ПРЕМИЈЕР Србије Ивица Дачић прекинуће учешће у преговорима с Приштином, уколико тамошње институције остану при одлуци да му не дозволе улазак на територију Косова и Метохије!

Овај свој потез, који је уследио после одлуке приштинских власти да нашим званичницима забране учешће у изборној кампањи на КиМ, Дачић би у току дана требало да саопшти и високој представници ЕУ Кетрин Ештон.

Председник српске владе у среду је навео да је одлука власти скандалозна и да представља ударац мировном процесу.

- Ако ја, као потписник Бриселског споразума и представници Владе који су га подржали, не можемо да одемо на Косово и позовемо Србе да изађу на локалне изборе, онда се поставља питање сврсисходности мог даљег учешћа у дијалогу - пренели су медији изјаву премијера.

Државни врх у четвртак ће разматрати даље кораке, а Дачић је већ контактирао са Бриселом и амбасадама Америке, Француске, Велике Британије, Немачке и Италије.

- Одлука Приштине је нерационална, неразумна, готово бесмислена. Увек волим да неке ствари преноће пре него што донесем коначну одлуку. Али, не можемо дозволити да трпимо понижења. Разговарао сам са премијером Дачићем, разговараћемо и са председником Николићем и заузећемо јединствен став имајући у виду да он не буде такав да могу да га искористе и злупотребе они који су против интереса Србије - рекао је за „Новости“ први потпредседник Владе Александар Вучић.

Амбасадор Немачке Хајнц Вилхелм оценио је да би прекид дијалога био најгори исход.

БРИСЕЛ СТАЛНО НА ВЕЗИ У СЕДИШТУ ЕУ у среду нису желели да коментаришу могућност повлачења премијера Ивице Дачића из дијалога Београда и Приштине.
- Пратимо ситуацију и у контакту смо са обе стране - рекла је Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

До најновијег политичког заокрета дошло је у среду по подне, када је из Приштине стигла информација да ће се на посете свих српских званичника Космету док траје кампања увести „ембарго“. Пре тога, план је био да Дачић и министар без портфеља задужен за КиМ Александар Вулин у петак посете Штрпце.

- Од петка, када почиње кампања за изборе, ниједном званичнику Србије неће бити дозвољен долазак. Забрана ће трајати до 1. новембра. Не желимо да се званичници Београда уплићу у косовске изборе - изјавио је Хајредин Кучи, Тачијев заменик.

Из изборног штаба „Грађанске иницијативе српске“ поручили су да је овај потез Приштине кршење демократских права српског народа.

- На изборе смо се пријавили на позив наше Владе, премијера и председника. Одлука да им се не дозволи улазак значи да ће нам бити наметнут диктат Приштине. Са тим се нећемо помирити.