У 20 часова завршено је гласање на бирачким местима у Србији. Од овог тренутка бирачки одбори отварају кутије и почиње пребројавање гласова.

Према прелиминарним резултатима, листа коју предводи Српска напредна странка имаће више од половине мандата у српском парламенту.

Како је текло данашње гласање погледајте ОВДЕ

Реаговања на незваничне резултате избора можете погледати ОВДЕ

20:02 - ЗАТВОРЕНА БИРАЛИШТА

У 20 часова завршено је гласање и биралишта су затворена. Бирачки одбори отварају гласачке кутије и почињу са пребројавањем гласова.

Касније се очекују прве процене и прелиминарни резултати које ће саопштавати ЦеСид и други посматрачи, као и представници изборних штабова.

20:09 - ЦеСИД: ДО 19.00 САТИ ИЗЛАЗНОСТ 50,3 ОДСТО

На ванредним парламентарним изборима у Србији на биралишта је до 19 часова изашло 50,3 одсто грађана уписаних у бирачки списак, саопштио је Центар за слободне изборе и демократију (ЦеСИД).

Извршни директор ЦеСИД-а Марко Благојевић рекао је, на конференцији за новинаре у Танјуговом прес клубу, да је по регионима највише грађана са правом гласа изашло на изборе у централној Србији - 52,3 одсто, затим у Београду - 47,6 одсто и у Војводини - 49,2 одсто.

На претходним парламентарним изборима 2012. године на биралишта је до 19 часова изашло 53,6 одсто одсто уписаних бирача, 2008. године 54,2 одсто и 2007. године 56,7 одсто бирача.

Новинска агенција Танјуг и ЦеСИД организују вечерас Изборну ноћ, у којој ће бити саопштени први незванични резултати избора за Скупштину Србије и Скупштину града Београда.

Право гласа на републичким изборима има 6.765.998 грађана, који су до 20 сати могли да гласају на 8.262 места, а избори су организовани и на Косову и Метохији.

20:31 - ЗАПАДНИ МЕДИЈИ: СТРОГА ШТЕДЊА ЧЕКА НОВУ ВЛАДУ

Западни медији оцењују данас, у извештајима о ванредним парламентарним изборима у Србији, да се очекује да ће Српска напредна странка учврстити власт, с више од 40 одсто гласова подршке, што би био резултат какав није забележен од времена Слободана Милошевића.

Агенције очекују да ће нови премијер највероватије бити лидер СНС Александар Вучић, који је обећао економске реформе које ће одвести земљу у ЕУ.

У осврту на изборе, британска мрежа Би-Би-Си наводи да је могуће да СНС освоји апсолутну већину, што се, како напомиње, никада није десило у краткој демократској историји Србије.

Ројтерс и амерички АП процењују да ће Вучић (44), некада националиста а данас проевропљанин, вероватно постати председник владе.

Ројтерс преноси оцене стручњака да нова влада мора да реши проблем буџетског дефицита и јавног дуга како би ускоро обезбедила нову траншу кредита ММФ, а Агенција Франс прес (АФП) указује и на високу стопу незапослености, али и питање Косова.

Опширније о оценама западних медија прочитајте ОВДЕ

20:39 - ДС: КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ЗБОГ НЕПРАВИЛНОСТИ

Портпарол Демократске странке Александра Јерков изјавила је да је, према подацима које је обрадила та странка, на парламентарним изборима у Србији до 20 сати гласало 51,91 одсто уписаних бирача.

Јерков је рекла да је одзив у Београду био 50,83, у Војводини 51,31, у иностранству 50,39, а у Централној Србији 54,68 одсто.

Демократска странка је, истакла је Јерков, у Новом Саду поднела кривичну пријаву против НН лица, која су, према подацима њихових контролора, нудила бирачима новац да би гласали за листу Српске напредне странке.

Јерков је додала да су, у међувремену, те особе идентификоване и да ће кривична пријава бити допуњена.

Она је рекла да је у руднику Мајданпек протеклих дана запослено 220 особа, а да су у Колубари радницима дељени бонуси од 75.000 дин.


