Први потпредседник владе Александар Вучић поручио је данас да је Србији потребан здрав систем и економија и да се не плаши социјалног бунта због мера које морају да се предузму да би се живело боље.

"Економија је као јелен - брза, као нешто живо што мора стално да трчи, а све што смо наметнули у јавном сектору и кроз пензије је као слон на леђима јелена", сликовито је Вучић објаснио ситуацију у земљи.

Подсетивши да је својевремено Бењамин Нетањаху приватни сектор у Израелу упоредио за згодном дамом, а јавни заједно с пензијама са пунијом дамом, Вучић је сликовито појаснио да ће Србија морати мало да држи дијету да би се изједначила са згоднијом дамом која много више доприноси напретку економије.

Социјалног бунта се не плаши, додао је, јер на власти није да би био богат већ да нешто учини за Србију, мада "ако Србија то не буде разумела и ако каже лакше нам је да живимо у лажи и преварама да трошимо оно што никада нисмо зарадили па макар уништили будуће генерације и будућност деце онда изаберите неког другог".

"Велики социјални бунт - клонићу се и крај приче - нисам сам се родио у фотељи", поручио је Вучић после свечаности поводом почетка радова фабрике Др. Оеткер у Шимановцима.

Нагласивши да приватни сектор издржава јавни сектор, те да се зато од приватног сектора неће узимати, Вучић је поручио и да незадовољни у јавном сектору увек могу да се пребаце у приватни.

Критиковао је понашање власти пре пет или шест година као веома неозбиљно и неодговорно, јер је, тврди, требало да се ухвати у коштац са кризом а резови би тада били скоро неприметни, а овако су Србију дотерали скоро до ситуације у којој се налази Грчка.

"Неко други мора да исправља њихове брљотине, запало ми је да будем председник владе, а нећу да Србија буде позната по банкроту и пропасти и томе да нема еконосмке будућности и запошљавање", рекао је Вучић и додао да неће да прави "потемкинова села" повећавајући плате и пензије док приватни сектор пропада, а БДП пада из године у годину.

"Свако може да каже шта хоће, ево дајте ми решење коме да узмем, али не могу да се сложим са тим да узимам од приватника, јер они издржавају јавни сектор", поручио је Вучић.


ЉАЈИЋ ЋЕ БИТИ У НОВОЈ ВЛАДИ

Лидер Српске напредне странке Александар Вучић изјаво је данас да је најбољи рецепт за владу план и визија, најављујући да ће тај план ускоро бити завршен и представљен народу, док ће се о именима министара разговарати за викенд.

"Најбољи рецепт за владу јесте план и визија, а Србија ће по први пут имати краткорочни, средњорочни и дугорочни план са јасним бројкама и без бесмислених речи", рекао је Вучић.

Када имате план, навео је Вучић, све је лакше и ми смо близу да план завршимо и представимо га народу.

На питање о персоналним решењима будуће владе, Вучић је рекао да ће о томе за викенд разговарати, прво са својим страначким пријатељима, а онда и са свима осталима.

Конкретно упитан да ли ће у новој влади бити Расим Љајић и Сулејман Угљанин, Вучић је рекао да ће Љајић сигурно бити у влади, а за Угљанина је одговорио: "Видећемо".

ПОСЕТА САРАЈЕВУ ЈЕДНА ОД ПРВИХ, АКО БУДЕМ ПРЕМИЈЕР

Александар Вучић је најавио да ће ускоро посетити Сарајево и да ће то бити једна од првих посета уколико буде предводио нову Владу Србије.

"Може да се догоди, уколико предводим следећу Владу Србије, да једна од првих буде посета Сарајеву", рекао је Вучић додајући да је још потребно да се договори тачан датум посете.


ШТИТИЋЕМО СВОЈ ИНТЕРЕС У ЈУЖНОМ ТОКУ КОЛИКО МОЖЕМО

Председник СНС је изјавио да ће Србија учинити све да заштити своје економске и виталне националне интересе, али да није највећи играч и да не може да одлучује о најважнијим стварима у вези са пројектом "Јужни ток".

Вучић је, коментаришући писања медија да је ЕУ надомак одлуке да замрзне план окончања изградње тог гасовода, рекао да је "Јужни ток" по његовом мишљењу важан не само са Русију већ и за Европу и да се нада да ће превладати разум и да ће сви разумети да морају да сарађују и да треба да се "пусте срасти и тензије".

"Србија ће штитити своје интересе, а Србија сматра да је "Јужни ток" у њеном интересу. Међутим, ми наравно нисмо највећи играч и не можемо да одлучујемо о највећим и најважнијим стварима", рекао је Вучић новинарима.