduvek radili za visok rejting Srbije u svetu, ne za visok rejting strank

polikolor

27.04.2014. 12:09

Ovo je jedno od proceduralnih pitanja ali ovakav odnos snaga daje kvalitativnu potporu da ce nasa zemlja krenuti putem progresa. Pod vodjstvom Aleksandra Vucica vlada ce ostvariti maksimalne rezultate u najoptimalnijem roku!

egmont36

27.04.2014. 12:14

Zapoceta borba protiv korupcije kao najveceg faktora destabilizacije drustva, nesmunjivo ce uticati na poboljsanje u nekim granama. Medjutim put reformi nece biti nimalo lak. Moracemo svi zajednickim snagama da doprinesemo zajednickom cilju. Izbor najpodobnijih kadrova ce ovog puta biti na nivou.

LenkicaT

27.04.2014. 12:15

Zato sto su pokazali do sada da su odlucni i da su donesene odluke uvek u interesu gradjana i dobili su ovoliko poverenje gradjana, te mi je vrlo drago sto je SNS i njihov potrvdjeno dobar i odgovoran kadar i dobio toliki broj resora, prosto su najvaznije resore i zasluzili , to jest resore koji moraju najvise da rade u resavanju problema koje je SNS i pre godinu i po dana nasledio od prethodnika, a koje je uspesno resavao, al ima jos posla..

propolis

27.04.2014. 12:16

Aleksandar Vucic je apsolutno jasno i argumentovano naveo smernice i razloge sprovodjenja reformi! Istakao je efikasnost i ekspeditivnost u procesuiranju sto je su i najvazniji faktori za stabilizaciju sitema i opravak od haosa u koji su nas uvukli celnici bivsih vlasti. Kvalitetna kadrovska resenja na vitalnim pozicijama dace najkvalitativniju potporu oporavku svih grana!

lutkar

27.04.2014. 12:20

Najvaznije je od svega da Aleksandar Vucic cvrsto stoji iz svojih obecanja i da istom energicnoscu i upornoscu nastavlja obracun sa kljucnim nosicima korupcije i kriminala. Izbor najadekvatnijih kadrova podredjen je iskljucivo interesima drzave i njenih gradjana!

ne lipci magarce za 65 dana

27.04.2014. 12:20

65 dana da usvoje reformske zakone | dobro nisu predlozili donosenje traje kao trudnoca pa da cekamo jos duze ///

biblios

27.04.2014. 12:21

Resenost naseg premijera da sto ekspeditivnije izadjemo iz postojece situacije je za svaku pohvalu. Svu paznju je usmerio ka podrsci od strane ekonomski najmocnijih zemlje. Investitori koji su vec dosli mogli su da se uvere u povoljan poslovni ambijent koji je stvoren zahvaljuci lideru SNSa, ali tu ne sme doci do zastoja vec treba dalje da radimo na prosirenju interesantnih ponuda.

deskoBUK

27.04.2014. 12:21

Svima je jasno da SNS ne bezi od odgovornosti i da ne beze od rada, te savesno i vrlo posveceno pristupaju resavanju svih problema i pred njih postavljenih zadataka u interesu Srbije, te su vec jednom ukazano poverenje opravdali. Rezultatima izbora su dobili potvrdu da narod postuje do sada ucinjeno i da veruje da mogu i vise i bolje, znam da nece izneveriti poverenje ni ovog puta, ucescem u ovoj vladi i sa odgovornim premijerom , kakav Vucic zaista jeste

koledzica

27.04.2014. 12:22

Bitni pomaci koji se oledaju kroz stablnost nase drzave kao i bitno povecanje kredibiliteta u zadnje dve godine svedoce o rezultatima koje je nasa drzava napravila pod delimisnim vodjtvom lidera SNSa. Aleksandar Vucic je realan i praktican covek koji je odabrao kadrove koji ce svojom sposbnoscu i radom doprineti sto brzoj revitalizaciji naseg sistema na svim nivoima!

sinisa

27.04.2014. 12:25

vucicu to sto sada pricas trebao si pre 20 god da govoris u drzavi gde nema discipline i radnih navika to sto pricas sada su price za malu decu

smiljka

27.04.2014. 16:18

@sinisa - I zato treba da podrzimo novi kabinet. Ove najave mogu da omoguce stvarne promene ako se budu u praksi sprovodile.