20:40 - МИХАЈЛОВИЋ: ОЧЕКУЈЕМ УБДЕЉИВУ ПОБЕДУ

У штабу СНС Зорана Михајловић је изјавила да су очекивали овакву излазност и да очекују убедљиву победу.

- Сваки глас је велика одговорност за нас - изјавила је Зорана Михајловић. 

Она је додала да је рано говорити о броју посланичких места и да је потребно да се влада формира што пре, како би почело да се ради.

20:59 - СЕЛАКОВИЋ: ИЗБОРНИ ПРОЦЕС ПОКАЗУЈЕ И НАПРЕДАК ДРУШТВА

Потпредседник Српске напредне странке и досадашњи министар правде и државне управе Никола Селаковић изјавио је вечерас да је ове изборе обележио најмањи број инцидената у изборном процесу што је, како је оценио, очигледан напредак за читаво друштво.

"То је и напредак за парламентарни вишестраначки систем у Србији који постоји нешто дуже од две деценије и нешто чиме можемо да се похвалимо. Мислим да је заслуга свих нас који се бавимо политиком, најодговорније схватамо свој посао и бринемо о грађанима и будућности Србије", рекао је Селаковић.

21:07 - ЦЕСИД: ПРВЕ ПРОЦЕНЕ ГОВОРЕ ДА СНС ИМА ОКО 50 ОДСТО ГЛАСОВА

Извршни директор ЦеСИД-а Марко Благојевић саопштио је прве прелиминарне процене изборних резултата који су до сада пристигли. Према тим проценама, СНС је освојио око 50 одсто гласова, што би донело око 160 мандата у Скупштини. Коалиција СПС-ПУПС-ЈС има око 15 одсто гласова што доноси око 50 мандата.

Према његовим речима изнад цензуса су, осим неких партија мањина, још и ДС и НДС, с тим што ДС има нешто више гласова, а ДСС још има шансе да пређе цензус

Он је додао да према садашњим резултатима ЛДП и УРС вероватно неће прећи цензус.

21:18 - ПРИСТАЛИЦЕ ДВЕРИ ЗАУСТАВЉЕНЕ НЕДАЛЕКО ОД СКУПШТИНЕ

Присталице Покрета "Двери" које предводи први на изборној листи Бошко Обрадовић стигле су до полицијског кордона у Улици краља Милана који их је спречио да дођу до Скупштине Србије где је и седиште Републичке изборне комисије.

Обрадовић је једном од полицајаца у кордону рекао да намеравају да испред кордона успоставе медија центар из којег ће саопштавати разултате ванредних парламетнарних избора.

Он је полицајцу рекао да Двери не желе да дозволе да их, како је нагласио, поново покраду и да намеравају да својим бирачима саопште резултате до којих су они дошли и да ће на улици остати све до проглашења званичних резултата избора.

"Људи долазе све више, јер желе да чују шта РИК има да каже, ако мисле да покраду поново, то није паметан потез, а ако буду поштени резултати ми немемо проблем да се разиђемо", рекао је Обрадовић полицајцу.

21:18 - У СЕДИШТЕ СНС СТИГАО ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ

Председник Србије Тoмислав Николић дошао је око 21 сат у седиште СНС у Београду.

Николић је у седиште СНС на Новом Београду, где се чекају резултати ванредних парламентарних избора, стигао са супругом Драгицом.

У седишту СНС су у међувремену стигли сви функционери, потпредседници а ту је и лидер напредњака Александар Вучић.

У седишту СНС налази се и више од 50 новинарских екипа, међу којима десетак страних са више од 150 сниматеља, новинара и фоторепортера.

Како је новинарима речено, обраћање Вучића се очекује око 21.30.

21:28 - РАДУЛОВИЋ: НАШ ПОСАО ТЕК ПОЧИЊЕ

Носилац изборне листе ''Доста је било'' Саша Радуловић захвалио се вечерас свим бирачима који су гласали, који су подржали ту листу и учествовали у кампањи, наводећи да посао те групе грађана тек почиње.

''Наш посао је сада тек почео, 17. марта настављамо'', поручио је Радуловић у свом изборном штабу, по затварању бирачких места у Србији.

