1. Какав резултат очекујете на изборима? Разна истраживања дају вам од само шест до 12 процената подршке?

2. Рекли сте да не бисте са СНС у коалицију. С ким бисте могли у Владу, да ли је могућа сарадња са Тадићевом НДС?

3. Колико бирача може да вам одвуче одлазак Тадића и цепање ДС? Како коментаришете што су неки кандидати ДС за посланике повукли са листе?

4. Зашто не излазите са кандидатом за премијера и друга министарска места, имате ли неке нове кадрове?


1. ОЧЕКУЈЕМО врло добар резултат. Охрабрује нас повратак великог броја наших традиционалних бирача и одлука да својим гласом подрже ДС као једину озбиљну и проверену алтернативу овој власти и СНС. Истраживања нису поуздан показатељ, па се на њих не ослањамо, нарочито сад кад око 30% оних који кажу да ће изаћи на изборе не желе да открију за кога ће гласати.

2. ЈАСНО смо рекли да не чекамо у реду за коалиционог партнера СНС-у. Не слажемо се са економском политиком у којој видимо нереална обећања и демагогију, а у стварности најнижи износ страних инвестиција и пребацивање терета економске кризе на грађане кроз повећање пореза, чиме су смањена примања и професорима и лекарима. Забранили су запошљавање у јавном сектору, а запослили хиљаде партијских кадрова. Метод њиховог владања је забрињавајући - слабљењем институција, хајком против опозиције, осудом критичког мишљења, угрожавањем људских права, СНС угрожава демократске принципе и европске вредности. За ДС је кључно да ли европске вредности и наш програм можемо да остваримо у сарадњи с неком странком. Од тога ће зависити с ким ћемо моћи да формирамо владу. Што се тиче НДС, из првих наступа могло се разумети да им је баш сарадња са СНС мотив удруживања.

3. НИЈЕ било цепања ДС. Чланство не воли оне који напуштају странку. Отишао је Борис Тадић и 30-40 чланова Главног одбора. Оно што видимо као последицу јесте да нам се враћају стари бирачи који су били разочарани неким грешкама и пропустима.

То је њихова лична одлука.

4. ИСУВИШЕ смо током претходних година сакривали странку иза имена лидера, што данас сматрамо грешком. Данас ДС, насупрот другим странкама које се заклањају иза лидера странке, истиче у први план свој тим, велики број одговорних, стручних и искусних мушкараца и жена.