ПРЕТХОДНА власт оставила нам је спаљену кућу, коју прво морамо да срушимо да бисмо градили поштену, нормалну и пристојну Србију. Тражим од вас, али и од свих наших грађана, да јединствено кажемо да нећемо признати независност Косова и Метохије, али и да се заједно обрачунамо са корупцијом и криминалом.

То је први захтев који је својим партијским саборцима испоставио Александар Вучић, који је у суботуједногласно изабран за председника Српске напредне странке.

Свих 3.724 делегата на изборној скупштини у Сава центру подигли су руке за Вучића, који у тој трци није имао ривала. За његовог заменика истим бројем гласова изабрана је Јоргованка Табаковић, која у том тренутку није била у дворани. Нјој ће страначки статус бити замрзнут док је на челу Народне банке Србије.

УБРЗО по избору Александра Вучића за првог човека СНС, председник Србије Томислав Николић је, на свечаном делу седнице, одржао говор, у коме је поручио да Србија неће пристати на све услове. Више прочитајте ОВДЕ

Насмејан и разгаљен апсолутном подршком страначких колега, Вучић је свој први званични говор као лидер напредњака започео уз дуготрајни аплауз. Сви делегати били су на ногама када је пришао говорници.

- На следећим изборима морамо убедљивије да победимо и сигуран сам да ћемо и у наредних десет година одлучивати о судбини Србије. Тражим вашу подршку и подршку свих грађана да бисмо вратили правду у државу. Мораћемо јединствено да се обрачунамо са корупцијом и криминалом и та борба биће изузетно тешка. Видећете већ следеће недеље. Велики изазов је пред нашом владом и пут пун ризика. Имамо шансу да створимо бољу будућност свим људима у Србији. Дајем вам реч да неће бити никаквих повлачења ни пред једним опасним човеком из бивше власти или тајкуном - најавио је нови вођа СНС.

КОШТУНИЦА И БЕОГРАД ИМАМО градоначелнике у Нишу и у Новом Саду, а у будућности ћемо га имати и у Београду - поручио је Вучић.
Он је поздравио госте који су дошли на скупштину, али је посебно захвалио Војиславу Коштуници:
- Морамо да поздравимо некога ко је имао довољно храбрости и ко је помогао да до промена дође, а то је Коштуница - рекао је Вучић, а салом су се проломиле овације.

Он је позвао чланове странке да не буде реваншизма и да поштују политичке противнике.

- То не значи да лопови и пљачкаши неће морати да одговарају. Нећемо ништа да им плаћамо нити да им враћамо.

Вучић је подсетио да је СНС једина странка која је за министре постављала нестраначке личности, једина која је за директора јавног предузећа поставила некога ко никада није био њен члан, али и једина чији је лидер поднео оставку после избора на функцију шефа државе.

- Тома Николић и ја смо у претходне четири године пролазили пакао. Лансирали су лажи о нама, покушавали да нас заваде, али цела Србија може да нам позавиди на искреном пријатељству. Драги пријатељу, захваљујем ти се за све што си учинио за СНС, земљу и мене лично. Да тебе није било, не бих овде ни стајао - обратио се Вучић председнику Николићу.

СТОЛИЦА И КНЕЖЕВИЋУ НА Вучићев предлог, за потпредседнике странке изабрани су Небојша Стефановић, Зорана Михајловић, Горан Кнежевић, Игор Мировић и Братислав Гашић. Шеф Извршног одбора постао је син Томислава Николића, Радомир, који је до сада био потпредседник. Чланове Председништва, којих има 30, Главни одбор ће изабрати на првој наредној седници, која ће бити за две недеље. Вучић је најавио да у том телу неће седети они који конкуришу за дипломатску службу и директорска места у јавним предузећима.

Вучићевој промоцији на свечаном делу скупштине присуствовао је готово комплетан државни врх на челу са председником Томиславом Николићем и премијером Ивицом Дачићем, а међу гостима је био и први човек Републике Српске Милорад Додик.

Скупштини су се обратили и председник Врховног савета Јединствене Русије Борис Гризлов, шеф делегације Европског парламента за Југоисточну Европу Едуард Кукан.

У првим редовима су били и Вучићеви партнери из Владе, Млађан Динкић, Велимир Илић, али и Војислав Коштуница.

Присуствовали су и Андрија Мандић из црногорске Нове демократије, а руководству СНС пренете су и честитке Мила Ђукановића.

ГРИЗЛОВ ПРОЧИТАО ПИСМО МЕДВЕДЕВА

БОРИС Гризлов је прочитао писмо Димитрија Медведева и рекао да Русија Србију сматра кључним партнером на Балкану и поручио да та земља остаје при принципијелном ставу да никада не призна једнострано проглашену незавиност Косова. Према његовим речима, Русија очекује да се настави заједнички рад на инфраструктурним пројектима, али и да се изградњи гасовода "Јужни ток" да статус националног приоритета. Гризлов је пренео поздраве Медведева и нагласио да је за добре и пријатељске односе двеју земаља заслужна и сарадња СНС и Јединствене Русије.