Како је наведено у саопштењу, он је истакао да ''неће одустати док потпуно не демонтирају паразитски систем, уведу потпуну јавност свих уговора и пуну транспарентност у трошењу новца свих пореских обвезника''.

21:36 - СНС: ДОБИЛИ СМО ПОВЕРЕЊЕ

У седишту Српске напредне странке Небојша Стефановић објавио је да на основу 62 одсто пребројаних листића, има следеће резултате. СНС је освојио 49.3 одсто гласова, коалиција око ССПС 13,9 одсто, ДС 5,3 одсто, а коалиција око НДС 6,1 одсто гласова. ДСС има 4,1 одсто и друге листе, сем мањинских, су испод цензуса.

Потом се новинарима обратио председник СНС Александар Вучић. Он се захвалио грађанима на поверењу коју су пружили листи коју предводи и подестио да су остварили најбољи резултат у 25-годишњој парламентарној историји.

- Честитам и политичким противницима на резултатима кој су постигли. Спремни смо да им пружимо руку, ћелимо да разговарамо и сарађујемо са њима. Никога нећемо ниподаштавати нити покушати да их понижавамо због постигнутих резултата - истакао је Вучић.

21:56 - ВУЧИЋ: ПОБЕДИЛИ И У БЕОГРАДУ

Председник Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је данас да је та странка и на изборима у Београду освојила убедљиву победу од, највероватније, 45 или 47 одсто.

Вучић је на конференцији за новинаре у седишту странке рекао да је уверен да ће СНС и у градској власти моћи самостално да формира извршну власт.

Упитан када ће та странка саопштити име градоначелника, Вучић је замолио за стрпљење, додавши: "За неколико дана".

Онима који нису и не верују у пројекат Београд на води поручио да ће СНС то направити.

22:00 - НОВА ПРОЦЕНА ЦЕСИД-А: СЕДАМ ЛИСТА У ПАРЛАМЕНТУ

Нове прелиминарна процена ЦЕСИД-а говори да је СНС освојила 48,8, одсто, коалиција око СПС 14 одсто, ДСС 4,1, СВМ, 2,2, СРС 2, УРС 3,3, ДС 5,9, Двери 3,4, СДА 1, НДС 5,7 а сви остали испод једног процента - саопштио је Марко Благојевић.

Према овим резултатима дистрибуција мандата у парламенту изгледала би овако: СНС припада 157 мандата, СПС-ПУПС-ЈС 45 мандата, ДС 19 мандата, НДС 18 мандата, Савез војвођанских Мађара 7 места, Странка демократске акције 3 места и Партија за демократско деловање Ризе Халимија 1 мандат.

22:16 - ДВЕРИ: ПРЕШЛИ СМО ЦЕНЗУС У ГРАДУ

Носилац изборне листе Покрета Двери Бошко Обрадовић саопштио је вецерас да је та листа прешла ценсус на изборима за Скупштину Београда и да је освојила 5,7 одсто гласова.

Обрадовић је у импровизованом медија центру испред полицијског кордона недалеко од зграде Скупштине Србије у Улици краља Милана рекао да то указује и да су Двери ушли у парламент Србије.

"Немогуће је да смо прешли ценсус у Граду, а да то није случај и за Републику", рекао је Обрадовић и додао да су се присталице Двери окупиле недалеко од РИК, јер су тамо "покрадени 2012. године".

"Уверени смо да смо и на републичком нивоу прешли цезус", поновио је Обрадовић и поручио присталицама да су постали парламентарна странка .

"Ниједан полицијски кордон неће нас спречити да уђемо у РИК ако поново ураде оно што су урадили 2012.", рекао је он и полицији у кордону поручио да не могу да бране изборну крађу већ да треба да се баве оним људима који ту крађу спроводе.

Обрадовић је, такође, позвао, не само присталице Двери, већ и других партија, пре свега, како је рекао патриотских, које нису по Цесиду прешле ценсус, да се окупе да као што ће и Двери, сачекају званичне резултате и "да их одбране".

