Пророковић: Нове државице ће ницати као печурке

Љиљана Бегенишић

08. 03. 2014. у 21:12

Директор Центра за стратешке алтернативе Душан Пророковић о украјинској кризи и њеном утицају: Не постоји опасност да Русија призна Косово, као што не постоји шанса да САД признају Крим. Запад је у Украјини стрељао демократију

Без обзира на тежње Запада да се питање Косова и Метохије заборави, то се неће догодити. Косово је једна од тема која је обележила прву деценију 21. века и њен значај је огроман. Косово је преседан, а не посебан проблем који је тражио посебно решење. Сада, када је успостављен преседан, он се може примењивати било где у свету. Тврдоглавошћу на Косову, Запад је дестабилизовао светски политички систем. У наредним деценијама ће ницати као печурке државолике творевине широм света. Неко ће их признавати, а неко не. Али, не постоји опасност да Русија призна такозвану Републику Косово. Исто као што не постоји шанса да САД признају Крим.

Душан Пророковић, директор Центра за стратешке алтернативе, овако у разговору за "Новости" коментарише могуће последице украјинске кризе и изјаву руског председника Владимира Путина у којој је поредио Крим и Косово.

Наш саговорник је уверен да ће се проблеми попут оног на Косову у будућности морати да решавају на основу међународних норми и правила, а не сваки за себе.

- У овој фази одговори великих сила на ово питање ће бити асиметрични, али у следећој мораће да се тражи образац за све те случајеве.

* Осим Косова и Крима, има ли још нешто што повезује украјинску кризу и Србију? Да ли би наша земља могла да извуче неке поуке?

- Прво, Украјини је потребно од 22 до 35 милијарди евра да некако прегура до краја године. Америка и ЕУ ће каналисати средства на ту страну, јер су им тамо сада геополитички приоритети. Значи, за балканске државе неће остати ништа у ионако мршавим међународним фондовима. Наша економска криза добија нову димензију. Друго, привремена радикализација постављања САД ће бити свеобухватна, неће се тицати само Украјине. Доводим у директну везу одлуку о формирању оружаних снага Косова и кризе у Украјини. Треће, биће великих притисака на Србију да се одустане од "Јужног тока". САД и поједине европске земље ће гледати да истисну сваки руски утицај са Балкана. Четврто, вероватно ће бити и притисака да се уђе у НАТО. И пето, наставиће се притисак да Србија призна Косово. Ако Србија призна Косово, другима се избија из руку могућност да се позивају на тај пример.

ЧЕКАТИ БОЉЕ ОКОЛНОСТИ * Доста се бавите и Косовом. Како оцењујете тамошњу ситуацију и шта би била разборита политика Србије према Косову?
- Србија мора да тежи чекању бољих околности за решавање косовског питања. То време није далеко. Ево, отворило се сада питање Крима. Отвориће се још неки слични проблеми, који ће онда морати да се решавају на основу међународних норми и правила, а не сваки за себе. У том контексту треба сада гледати да се могућности које пружа Бриселски споразум искористе максимално, али не треба одбацивати ни могућности паралелног ванинституционалног организовања Срба на КиМ.

* Све извесније припајање Крима Русији, хомогенизација проруског југоистока, дезоријентисаност нових власти у Кијеву... стварају утисак да је Русија однела победу у Украјини. Да ли је тако?

- На почетку украјинске кризе руска позиција није била добра: ослањали су се на анемичног и оптерећеног корупцијом Јануковича, проруски југоисток земље је био неорганизован и политички дезоријентисан, јавно мњење у Русији није схватало озбиљност претње. САД су то осетиле и зато су "убрзале" процес који је требало да резултира преузимањем пуне контроле "евромајдановаца" над целом територијом земље. То се дешавало током јануара. Русија није смела да дозволи преврат, а није могла да реагује. Да је у таквим околностима оштрије интервенисао, Владимир Путин би изазвао грађански рат ширих размера који би неповратно одгурнуо целу Украјину од Русије, нарушио свој углед у међународној политици, а још би добио и "Евромајдан" у центру Москве.

* Стекла се слика о повлачењу Путина и нереаговању због Олимпијских игара у Сочију...

- Да, али показало се нешто сасвим супротно: он је имао одличне процене ситуације, куповао је време и "извлачио" од Јануковича највише што је могао. Чекао је да се створи права слика о природи протеста у Кијеву и сазна ко иза њих стоји. Онда је кренуо у контраудар са пуном подршком руског јавног мњења и хомогенизованим проруским југоистоком Украјине. Путин је преузео контролу над пола Украјине за мање од две недеље, без испаљеног метка. Победа Русије је убедљива, али је ово само прва трећина геополитичке битке у Украјини.

