ДИПЛОМАТСКИ маневри улазе у циљну равнину када је реч о дијалогу Београда и Приштине, у контексту кандидатуре Србије за чланство у ЕУ. До министарске одлуке остаје још недељу дана, док је за уторак заказана нова рунда дијалога, на којој се очекује разрешење питања регионалног представљања Косова, што је неопходно да би из Брисела стигло зелено светло за кандидатски статус.

- Нова рунда остаје заказана, као што је и најављено. На дневном реду су регионална сарадња и примена до сада постигнутих споразума - потврдила је, за ”Новости”, Маја Коцијанчич, портпарол високе представнице Кетрин Ештон.

Претходних дана, од тренутка када је европски посредник заказао нови сусрет двају тимова, из Приштине су стизали сигнали незадовољства, због чега је одржавање састанка било под знаком питања. Из Брисела, међутим, уверавају да ће састанак ипак бити одржан.

Изјаву Борислава Стефановића пред предстојеће преговоре проочитајте ОВДЕ

- Очекујемо да ће обе делегације доћи - каже Коцијанчичева за ”Новости”.

Остаје непознаница како ће реаговати Приштина, с обзиром на неслагање с предложеним решењима о заступању Косова на регионалним форумима. Предлог који има највећу подршку Београда и међународне заједнице подразумева да се уз име Косова (без назнаке ”република”) нађе звездица испод које ће бити назначене Резолуција 1244 СБ, саветодавно мишљење Међународног суда правде и резолуција Генералне скупштине УН која се на то мишљење односи.

Приштини то не одговара, јер не жели статусно неутралну позицију. Покрајинске власти су зато истовремено настојале да у ”игру” убаце и питање ”паралелних институција” на северу, али то није прошло. Притисци из Брисела су велики, па се верује да ће се Едита Тахири у уторак ипак појавити у Бриселу.

Због свега, очекује се да преговори буду напети и тешки.

- Остаћемо колико буде потребно - нису били у стању извори ”Новости” у Европском савету да процене колико би састанак овога пута могао да траје.

Немачка, која, практично, једина још не попушта по питању кандидатуре Србије, очекује да договор буде постигнут што пре, а не у последњи час, да би следећег понедељка могла да буде донесена позитивна одлука. Остале земље чланице, које предводи Француска, настоје да убеде Берлин да је Београд већ показао добру вољу у дијалогу с Приштином и да овога пута не зависи све од Србије.

Између је европска администрација, која сада настоји да Приштину приволи на договор, подсећајући да би, у супротном, могао да буде успорен процес визне либерализације за Косово.


ОСАМ РУНДИ

Дијалог између Београда и Приштине под посредством ЕУ започео је 8. марта прошле године с циљем да се олакша свакодневни живот грађана. Преговори су концентрисани око три главне теме: регионалне сарадње, слободе кретања и владавине права. До сада је одржано осам рунди на којима су постигнути споразуми о слободи кретања, матичним књигама, катастру, међусобном признавању универзитетских диплома, царинским печатима и интегрисаном управљању административним прелазима. После договора о регионалном представљању, на дневном реду би требало да буду теме телекомуникација и енергетике. ЕУ очекује пуну примену до сада постигнутих споразума.