22:18 - ДАЧИЋ: ЗАЦЕМЕНТИРАЛИ ПОЗИЦИЈУ

Председник СПС изјавио је вечерас да је коалиција коју предводи остварила историјски значајан резултат који цементира њихову позицију на политичкој сцени. Он је рекао да је њихов резултат изненађење за многе, нарочито за оне који су их нападали и критиковали.

Што се тиче могућег учешћа у будућој влади, Дачић је рекао да са руководство СНС још није било разговора о будућим односима.

- Уколико постоји иницијатива СНС за таквим разговорима, ми смо спремни да у њима учествујемо и да дискутујемо о нашим даљим односима - рекао је Дачић.

22:23 - ТАДИЋ: ПРЕУЗИМАМ ОДГОВОРНОСТ

Резултат који је Нова демократска странка остварила на овим изборима није неуспех, ако се узме у обзир чињеница када је формирана и податак да цензус нису прошле неке странке које су на политичкој сцени неупоредиво дуже, рекао је лидер НДС Борис Тадић.

Он је истакао да преузима одговорност за оно што коалиција коју је предводио није остварила и подсетио да нису имали ни одговарајућу инфраструктуру, ни финансије које би омогућиле праву кампању.

Тадић је честитао посланицима са листе који су ушли у Скупштину Србије и нагласио да је одлучио да учестрвује на изборима да би разочараним грађанима омогућио да имају за кога да гласају.

22:35 - ДИНКИЋ СЕ ПОВЛАЧИ

Лидер Уједињених региона Србије (УРС) Млађан Динкић честитао је Српској напредној странци победу на данашњим парламентарним изборима и најавио повлачење са чела УРС и одлазак из политике, пошто његова партија није ушла у нови сазив Скупштине Србије.

Били смо од 2000. у власти и време је да неки други сносе одговорност, рекао је Динкић и додао да жели да нова Влада "направи заокрет", јер "политика стезања каиша води Србију у погрешну страну". Више о томе читајте ОВДЕ

22:38 - РИК:ОБРАЂЕНО 18,89 ПОСТО МЕСТА,СНС ОСВОЈИЛА 48,91 ОДСТО

На основу података које је обрадила Републичка изборна комисија са 18,89 одсто бирачких места, за Српску напредну странку гласало је 48,91 одсто бирача изашлих на изборе, што су 162 посланичка мандата, док је за листу СПС-ПУПС-ЈС гласало 14,73 одсто бирача, што износи 49 мандата.

Председник РИК Дејан Ђурђевић рекао је на конференцији за новинаре да је, према тим првим подацима, листа коју предводи Нова демократска странка Бориса Тадића освојила 6,03 одсто гласова, односно 20 мандата.

Мањинске листе Савеза војвођанских Мађара и СДА Санџака, освојиле су 3,44, односно 1,41 одсто гласова баирача. То значи да СВМ за сада има 11 мандата, а СДА четири.

Четири мандата је освојила и листа Партија за демократско деловање Ризе Хаљимија, за коју је гласало 1,30 одсто гласача, што значи да тренутно имају осигурана четири мандата.

Ђурђевић је подвукао да остале изборне листе, на бирачким местима које је до сада обрадио Републички завод за статистику, нису освојиле мандате, и да РИК не користи методе процене, већ саопштава податке као сирове чињенице на основу обрађеног материјала.

Према Ђурђевићевим речима, излазност је била 55,26 одсто, а било је 2,69 одсто неважећих листића.

22:55 - ЂИЛАС: БИЋЕМО НАЈОЗБИЉНИЈА ОПОЗИЦИЈА

Србија са оваквом владом неће бити ни близу онога што је обећавано, оценио је лидер ДС Драган Ђилас. Он је оценио да је на овим изборима плаћена цена разједињености опозиције. Према његовим речима, ДС има задатак да у будућем периоду грађанску Србију окупи око Демократске странке.

- Борићемо се и даље за демократију у Србији. Бићемо најозбиљнија опозиција, понашаћемо се као и до сада. Подржаћемо све што је добно, оно што не ваља ћемо критиковати - закључио је Ђилас.