* Постоји ли опасност да у преостале две трећине дође до оружаних сукоба или ће предност имати дипломатија и преговори?

- Следи друга трећина. Пропагандни рат је увелико у току, осећамо га и у извештавању појединих медија у Србији. Хилари Клинтон није званичник САД, али њен утицај у Вашингтону је огроман. Она је упоредила Путина са Хитлером. Видите, после таквих изјава је тешко направити корак назад. Нешто се мора предузети, а са "Хитлером" се не преговара. Вероватно је да ће САД покушати да радикализују кризу. Нешто слично као што су радили и у Сирији. Већ су се појавиле информације у украјинским медијима да је током прошле недеље у Кијев и Одесу убачено око триста припадника приватних војски. То су "пси рата" из Ирака, Авганистана и Сирије.

* И, које је преостала трећина „сучељавања“?

- У првој трећини Руси су успоставили фактичку контролу над Кримом, Харковом, Доњецком и Дњепропетровском, али ће у другој трећини САД очигледно покушати да учврсте позиције у Кијеву, којем прете безвлашће, хаос и несташице, и изазову кризу у најзападнијој проруској средини и геостратешки врло важној Одеси. Приче о светском рату су средство већ поменутог пропагандног рата. Запад неће војно интервенисати у Украјини, али данас постоје другачији начини ратовања. Користиће друге механизме да се умеша у сукоб, између осталог, и ангажовањем приватних војски и наоружавањем "евромајдановаца". Трећа трећина ће бити дипломатски преговори о будућности Украјине. А да би се дошло до те фазе, у другој трећини ће све стране покушати да заузму што је могуће бољу преговарачку позицију.

* Изјавили сте да "руска игра" у Украјини може променити прилике у Европи у значајној мери. На шта сте конкретно мислили?

- Прво, контролом Украјине САД желе да потисну руски геополитички утицај далеко ка североистоку и евроазијској континенталној маси. Друго, тиме спречавају ЕУ да постане самосталан геополитички играч. У том случају, ЕУ добија још близу 50 милиона становника које ће морати да издржава, интегрише и наоружава. И то да наоружава за могући рат против Русије. То онда постаје нови унутрашњи проблем Брисела, услед којег ЕУ не може ни да размишља о спољнополитичком ангажовању у другим деловима света, већ је принуђена да слепо прати САД увек и свуда. Русија је Бриселу понудила други концепт, реактуелизовала је стару идеју Шарла де Гола о могућности стварања економског савеза "од Лисабона до Владивостока". Европске земље су на почетку прилично безглаво ушле у украјинску кризу и подржале САД. Пошто је Русија однела победу у првој трећини, отвара се питање постављања пре свега Француске, Немачке и Италије у другој трећини. Да ли желе дугорочан сукоб или договор са Русијом? У односу на то како одговоре ове три земље, знаћемо да ли ће, у каквом облику, и са кавим надлежностима постојати ЕУ у будућности.

ЋУТАЊЕ НИЈЕ ЛОШЕ * Чини се да Београд упадљиво ћути када је реч о украјинској кризи. Због чега? - Са једне стране, ни Кина се није много оглашавала о украјинској кризи, па не знам зашто би Србија предњачила у томе. Са друге стране, у току је спор са Хрватском у Хагу. Судије долазе из разних земаља, подложне су разним притисцима. Ово је критична фаза у међународним односима, па би и неки радикалан став Србије могао да нас кошта много. Зато ћутање и није тако лоше у овом тренутку.

* А колико "руска игра" може променити прилике ван граница Европе?

- Украјинска криза је променила прилике у свету. Запад је у Украјини стрељао демократију. Било је и до сада обојених револуција, али се увек водило рачуна да све буде увијено у неку форму, изгледа легално и морално исправно. У Украјини је изведен државни удар, и то ослањањем на неонацистичке групе. У центру Кијева су масовно лепљени плакати са кукастим крстовима. Поред тога, нису се ни најмање потрудили да испоштују потписани договор са Јануковичем. Ко ће убудуће веровати таквом Западу?


ЕКОНОМИЈА ПРЕСУДА

* Да ли то што пола Европе зависи од руског гаса може да утиче на став ЕУ према украјинској кризи?

