НИ на почетку треће недеље разговора о реконструкцији владе обриси новог премијерског кабинета се не назиру. Ниједна од водећих странака још није одлучила које ће министре сигурно заменити, а како "Новости" сазнају СНС, СПС и УРС би своје коначне одлуке могли да саопште тек крајем недеље.

Напредњаци су за 26. јул заказали седницу Главног одбора на којој ће саопштити имена министара који нису испунили очекивања у првој години, а по свеми судећи и социјалисти ће чекати "пет до 12". Иако се очекивало да УРС после седнице Главног одбора у недељу саопшти свој план реконструкције, они су одлучили да "купе" још неки дан.

Сви министри УРС на почетку седнице ставили су своје мандате на располагање члановима Главног одбора, међутим ово тело је ипак послушало првог човека странке Млађана Динкића. Тако је Председништво овлашћено да донесе коначну одлуку о даљем учешћу странке у влади, као и све одлуке о спровођењу реконструкције. Тај састанак најужег страначког руководства, како смо чули, може се очекивати крајем недеље.

На почетку седнице ГО страначким саборцима обратили су се сви министри УРС који су представили своје извештаје о раду, а Млађан Динкић је изнео и своје виђење реконструкције.

- Морамо лествицу подићи више и кренути амбициозно у испуњавање реално остваривих циљева. Потребна нам је нова енергија, али и више стручности и знања. Нећемо бити препрека суштинској и темељној реконструкцији, али нећемо ни учествовати у оној која се води у таблоидима и неким медијима. Нас су у владу звали Александар Вучић и Ивица Дачић, а не неки неименовани извори - рекао је Динкић.

Он је, затим, додао да је и сам могао боље да ради. Говорећи о пропустима навео је да је крив што није енергичније кренуо у наплату пореза дужницима и да му је жао што није успео да преполови буджетски дефицит.

Потпредседника УРС Сузана Грубјешић, приликом представљања извештаја, рекла је да је Србија 28. јуна добила прилику да постане уређена и нормална европска држава и то захваљујући, пре свега, Ивици Дачићу и Александру Вучићу. А потом се осврнула и на своју будућност у влади:

- Нисам се родила у фотељи, нити у њој намеравам да остарим. Уверена сам да има још људи који би посао потпредседника за евроспке интеграције могли добро да раде. Немам намеру да будем препрека развоју, функционисању владе или европском путу Србије. Али, УРС мора да сачува минимум достојанства како би странку поштовали политички партнери, а још више политички противници.

УРС У ОПОЗИЦИЈИ? УКОЛИКО Уједињени региони Србије одлуче да сачувају све министре и да замене само поједини државне секретаре и директоре, разговори о реконструкцији владе могли би да се наставе само између напредњака и социјалиста, сазнају "Новости". Тиме би УРС био избачен из коалиције, а власт највероватније не би тражила нове партнере, пошто и без регионалиста имају већину у Народној скупштини.

Верица Калановић, потпредседника УРС, истакла је да је у владу делегирана на захтев странке како би се бавила темама регионалног развоја и локалне самоуправе.

- Не мислим да нема никога, осим мене, ко би могао да се бави овим питање. Можда смо могли више да урадимо у области суштинске регионализације и на пројекту Моравског коридора - рекла је она.

Заменик председника УРС Верољуб Стевановић члановима ГО пренео је своје мишљење да странка нема боља решења за министре од Млађана Динкића, Сузане Грубјешић и Верице Калановић:

- Они треба да остану у Влади. Можемо ли да понудимо боље? Сигуран сам да не. Не треба експериментисати са нечим што је више него позитивно, тиме што ћемо зарад неких персоналних промена да направимо нешто за медије и народ. Па то делује популистички.