22:59 - СРС: НИЈЕ СВЕ ГОТОВО

Нажалост, у Скупштину Србије нису ушли српски радикали, Образ и Наши, па тако у парламенту неће бити "онај аутентични дух српског народа", саопштила је вечерас Српска радикална странка (СРС).

"Режим ће сада моћи да испод стола и далеко од очију јавности мирно мења и преправља српски устав, моћи ће да продају и поклањају Србију и српске земље", наводи се у саопштењу.

Могу нас побеђивати, али нас не могу победити, наводи СРС и поручује: "Није све готово".

"Надувани балон режимске политике ће ускоро пући и родиће се, незаустављиво, слободна Србија. За тај дан живимо", истиче се у саопштењу.

23:00 - ПАСТОР: СВМ ЈЕДАН ОД ПОБЕДНИКА

Савез војвођанских Мађара освојио је на парламентарним изборима више мандата него икада у протекле 22 године и један је од победника ових избора, изјавио је вечерас председник те странке Иштван Пастор.

Он је на конференцији за новинаре у Суботици рекао да на основу прелиминарних резултата СВМ може да буде изузетно задовољан резултатом, не прецизиравши колико мандата су освојили.

На бази тренутно обрађених резултата, Пастор очекује да ће СВМ имати највише мандата у претходне 22 године, када је Мађара било 100.000 више него данас.

"Изузетно смо задовољни овим изборним резултатом, мислим да смо један од победника данашњих избора, мислим да се исплати бити поштен, одмерен, разуман, изговарати реченице иза којих човек може да стоји и сутра и прекостутра, и заступати ставове иза којих се може да се стоји и сутра и прекосутра", рекао је Пастор.

23:02 - ВЕСИЋ: СНС МОЖЕ САМА ДА ВЛАДА БЕОГРАДОМ

Коалиција око Српске напредне странке према садашњим подацима, имаће 66 мандата у новој градској скупштини и потпуно је извесно да ће моћи сама да формира градску власт, рекао је данас кандидат на листи СНС Горан Весић.

Весић је Танјугу рекао да су напредњаци освојили убедљиву победу у Београду и да очекује да ће рокови који важе за формирање републичке власти бити и у граду, односно да ће до 1. маја формирање власти бити завршено.

Он је рекао да поред листе коју предводи СНС, у градски парламент улазе још три листе, а да се једна бори за цензус, али да је потпуно извесно да ће СНС имати већину да самостално формира владу.

Весић није могао у овом моменту да каже да ли ће СНС и поред тога са неким разговарати о уласку још неке странке у градску власт и да ће странка о томе донети одлуку.

23:08 - ЦЕСИД О ГЛАСАЊУ У БЕОГРАДУ: ЧЕТИРИ ЛИСТЕ У СКУПШТИНИ ГРАДА

Према проценама СЕЦИД-а, у Скуштину града мандате ће поделити четири листе: СНС је освојила 43,6 одсто гласова, што треба да јој донесе 63 мандата, на другом месту је листа коју предводи ДС - 15,8 одсто гласова и 22 мандата.

У одборничке клупе треба да уђе и 16 представника листе СПС-ПУПС-ЈС која је освојила 11,6 одсто гласова као и 9 представника Демократске странке Србије који су освојили 6,5 одсто гласова.

Све остале листе нису прешле цензус са улазак у Скупштину града Београда.

23:11 - ДАЧИЋ ДОШАО У ШТАБ СНС

Председник СПС Ивица Дачић стигао је вечерас нешто пре 23 сата у седиште СНС на Новом Београду.

Према прелиминарним резултатима, републичких избора листа око СНС освојила је више од 160 мандата, а листа око СПС око 45. СНС и на нивоу града Београда има апсолутну већину, према подацима прелиминардним ЦеСИДа.

23:18 - ГИК: СНС УБЕДЉИВО ПОБЕДИЛА

Српска напредна странка је, према прелиминарним резултатима, убедљиво победила на изборима у Београду освојивши 45,65 одсто гласова, односно 58,18 мандата, а изнад цензуса су још ДС, Коалиција СПС-ПУПС-ЈС и Демократска странка Србије, речено је на конференцији за новинаре ГИК-а.