Neko

27.04.2014. 12:26

Slazem se da treba vise da se radi, posebno oni koji su zaposleni u drzavnoj upravi, ali taj rad mora da bude i adekvatno placen. Ne mozete zahtevati da se mnogo radi, a radnici da dobijaju africke plate ili da ih uopste ne dobijaju. Nas narod je vredan, jer nasi ljudi koji zive i rade u inostranstvu su jedni od najcenjenijih, ali tamo imaju dobre uslove rada i dobro su placeni, pa ni ucinak na poslu ne izostaje.

TRUBA

27.04.2014. 12:30

Samo da se krene i da Vučić ovu vladu uhoda i da kontroliše ministre kako i šta rade i nema krize.

tasovac dao pare od kulture apoteci

27.04.2014. 12:47

@TRUBA - to bi bilo pristojno iskontrolisati. hoce li i ostale apoteke dobiti pare iz fonda kulture RS

МИЛАН

27.04.2014. 12:35

Премијер Вучић лепо рекао треба више да се ради доста се узимало од Србије и народа ,сад треба да вратимо Србији како би Србија могла да напредује.

Darko Lakic

27.04.2014. 12:41

Konacno neko ko ce foteljase naterati da rade a ne da planduju i arce narodne pare, buducnost nase dece i jeste u pitanju i treba se potruditi da posle zavrsene skole imaju cemu da se nadaju a ne da razmisljaju kako ce da odu preko grane.

irena

27.04.2014. 12:55

Mandatar je sve u pravu, reč po reč! Ovako direktno definisanje problema, nismo do sad čuli ni po kuloarima! Ono što me najviše plaši jesu ljudi koji će svakako braniti svoje pozicije i interese! Neće biti dovoljan samo Vučić i ljudi oko njega, već svi moramo da prihvatimo novi način rada i razmišljanja!

isidora

27.04.2014. 13:05

Godinama slušamo jedni druge kako želimo da budemo normalna država! Da živimo od imamo priliku da radimo i živimo od svog rada! Ovo što izlaže Vučić, liči na stvaranje uslova za ostvarenje tih narodnih želja! Naradno "slatko ne ide bez malo gorčine!, te će sve to tražiti i napora i odricanja od svih nas!

Pozitivac

27.04.2014. 13:06

Vlada formirana u vrlo kratkom vremenskom periodu.Nadamo se da ce biti i efikasna u resavanju problema u drzavi.Zaista svi mnogo vise mora da rade kako bi se Srbija izvukla iz krize.Ali da rade POSTENO i ODGOVORNO!

milan

27.04.2014. 13:08

Mislim da je stvarno vreme da se u Srbiji pokaže i dokaže da su njeni građani vredni i da se ne boje rada. Srbija konačno ima veliku šansu i nova vlada će sa svojim reformama samo dati ogromnu snagu narodu da to podrži jer kao i ja verujem da i mnogi vruju da konačno postoje ozbiljniji i odgovorniji u vladi koji imaju prava rešenja.

maki

27.04.2014. 13:22

Do skoro su političari obilazili sela samo kad bi trebao neki glas više, kad su rezultati neizvesni! Mnogo smo digli nos i postali veliki "građani", svi u grad, pa u podstanare, nema uslova za decu, a kad se setimo da i decu treba rađati, ono već vrag došao po svoje! Dvanesti je čas, ako sada ne uložimo nad čovečanski napor da obnovimo motor Srbije, nećemo imati šansu da održimo Srbiju i za našu decu i unuke! Bela kuga se ne ubija u gradovima već u selima!

Mis_Pigi

27.04.2014. 13:43

pokretačka snaga Srbije i povratak vere u državu je u teranju velikih lopova na robiju i konfiskaciji njihove protivpravno stečene imovine i novca

Beba

27.04.2014. 13:48

Navikli su nasi ministri i poslanici da planduju, ali sada ce morati da zasucu rukave i da rade, nema im druge ili nece biti na funkciji. Konacno je doslo vreme da svako odgovara za svoj rad, nikom fotelja nije zagarantovana.

dragan

27.04.2014. 13:49

Ovi ciljevi i ideje su nešto veoma dobro što u Srbiji može da se uradi. Mnogi govore da SNS nema nikakvu šansu i da nikad neće imati dobar rezultat ali ja vidim veliki trud i zalaganje ove političke partije i poštujem iskrenost i ozbiljan rad, verujem da će rezultati govoriti umesto njih.

