БЕОГРАД - Западни медији оцењују данас, у извештајима о ванредним парламентарним изборима у Србији, да се очекује да ће Српска напредна странка учврстити власт, с више од 40 одсто гласова подршке, што би био резултат какав није забележен од времена Слободана Милошевића.

Агенције очекују да ће нови премијер највероватије бити лидер СНС Александар Вучић, који је обећао економске реформе које ће одвести земљу у ЕУ.

Агенција Франс прес објавила је политички профил лидера СНС Александра Вучића, истичући да је реч о тренутно најпопуларнијем политичару у Србији, са имиџом неуморног лидера који уме да решава ствари, због чега се, наводи француска агенција, очекује да ће после данашњих избора он бити нови премијер Србије.

Вучићева политичка каријера вртоглаво је кренула узлазном путањом након што је постао потпредседник владе, пошто је његова странка победила на изборима у мају 2012. године, истиче АФП.

Агенција подсећа да је Вучић, некадашњи националиста, данас предани проевропљанин, један од најватренијих присталица чланства Србије у ЕУ, који обећава да ће реформисати Србију у модерну европску државу.

Иако је 2012. главни посао премијера дат социјалисти Ивици Дачићу, како би се добила подршка његове партије за коалициону владу, убрзо је постало јасно да је Вучић тај чија је звезда у успону.

Постао је централна фигура у Дачићевој администрацији, која је често имала главну реч у кључним дипломатским, економским и безбедносним питањима.

АФП подсећа да је Вучић 1993. године био члан СРС, и да је убрзо постао један од њених највиших званичника, познат по својим тврдокорним говорима којима је бранио акције босанских Срба током рата у Босни 1992-95. године.

Утолико је веће изненађење представљало када је Вучић 2008. године објавио да напушта радикале заједно са данашњим председником Томиславом Николићем и оснива партију десног центра - Српску напредну странку која се залаже за сарадњу са Западом.

"Не кријем да сам се променио... Поносан сам на то", рекао је он у интервјуу за АФП 2012. године.

Због борбе против корупције, која је довела до хапшења најпознатијих тајкуна и бивших министара - добио је надимак Елиот Нес по легендарном агенту ФБИ, каже Франс прес.

Такође је покушао да се позиционира као једина нада за посрнулу привреду земље, улажући напоре да привуче стране инвестиције - од којих је најпознатија продаја српског авио превозника ЈАТ Ервејза компанији Етихад из Уједињених Арапских Емирата, која сада носи име Ер Србија.

Његови критичари кажу да он тежи аутократији и цензури из прошлости, наводи АФП и додаје да Вучичх успева да држи свој лични живот ван очију јавности.

Ипак, овај отац двоје деце дозволио ј увид у свој лични хоби 2009. године, када се појавио у српској верзији ТВ шоуа "Плесом до снова".

У осврту на изборе, британска мрежа Би-Би-Си (ББЦ) наводи да је могуће да СНС освоји апсолутну већину, што се, како напомиње, никада није десило у краткој демократској историји Србије. Ројтерс и америцки АП процењују да це Вучић (44), некада националиста а данас проевропљанин, вероватно постати председник владе. Превремени избори су, како преноси Ројтерс, сазвани на инсистирање СНС после свега 18 месеци коалиционе владе, пошто је најјача партија тврдила да јој је потребан чврст мандат за спровођење мера које ће извести земљу из тешке финансијске ситуације. Ројтерс и Агенција Франс прес (АФП) примећују да СНС дугује успех Вучићевој популарности стеченој захваљујући борби против организованог криминала, у оквиру које је ухапшено више тајкуна и бивших министара. ББЦ, Ројтерс и Асошиејтед прес преносе и упозорења опозиције бирачком телу, које још памти Милошевићеву аутократску владавину, да не треба дати превише моћи једном човеку. "Опозиција га оптужује да покушава да успостави у Србији тврдокорно руководство, по руском моделу, преузимањем главних овлашћења у држави, дубоко подељеној између присталица Русије и Запада", наводи АП.

Ројтерс преноси оцене стручњака да нова влада мора да реши проблем буџетског дефицита и јавног дуга како би ускоро обезбедила нову траншу кредита ММФ, а Агенција Франс прес (АФП) указује и на високу стопу незапослености, али и питање Косова. "Будућа влада мораће да спроведе строге мере штедње, укључујући приватизацију више од 170 државних предузећа, смањења субвенција и повећање пореза, како би покушала да смањи трошкове и обезбеди људима радна места", наводи АФП. Британска агенција предвиђа да ће СНС формирати владу с неколико странака, "могуће да би поделио одговорност за обећане болне економске реформе" које је претходни кабинет избегао да спроведе до краја. Ројтерс очекује да ће на другом месту, али с далеко мањим бројем гласова, бити СПС Ивице Дачића или Демократска странка Драгана Ђиласа.