Према прелиминарним резултатима са до сада обрађених 10,61 одсто бирачких места, ДС је освојила 15,57 одсто гласова, односно 20 мандата, Коалиција СПС-ПУПС- ЈС 11,28 одсто, односно 14,55 мандата, а Д С С 6,06 одсто, односно 7,27 мандата.

Остале странке су испод цензуса, па је на пример ЛДП освојио 3,13 одсто гласова, УРС, 0,94, СРС 2,08, НДС 3,6 , Двери 3,4, а листа ''Доста је било Саша Радуловић'' 1,85 одсто.

На изборима у главном граду Трећа Србија је, по до сада обрађеним подацима, освојила 0,38 одсто гласовам, СВМ 0,09, ГЕПС за Београд 0,17, Економски покрет Бранка Драгаша 0,25, листа ЈЕСТЕ СВЕјеДНО коју предводи Игор Бракус 1,3.

Председник ГИК-а Зоран Лукић рекао је да није било неправилности у изборном процесу и да су збори протекли у фер и коректној атмосфери.

23:23 - КОШТУНИЦА: ВРАЋАМО СЕ У 90-ТЕ

Нисмо задовољни резултатима, они су разочаравајући, али се мора рећи да су они постигнути у немогућим условима, изјавио је председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница. Он је додао да је позитиван резултат који је остварен на градским изборима у Београду.

- После ових избора, састав Скупштине показује да се променила политичка мапа Србије и сада подсећа на ону из 90-тих година, с тим што су два главна актера променила места, уз подршку западних сила - рекао је Коштуница. 

Он је додао да је овом исходу допринела и агресивна и скупа кампања и пропаганда и да би било важно да јавност сазна како су финансирани сви ти спотови и билборди.

23:28 - ЈОВАНОВИЋ: НЕ ОДУСТАЈЕМО

Лидер Либералнодемократске партије Чедомир Јовановић изјавио је вечерас да су резултати данашњих парламентарних и избора у Београду изненађење само за оне који не живе у Србији и додао да је он последња особа која би поднела оставку када је тешко.

"Ово данас је изненађење за оне који не живе у Србији. На следећим изборима бићемо јачи за оне који нису гласали и који су одустали од политике. Остаје нам да радимо као што смо радили када је оформљена странка и да нађемо адекватне политичке одговоре за ситуацију у земљи", рекао је Јовановић и додао да ће на наредним покрајинским и локалним изборима та странка изаћи спремнија, захваљујући искуству из ових избора.

Према Јовановићевим речима, ЛДП је симбол вредности које су потребне друштву и истакао да уколико оне не добију снагу, да ће ЛДП на наредним изборима бити странка без које се не може.

23:32 - НОВА ПРОЦЕНА РИК: СНС 155 ПОСЛАНИКА

На основу 43,25 посто обрађених бирачких места, које је обрадила Републичка изборна комисије (РИК) до 23 сата, коалиција око Српске напредне странке имаће (СНС) 155 посланичких мандата, коалиција СПС-ПУПС-ЈС 44, док ће коалиција Нове демократске странка (НДС), коју предводи Борис Тадић, имати 18 мандата.

Према резултатима РИК-а са обрађених 3.627 бирачких места, цензус су прешли и Демократска странка (ДС) која сада има 16 мандата и три мањинске странке - Савез војвођанских Мађара (СВМ) 10 мандата, Странка демократске акције (СДА) Санџака четири мандата, а Партија за демократко деловање Риза Халими три мандата.

У процентима то значи да је за коалицију СНС гласало 48,7 одсто грађана, за коалицију око социјалиста 14,14 одсто, за НДС 5,96, а ДС 5,08 посто.

Мањинске странке по Донтовом систему не морају да пређу цензус од пет одсто да би добиле мандате - СВМ је освојила 3,18 одсто гласова, СДА Санџака 1,28, а Партија за демократско деловање 1,16 одсто.

Председник РИК-а Дејан Ђурђевић рекао је да је обрађено 28.58 бирачког тела, да има 2.85 посто неважећих листића и наредну конференцију за новинаре најавио да поноћ уз очекивање да ће тада бити обрађено 40 одсто бирачког тела.