goca

27.04.2014. 14:02

Pred ovom vladom su jako ozbiljni i veliki zadaci. Narod je ukazao veliko poverenje i očekuje da se to poverenje i opravda. Od danas pa nadalje čeka ovu vladu dosta ozboljnih zdataka koji se mraju rešiti. Nagomilani problemi i loše reforme koštal su nas u prošlosti jako puno.

smokvica

27.04.2014. 14:03

Kunemo se u poljoprivredu i moć da nas spasi od propasti i gladovanja, a ništa prethodne vlade nisu uradile da se ova najvažnija naša grana zaista revatilizuje i dostigne nivo razvoja koji će nam omogućiti da pojedinačno i kao država bolje živimo! Plan novog premijera izgleda realan i po prvi put osećam neku istinsku želju i jasnu viziju da je to rešenje naših problema!

Maki

27.04.2014. 15:37

@smokvica - Dobro "smokvice" pa sto ne rece da je prethodna vlada u sustini sadasnja vlada a buduci formalni premijer je bio neformalni premijer u prethodnoj. Ne znam samo ko vam smislja sve ove komentare?

mare

27.04.2014. 14:29

Sve istina, od reči do reči. Na koji način li će sve to da promeni kada je gomila njih pre njega isto to pokušavala i sve se završavalo na rečima? Želim mu uspeha u ostvarivanju planova, ali iskreno, ako polovinu najava ispuni, svaka mu čast.

VOZI MIŠKO DRUGI PLAĆA

27.04.2014. 14:55

Preko 3o hiljada službenih vozila, koliko samo koštaju šoferi, benzin, ulje, delovi, popravke, pranje, gume, a ovamo imaju velike plate ministri i drugi u javnom sektoru, tu su ogromne mogućnosti za štednju, ne da se vozikaju od kuće na posao i sa posla na pijacu m ručkove i kući, plus uzimaju putni trošak..

SRBIJA I KOSOVO

27.04.2014. 14:55

Pozdravljam Vučićevu izjavu da ova vlada nikada neće priznati nezavisno kosovo i verujem da on i mnogi u vladi vole Srbiju i žele joj dobro. Sušta je istina da je Srbija važnija od svih u vladi i svih nas u Srbiji, od svih političkih stranaka.

momcilo

27.04.2014. 15:01

poljoprivreda nije spomenuta, proizvodjaci nisu spomenuti, dijaspora nije spomenuta............ ako nema proizvodjaca ko ce dati inicijative I ideje?

fifi

27.04.2014. 15:06

Jako dug ekspoze i obećavajući koji pred vladom postavlja zadatke i ozbiljan rad. Očekujemo jako krupne korake u traženju konkretnih rešenja.

Niggerka

27.04.2014. 15:38

Izuzetno obilan ekspoze, nema sumnje da ce nova Vlada raditi kao jedan tim, a ko ne bude mogao, ili ne bude radio kako treba, bice smenjen jer je buduci premijer jasno rekao da ce svako morati na sest meseci da podnosi izvestaje o radu!

bokeljka

27.04.2014. 15:52

Godinama se obrazovanje koristilo samo kao baza za zapošljavanje od izbora do izbora, a niko se sistematski nije bavio sadržinom obrazovnog sistema, njegovim sadržajem i funkcionalnošću, a najvažnije kakvi kadrovi izlaze iz takvog obrazovnog sistema! Očekivanja od premijera i nove vlade su posebno ogromna po pogledu reformi koje su neophodne u prosveti, i od čeka zavisi i snaga države u budućnosti,jer bez kvalitetnog obrazovnog sistema nema ni snažne ekonomije.

Misko_ajkula

27.04.2014. 16:03

Ostri neoliberalni ekonomski kurs(prodati sve) nove vlade ne sluti na dobro.Neoliberalni ekonomski koncept nije uspeo nigde u svetu.

novica952

27.04.2014. 16:41

Konačno smo dočekali i taj dan da mandatar pred poslanicima Skupštine Srbije predloži sastav nove vlade koji je u poslednjem trenutku dobio jedno novo ime vezano za ministarstvo poljoprivrede.kada se pogleda ovako sa strane vidi se da je u vladi dosta eksperata, novih imena i da celu vladu čeka of+groman i naporan posao.Ovo se odnosi posebno na tri ključna ministarstva koja će podneti najviše tert reformi a to je ministarstvo finansija vezano za budžetsku štednju i fiskalnu disiplinu.

