РАТИФИКАЦИЈА Споразума о стабилизацији и придруживању улази у завршну фазу. ”Новости” сазнају да су чак и Пољска и Холандија - земље које су до сада највише кочиле - на путу да ускоро окончају овај процес.

ССП, као први уговорни однос између Србије и ЕУ, мора да прође кроз ратификацију у свим државама чланицама, да би земља, после стицања статуса кандидата, могла да започне претпријемне преговоре. Овај документ, такође, треба да ратификују и земља потенцијални кандидат, Европски парламент и, на крају, ЕУ. Савет за спољне послове ЕУ је 14. јуна 2010. године одобрио почетак процедуре ратификације ССП између ЕУ и Србије који је потписан 2008. До сада, ССП је ратификовало 20 од 27 земаља чланица ЕУ, а параф су, такође, ставили и Србија и Европски парламент.

Новости”, међутим, сазнају да више нема препрека да се овај документ у целости верификује.

БЕЛГИЈА - Институције у овој земљи скоро годину и по успорено функционишу, због изостанка коалиционог споразума о формирању владе после прошлогодишњих избора. Садашња влада само отправља послове, па је то навођено као један од основних разлога за одуговлачење око ратификације ССП са Србијом. У Бриселу су, међутим, ипак, поодмакли у овом процесу.

- Документ ће убрзо бити ратификован - истиче за ”Новости” помоћник портпарола МСП Јорен Вандевејер.

ФИНСКА - Званични Хелсинки је завршио процедуру. Парламент је одобрио ратификацију, влада је послала ноту у Брисел, и сада се очекује да то буде коначно и озваничено.

ПОЛИТИЧКИ РАЗЛОЗИ ПОРЕД политичких разлога, од којих је донедавно највише била истицана тада недовршена сарадња с Хашким трибуналом, за изостанак ратификације навођени су незванично и неки сасвим приватни разлози, као, на пример, захтев пољске породице Гавроњски да јој се исплати више од пет милиона евра за коришћење виле у којој се налазила амбасада наше земље, незадовољство Румуна положајем њихових сународника у тимочкој долини, разочарање Литванаца због пропалог учешћа у приватизацији БИП-а...

- Послали смо нашу ноту пре недељу дана. Сада само остаје да то технички прође кроз административну процедуру у Бриселу. Очекујем да наша ратификација буде озваничена најдаље за неколико недеља - истиче за ”Новости” Мика Руотсалаинен, задужен за питања западног Балкана у финском МСП.

ФРАНЦУСКА - Београд и Париз су недавно потписали Споразум о стратешком партнерству и Србија од Француске очекује да коначно и она ратификује ССП.

- У Француској, ова процедура тече уобичајеним током: Савет министара је предлог закона о ратификацији усвојио 29. марта 2011, Сенат га је усвојио 12. јула и проследио га скупштини. Предвиђено је да га скупштински одбор разматра почетком новембра - истиче за наш лист Бернар Валеро, портпарол Ке д’Орсеја.

ПОЛЈСКА - Предлог закона који ће омогућити ратификацију ССП са Србијом одобрили су у августу горњи и доњи дом парламента, а председник ове земље Бронислав Коморовски, свој параф на документ ставио је 5. октобра.

- Закон ће ступити на снагу 14 дана од објављивања у ”Службеном листу” - кажу, за ”Новости”, у пољском министарству спољних послова.

ЛИТВАНИЈА - Интерна процедура за ратификацију ССП је у току.

- Не видим никакву препреку за спровођење овог процеса - наглашава шеф службе за односе с јавношћу у литванском министарству спољних послова Лашас Миндаугас. - Очекујем да цео процес буде завршен у следећих неколико месеци.

ХОЛАНДИЈА - У Министарству спољних послова ове земље кажу за ”Новости” да је влада парламенту послала меморандум о ССП у децембру прошле године, парламент је наставио процес у септембру и тражио од холандске владе писане одговоре на нека питања. Холандска влада је на ова питања одговорила у року од три недеље. Следећи корак у овом процесу је да скупштина сазове пленарну расправу. На скупштини је да одлучи о овом датуму, који би могао да буде између 22. и 24. новембра - истичу у холандском седишту дипломатије - истиче за наш лист портпарол холандског парламента Леон ван Сихи.

РУМУНИЈА - Из директората за комуникације румунског министарства спољних послова су поручили да је ратификација ССП у току и да за званични Букурешт нема проблема у вези с положајем румунске мањине у долини Тимока.