- Економија је у многим стварима пресудна. Интереси континенталне Европе и постсовјетског простора су испреплетани и међусобно комплементарни. Они се не тичу само питања енергетске безбедности. У некој перспективи Русија може послужити као ослонац за трансферисање европских утицаја и интереса ка Кини и средњоазијским земљама. Не видим ниједан разлог за проблематизовање односа ЕУ-Русија. Поготово ако се има у виду дестабилизација појаса северне Африке, одакле Европи прете миграциони таласи. Како ће Европа са постојећим демографским трендовима моћи да одговори на то питање уколико је отворен и "источни фронт"?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (34)

Dymitr Ogonowski

08.03.2014. 21:48

Zapad Vas ne samo bombardovao, ne samo oduzeo Kosmet, ali jos hoce da biste platili na bandu NATO i bili protiv Rusije, koja hoce da Vam pomogne i je pomogla u 1914. A zbog ekonomske krize i puno novca na razvitak Vam Zapad nece dati. Vise voli antirusku Ukrajinu nego Srbiju. Nadam se da na izborima necete podrzati nikakve politicke snage koje hoce prihvatiti ove uslove Zapada i biti protiv Rusije.

posteno govoreci

08.03.2014. 22:25

@Dymitr Ogonowski - ko nalupa ovom covjeku minuse?...covjek je 100% upravu...

Igor

08.03.2014. 22:53

@Dymitr Ogonowski - 1914 nam niko nije pomogao 2 puta smo pobedili sami, dok se veliki Romanov spremao za separatni mir sa Nemackom i Austrougarskom

stamenko stamenkovic

08.03.2014. 23:00

@Dymitr Ogonowski - Tako je brate ovaj trulež sa zapada uz pomoć petokolonasa hoće da ubiju sav slovenski osećaj koji imamo prema Ruskoj braći ali se grdno varaju.Živela Majka Rusija Smrt fašizmu sloboda narodu...

dobro veče Dymitr

08.03.2014. 23:18

@Dymitr Ogonowski - Veliki deo Srbije je euro-skeptičan, podržava Rusiju, pamti istoriju, NATO-US bombardovanje ali.. Srbija više nema sebe. Zavisna je, 'ubijena u pojam', rastrojena, pogubljena, osiromašena. Nit smo zapadna interesna svera, nit nas puštaju na istok, nit Rusija zove sa konkretnim planom. Pašim se da je kasno, da su karte podeljene i da nam se ne piše dobro. Isprane glave i duše ulazimo u najsuvlji robovlasnički kvazi-demokratski materijalizam. Niko ovde više ne bira, to je samo privid. Svako dobro

Јабре

09.03.2014. 00:18

@Dymitr Ogonowski - Никад Срби неће бити против Руса, политичари могу да лају и да се продају западу али народ неће никад. А ти можеш да волиш кога год хоћеш то је твоја ствар.

021 NS

09.03.2014. 01:32

@Dymitr Ogonowski - Igore, nije tačno. Rusija je pomagala Srbiju 1914-1917 dok im nisu komunisti rasturili zemlju. Kao i nama posle.

Dymitr Ogonowski

09.03.2014. 07:26

@Dymitr Ogonowski - Nikad nisad cuo da bi Romanov hteo separatni mir. Ja znam da na poceteku je pobedio Misić. Ipak ako bi Rusija nije htela boriti se sa Nemackom, to bi i Zapad nije bio u ratu s Nemackom, a to bi oznacalo da bi nije bilo pobede u 1918. i Srbija, kao i jużna Poljska bila bi pod Austro-Ugarskom.

Dymitr Ogonowski

09.03.2014. 07:28

@Dymitr Ogonowski - Dorbo Jutro. Takode zelim svako dobro. Hvala. Prema Kremanskom prorocanstvu Rusija će pobediti Zapad i vratiti Srbiji Kosmet.

Patronije

09.03.2014. 14:05

@Dymitr Ogonowski - Igore ako malo vise citas a manje gledas CNN mozda i naucis nesto. Samo pod ucenom ruskog cara da ce se povuci iz rata ukoliko se ne pomogne Srbiji, Francuska je pristala da pomogne srpskoj vojsci u Grckoj a mir sa Nemcima je potpisao i prakticno bezuslovno kapitulirao tvoj drug Lenjin.

svako dobro

09.03.2014. 16:26

@Dymitr Ogonowski - Dymitr kod nas kažu ‘iz tvojih usta u Božje uši’. Negde rekoh, smatram važnijim da sada Rusija povrati Krim sa 2M Rusa, nego Srbija JužnoKosovo sa 1M Albanaca. To bi dalo nadu da ćemo jednom doživeti formiranje opšteg fronta prema zapadnoj diktaturi materijalizma i seksualnosti, koji bi činile velike zemlje bliskog idalekog istoka, južne Amerike, Afrike, Srbija/Bosna/Mak kao poslednji bastioni u EU, i naravno Kina-Rusija. Ali saradnja islama i pravoslavlja se i dalje ispostavlja kao najv.problem

Predrag

09.03.2014. 20:22

@Dymitr Ogonowski - @ Патроније 100% си у праву, само што испада да су французи српски пријатељи а наплатили нам и пертле, јер руси пукли од комуњара, па смо остали да плаћамо французима све оно што смо добили а руси обећали платити! Друго, за оне који тврде да нам руси нису пријатељи, важнија је ствар да нам нису непријатељи. Међу државама не постоји пријатељство, већ интерес и савезништво, и наравно традиционално непријатељство ( нпр. Србија-Бугарска). Увјек смо надрљали управо онда када су руси били слаби .

