ИЗЛАЗИМО на изборе да победимо са својим програмом, а не да се као скоро сви остали гурамо и мољакамо за коалицију са напредњацима.

То је порука Ивице Дачића у предизборном разговору за „Новости“. Лидер коалиције СПС-ПУПС-ЈС очекује да они добију милион гласова у недељној трци.

- Желим да поверење гласача добијем на основу резултата које имам, а не, као неки други, на кредит. Нећемо власт „на рецку“ као они који мисле да треба неко да им глас да на обећања. Имамо дела, то нас разликује.

* Очекујете ли да ћете бити поново у коалицији са СНС, или је цела игра и замишљена да бисте ви прешли у опозицију?

- Једно је шта неко замишља, а друго је број гласова који свако добије. Изашли смо с јасном понудом о бољој, праведнијој држави која ће бринути о грађанима, радницима, пензионерима, ђацима, женама...

* Па, сви излазе са својим списком „лепих жеља“...

- Други немају никакву понуду за грађане, нуде се само СНС. Немају програм, или га крију, и мисле да је ово некаква борба за место у влади. Наш став је супротан. Само две озбиљне опције су алтернативе једна другој. Ми, као левица, и СНС, као умерена десница. Остали се врте около и моле за неко место.

* Хоћете ли подржати Александра Вучића, да вас наследи на месту председника владе?

- Не размишљам о томе. Бирачи ће да одреде ко ће да буде премијер, а не ја. И свако ко то хоће да буде, мора, најпре, њихову подршку да добије. За ту подршку се и ми боримо.

* Очекујете ли да останете министар полиције, или да постанете први потпредседник владе?

- Очекујем најбољи резултат од 2000. Одлучујућу реч о томе ко ће шта да буде даће народ.

“НОБЕЛ“ ЈЕ ПРИЗНАЊЕ НАШОЈ ЗЕМЉИ * За Нобелову награду за мир пријављено је рекордних 278 кандидата. Очекујете ли да ћете бити лауреат и шта би вам то лично, и политички значило?
- Овде је и тај догађај изокренут. Никако да се схвати да није та кандидатура почаст за мене, него за Србију. За Србију која је, 15 година после бомбардовања у којем је цео западни свет учествовао, доживела да је амерички Конгрес и Европски парламент предлажу за Нобелову награду за мир.

* Зорана Михајловић вас је позвала да се одредите да ли сте за борбу против корупције. Зашто СНС сумња у ваше намере?

- Коалицију сам договарао са Вучићем, а не са Зораном Михајловић. И за ове две године нисам чуо ниједну замерку, оптужбу, или примедбу од њега, нити сам их сам имао на нашу сарадњу. Зато се и не осврћем на појединачне, предизборне гласове из СНС. Када будемо видели колико ко има гласова, свакако нећу разговарати са Зораном Михајловић о евентуалној новој коалицији. Опет ћу причати са Вучићем. Њу нико ништа неће да пита.

* Колико су основане оптужбе против функционера СПС - од Бацковића у „Галеници“ до Бајатовића у „Србијагасу“?

- Оптужбе подиже искључиво тужилаштво. Ако икада подигне оптужницу против било кога из СПС, бићу први који ће то подржати и тражити да се, ако су одговорни, најоштрије казне, да не причам да бих тражио и да буду избачени из странке. Хоћу друштво у којем су политичари најодговорнији, а не најповлашћенији.

* Видите ли и те случајеве као кампању против СПС?

- Покушавам да не размишљам о томе. Желим да избегнем параноју, како не бих почео да сумњам на све и свакога око мене. Немам намеру да, због медија, престанем да верујем у договоре које имам са политичким партнерима. Уосталом, ко год то да ради, ради против себе.

* И Тадић и Јовановић свакодневно поручују да са вама неће ићи у коалицију....

- Савезе одређује број гласова, а не Тадић и Јовановић. Према томе, нека ми се јаве после избора, ако пређу цензус.

ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА СА ШАРИЋЕМ * Како тумачите то што је ваш бивши шеф кабинета Бранко Лазаревић, због афере „Шарић“, приведен баш у јеку предизборне кампање?
- Кампања, или не, на тај случај треба да се стави тачка, а не да се то питање покреће као игре без граница.

* Шта се то променило од прошлих избора, када је Тадић желео у коалицију баш са вама?

- Код мене ништа. А шта се све променило код Тадића, који је пре две године био председник Србије и ДС, не могу ни да побројим. Не верујем да ико и може.

* Замерају вам што се само у кампањи сетите братства и јединства, левичарских идеја, Тита и Слобе...

- Да ли је неко други радио на побољшању односа са суседима? Да ли је неко други био против замрзавања пензија и за договоре са синдикатима? Да ли је неко други био за поштовање сопствене историје, што се најбоље видело на случају Јованке Броз...? Ако јесте, онда су ти, који ми замерају, апсолутно у праву. На њихову жалост, чињенице говоре другчије.

* Јесте ли ви били препрека законима који се оцењују као реформски?

- Био сам, и бићу, препрека покушајима да се у реформе иде без става оних који их највише осећају. Све што сам тражио, био је социјални дијалог. Улазак у Европу не значи повратак у 17. век, већ прихватање њених социјалних норми, укључујући ту и радничка права, којих код нас одавно нема.

* На чему ћете конкретно инсистирати?

- Нећемо дозволити да било ко буде отпуштен док се јасно не буде знало шта ће с њим бити. Да ли ћемо му понудити нов посао, отпремнину, социјалну и здравствену заштиту, да ли ће му породица бити обезбеђена... У модерној Европи радници се не избацују на улицу, као пси.

* Шта је то, осим бољег имиџа Србије и даљих европских интеграција, Бриселски споразум донео Србима?

- Чуди ме колико неки људи не схватају да је управо побољшање имиџа, као и напредак у ЕУ интеграцијама, највећа заштита коју можемо да пружимо Србима на Косову.

* Али, Албанци праве војску Косова, Ивановић чами у затвору, репрезентација Косова игра фудбалске утакмице...

- У праву сте. Јесу тамо и људи у затвору, и игра Косово фудбалске утакмице. Али, зар није пре само десет година, када смо били оцрњени у свету, извршен некажњени погром над Србима? Зар није тада Косово, без икаквих проблема прогласило независност? Не омаловажавајте то што смо урадили, нико није урадио више од нас, и никада Срби на Косову нису имали веће шансе да, кроз своје инстутиције, признате у свету, остваре сва своја права.

* За вас се шушка да сте руски, али и амерички човек. Чији сте?

- Човек из народа, у служби народа. И немам другог господара, до тог народа.