ОСИМ јаких доказа и исказа бројних сведока које је Србија припремила у процесу који са Хрватском води пред Међународним судом правде у Хагу око тужби за геноцид, наша земља узда се и у састав судског већа које ће донети коначну пресуду.

Како сазнају „Новости“, од 15 чланова већа, чак седморо је судило и у случају оптужби Сарајева, када је МСП пресудио да Србија није саучесник у геноциду и да нема основа за ратну одштету БиХ.

Такође, 10 од тренутних 15 судија, било је у већу које је „мерило“ да ли је проглашење независности Косова против међународног права. Тада је четворо судија - Словак Петар Томка, који тренутно председава МСП, затим Мохамед Беноуна (Мароко), Антонио Канадо Тринидаде (Бразил) и Леонид Скотњиков (Русија) гласало против мишљења МСП да Приштина 2008, Декларацијом о проглашењу независности није прекршила међународно право.

Како је за наш лист рекао шеф правног тима Србије у процесу пред МСП Саша Обрадовић, свака од пет чланица Савета безбедности (САД, Русија, Кина, Француска и Велика Британија) има по једног судију у већу. Своје представнике имају и Индија, Јапан, Сомалија, Уганда, Мароко, Бразил, Нови Зеланд, Италија, Словачка и Мексико.

Такође, и Србија и Хрватска имају по једног судију, ми проф. Миленка Крећу, са Правног факултета у Београду, Хрвати проф. Будислава Вукаса.

Ипак, професор међународног права Тибор Варади, који је саветовао Србију у низу процеса пред МСП, сматра да састав судског већа неће пресудно утицати на одлуку:

- Очекујем исти исход као и у случају процеса који је БиХ водила против Србије, а то је да суд одбаци оптужбе и једне и друге стране.


ЛЈАЈИЋ: КАСНО ЈЕ ЗА ПОВЛАЧЕНЈЕ

Потпредседник Владе и председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Лјајић каже нам да је тим који ће водити процес пред МСП спреман:

- Сада је касно да се направи заокрет и спор реши изван суда, али то и није најгора солуција за Србију.