Baba Vanda

08.03.2014. 22:13

Ja sam sigurna da ti lupas u prazno Dusane Prorokovicu i gajis u sebi neke zelje koje nemaju veze sa stvarnoscu.

Панда

08.03.2014. 22:38

Овај Пророковић заиста лупета!Нема човек паметнија посла...

kablar

09.03.2014. 02:41

@Baba Vanda - odgovor Baba Vanda udaljen si od stvarnosti,od bivshe Jugoslavije nastalo je 6 drzava sa Kosovom,sledeca je samostalna Shkotska,Krim, i ko zna koja ce josh nastati na tlu evrope,taj proces je vec izreziran od strane kauboja Dzimija.

dragan

09.03.2014. 07:34

@Baba Vanda - Baba Vando čarape unucima pleti mani se budalaština i komentara.Nedaj da te ta mladjarija podpaljuje a posle ti se smije ovakvim budalaštinama koje ti smatraš komentarima.

D. Morrissey

09.03.2014. 09:40

@Baba Vanda - @Babuskera evo koje Irska, Skotska, Baskija, Krim, REPUBLIKA SRPSKA, juzni Texas, Monaco, sve one zapadske drzave koje su najglasnije podrzavale mezavisnost KiM, a i nemoj da mislis Baba da ce vasa Hrvatska moci da zadrzi danasnje granice.

Kosta

08.03.2014. 23:23

Dušan sve bolji i bolji. Šteta što ga čitamo samo po portalima. Izgleda je češće po stranim medijima nego u domaćim.

021 NS

09.03.2014. 01:30

Napoleon je pobeđivao dok se nije sukobio sa Rusijom. Hitler je pobeđivao dok nije napao Rusiju. I USA su pobeđivale dok ne...

Mis_Pigi

09.03.2014. 06:23

Krim se pripaja RF, on ne traži državnost, a Kosovo hoće stolicu u UN, nije to isto?

Djekna

09.03.2014. 07:58

Meni je fascinantna srpska selektivna zaboravnost.S jedne strane pamti se bombardovanje od 78 dana i oko 3000 zrtava,s druge strane ide se u Hrvatsku na more, slusaju se Dragojevic, o Severini se pise i pise i nekako se zaboravlja odnos Hrvata prema Srbima u poslednjih sto godina. Bosna je i dalje u Srbiji omiljena, sevdalinke, hrana,...ma sve je super. Zaboravljaju se necovecni zlocini nad Srbima. Turske serije i muzika na sve strane, u Tursku na more,a zaboravljeno je 600 godina tlacenja Srba!

Varnica

09.03.2014. 10:40

Najvise mi se svidjaju ovi komentatori u liku Baba Vande. Ne zaju da sklope ni jednu cestitu recenicu.

Bojan

09.03.2014. 11:04

Odlican intervju, vrlo razlozan i precizan. S obzirom da nasi mediji, na zalost, uglavnom prenose komentare i vesti zapadnih medija, izuzetno je vazno sto mozemo da citamo ovakve komentare i sto postoje organizacije kao sto je Centar za strateske alternative.

из главе

09.03.2014. 13:07

одличан интервју и само малецна преправка - није демократија стрељана, већ је најзад у потпуности показала своје право лице. Св Петар Цетињски пред упокојење поручује наследницима :" Молите се Богу и дрш'те се Русије!"

cile

09.03.2014. 14:32

@vojvođanin - Oces oces...umreces sanjajuci nesto sto je nemoguce...Primi moje saucesce za svoje jadno napaceno i mrznjom uguseno srce...

drela

10.03.2014. 09:21

@vojvođanin - Najmanje jos tri u Srbiji.Sve sto je receno nemoguce bilo je moguce,bice i ovo sto kazem?.

Diplomirani Duduk

10.03.2014. 21:09

@vojvođanin - Nisam optimista i verujem da je to (Republika Vojvodina) moguće. Onda ćete svi koji ste sada za to imati dovoljno vremena da se kajete iako se zna da posle - nema kajanja!

Filip

09.03.2014. 16:15

@ - Čovek je dao vrlo uravnotezenu procenu situacije. Velika igra je u pitanju i jasno je ko pokusava iz svega da izvuce korist. Sa druge strane jasno je ko ce imati stetu...