Dragan Gligorijević

27.04.2014. 16:48

To može samo gospodin Vučić.To je ogromno poverenje i poštovanje naroda.Ogromno poverenje ali i obaveza.Tu energiju treba pokretački iskoristiti kako bi Stbija brže izašla iz krize.Samo da se ne zaboeave prioriteti a to su poljoprivreda,turizam,prehrambena industrija i energetika.Nacionalni savet za turizam i poljoprivredu treba što pre osnovati.Sacen International i PPUT Srbije pomoći će u tome.

redmix

27.04.2014. 16:57

Radna atmosfera ,dobar početak . Očekujemo da će poštovati zakletvu koju će dali.

Panto

27.04.2014. 17:03

Dvadeset godina smo na visokim funkcijama imali ljude koji su muzli Srbiju i koji su imali za cilj licne interese i uvecanje svog bogatstva na racun naroda koji ih je glasao, e toga vise nema, sad ce malo da rade za Srbiju i da dokazuju da zasluzuju platu koju primaju.

mare

27.04.2014. 17:09

Uz najefektniju vladu, ogromne strane investicije, idealno poklopljene zvezde, minimum pet godina da se mrdnemo iz mesta. Ali sada "nema nazad", mnogi su pokušavali sa reformama, pa se sapleli, da vidimo koliko je ovaj jak igrač i šta će da napravi za prvih šest meseci.

ljubica

27.04.2014. 17:17

Cudo neko sve stranke tek kada odu sa vlasti znaju sta treba da se radi. Pitanje je sad za Djilasa i demokratsku stranku zasto su oni dok su bili na vlasti besomucno privatizovali i rasprodali fabrike i preduzeca?.

zoran

27.04.2014. 17:35

prodajom telekoma i eps-a liče na narkomana koji prodaje srebro od babe da bi još malo bio na vlasti

KOMITENT

27.04.2014. 17:51

Za mene je veliko zadovoljstvo što se Vučić setio i konkretnih stvari iz kulture kao što je sada obećanje da će se završiti obnova Narodnog muzeja i žao mi je što vajne poslaniek svih stranaka nije propitao da li znaju gde je sada čuveno kapitalno delo srpske države i istorije Mirosavljevo jevandjelje.mnogi bi pali

Milan

27.04.2014. 18:59

Znači rasprodajemo i poslednje što imamo. Zašto to niste pomenuli pre izbora nego se prevarih pa glasah za vas.

baba Simana

27.04.2014. 22:33

@Milan - Milane ako imas kozu sakrij je dobro, kad rasprodaju EPS i Telekom eto ih kod tebe da ti plene kozu.

goran5

27.04.2014. 19:00

Koja opozicija! Tako nešto ne postoji u ovom sazivu, jer su sve stranke za prodaju Kosova i Metohije i za sumanut put u EU.

Mis_Pigi

27.04.2014. 19:11

opet reforma pravosuđa? Pa nisu problem zakoni nego ljudi koji sude, ... alo bre opasuljite se???

Mali bata

27.04.2014. 19:15

Pokazuju da rod i drustvene pripadnost geografski, ima vrlo relativno malo uticaj na njih, i ako ih Srbija nezeli, navikli se na nasu gostoljubivu trpezu jer nikada nisu imali svoju.

bandža

27.04.2014. 19:38

Dva najjača lidera, Vučić i Dačić, će vratiti Srbiju napokon na pravi kolosek. Socijalna pravda će biti u fokusu ovog puta a građani će napokon moći bolje da žive.

zlatan

27.04.2014. 19:59

Normalno je da se obrati okupljenim gradjanima. Vucic je premijer svih gradjana. Nema SNS onoliko clanova koliko je Vucic dobio na izborima.

KikA

27.04.2014. 20:03

Srecno.. Sad postovanje te iste zakletve koju ste polozili, postovanje zakona i ustava, i samo radno i posteno. Mozda je mnogo, ali tako je jedino i ispravno ne bi li se stanje popravilo.

Sone

27.04.2014. 20:04

Inženjer agronomije je ministar energetike, jel sam dobro razumeo ili ovo sanjam da je ovo ekspertska vlada?!?

Боле

28.04.2014. 01:28

@Sone - Сећате ли се оне Динкићеве пароле "Стручност испред политике"? Е, докле год се наши политичари тако буду спрдали са нама, нећемо се ми леба најести!

mary

27.04.2014. 20:30

U ekspozeu su jasno definisani ciljevi i mere koje ce biti preduzete u cilju oporavka zemlje.Prepoznaje se odlucnost da se dosledno sprovode reforme u svim segmentima drustva.

SREĆNO NAMA

27.04.2014. 21:07

Da li ima u Srbiji ljudi koji ne žele uspeh našoj i njegovoj vladi, bez obzira na poltičku ppripadnost, zar nije svakom gradjaninu ,političaru, privredniku, učeniku, studentu, naučniku, umetniku, sportisti, ,svima, u interesu da nama svima bude dobro, pa ma ko je vodio, kad oni prethodni, i oni prethodni, i oni pre nisu bili dobri za narod, zar da danas ne poželim i da ne želim da nam već od sutra bude bolje. Ja želim iz sveg srca, za sve nas.

BIRALI OVO

27.04.2014. 21:08

Birali smo 16 marta Vučića i SNS, sada je na njkima da se oporavdaju kroz dobru vlast, da počiste smeće i mulj prethodnika i počnemo da živimo bolje, zaslužili smo.

Dragan Malovic

27.04.2014. 21:39

Disciplina u vladi svakako treba da bude na visokom nivou ali kao sto se i dosad pominjalo, sama svest naroda treba da se menja, disciplinovano ponasanje treba da zavlada u svima nama. Na Vucicu je da pokusa, dosad je imao pozitivnih rezultata, takvu praksu treba nastaviti i u buduce.

novica952

27.04.2014. 22:28

Završili smo u nedelju dana i konstitusisanje skupštine i izbor vlade koja već sutra počinje sa radom.Očigledno je Vučić shvatio svu ozbiljnost situacije mnogo više od nekih drugih političara opozicije i svu svoju zabrinutost za situaciju detaljno izlođio u ekspozeo.Vrlo studiozno i temeljito obradio je sve oblasti koje će formirana ministarstva raditi i za svako dao trenutnu procenu i predlog mera za rešavanje.

Savo Vučetić

27.04.2014. 22:53

Izbori završeni , dobili apsolutnog pobednika , konstituisana skupština , dobili predsednicu skupštine sa njenim potpredsednicima i na kraju dobismo novu vladu sa novim premijerom. E pa gospodo draga , nema više izležavanja. Od sutra svi na posao i to sa punom parom.

ја, опет

28.04.2014. 01:33

Ај, да сачекамо да прође овај дан и можда још један, да се склоне са портала ови плаћени снс-овци, а да се врате прави читаоци вечерњих новости!

RAKAC

28.04.2014. 05:22

Nadam se da ce ovo biti dobra Vlada kojima ce gradjanin Srbije biti na prvom mestu,ispred licnih interesa.

Nele

28.04.2014. 07:14

Nego jel to gospodin Dačić u novoj vladi? Platismo 15 miliona evra da Vučić "sedne" u novu fotelju, umesto da je sa dotičnim seo i napravio rokadu bez izbora, rasipnik.

posavac

28.04.2014. 07:45

Želim da nova Vlada i novi saziv Skupštine Srbije učine sve za napredak Srbije i bolji život građana, te tako opravdaju ogromno poverenje naroda koje su dobili. Međutim, najave prodaje Telekoma, EPS-a,.. samo potvrđuju da kapitalizam nije poredak koji može, na ovim prostorima, doneti boljitak svim građanima. I nešto u vezi penzija. Očigledno je da je ova nepopularna mera ostavljena za oktobar! Zato pitam: sa kojim pravom Vlada ili bilo ko drugi, sme da otima penzionerima ono što su zaradili?

Veljko Gagic

28.04.2014. 08:19

Kao sto Nikolic rece pre neki dan, novom mandataru nece biti nimalo lako jer preuzima drzavu koja je trula u svakom pogledu, mada je dosad pokazao da ima snage da stvar pokrene sa mrtve tacke, videcemo kako ce to sad funkcionisati sa novom vladom, potrebno je dosta rada.

Slavko

28.04.2014. 08:42

Nadam se da nece dugo .Tuzan dan za sve postene stanovnike ove napacene zemlje.

dr Jakov Zlatar

28.04.2014. 08:51

Za šta je stručnjak Gašić, inače vlasnik picerije, a za šta Joksimovićka, ajte molim vas, ovo je čist svingeraj.Gomila nesposobnih vučićevih poltrona.

Dzipsi

28.04.2014. 21:38

Veliki su problemi pred vladom u skoro svim oblastima i sigurno ih nece biti jednostavno resiti. Ocekujem da ce ova vlada odgovorno raditi i da ce postici dobre rezultate.