Одбор за безбедност: Кфор и Еулекс да задрже статусну неутралност

Тањуг

петак, 30. 09. 2011. у 17:36

Одбор за безбедност: Кфор и Еулекс да задрже статусну неутралност
Одбор Скупштине Србије за одбрану и безбедност осудио је једностране потезе и свако насиље на Косову и позвао Кфор и Еулекс да осигурају безбедност српског народа. СРС напустила седницу

БЕОГРАД - Одбор Скупштине Србије за одбрану и безбедност осудио је једностране потезе и свако насиље на Косову и Метохији и позвао Кфор и Еулекс да осигурају безбедност српског народа и да задрже статусну неутралност у складу са мандатом добијеним од Уједињених нација.

Како је наведено у саопштењу Скупштине Србије, Одбор за одбрану и безбедност позвао је на обуставу сваке врсте насиља, како би се створили услови за наставак преговора Београда и Приштине.

Одбор захтева и спровођење хитне и независне истраге УН, која ће омогућити да се утврде све чињенице везане за напад на припаднике српског народа 27. септембра на административном прелазу Јариње.

То радно тело републичког парламента даје пуну подршку државним органима Србије да се кроз дијалог дође до компромиса и историјског помирења српског и албанског народа.

Одбор је одлучио да седница буде затворена за јавност, како се наводи у саопштењу, с обзиром на озбиљност теме због које је она сазвана, а која захтева свеобухватно сагледавање безбедносног стања и целовито извештавање Одбора о последњим дешавањима на административним прелазима Јариње и Брњак.

Седница је сазвана на захтев седам чланова Одбора из СРС са предлогом да се на њој расправља о одбрани јужне српске покрајине Косова и Метохије.

Седници су присуствовали министри унутрашњих послова и одбране Ивица Дачић и Драган Шутановац, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић, директор Безбедносно-информативне агенције Саша Вукадиновић, директор Војнобезбедносне агенције Светко Ковач, заступник директора Војнообавештајне агенције Драган Владисављевић и директор полиције Милорад Вељовић.


СРС НАПУСТИЛА СЕДНИЦУ

Посланици Српске радикалне странке напустили су седницу Одбора за одбрану и безбедност незадовољни што је она затворена за јавност.

Радикали су протествовали што је новинарима ускраћено присуство седници, на којој се на њихову иницијативу расправља "о одбрани Косова и Метохије".

Посланик те странке Божидар Делић рекао је новинарима да радикали сматрају да власт тиме жели да сакрије од грађана Србије своју политику према Косову и Метохији.

Делић тврди да власт Србије учествује "у неделима" НАТО према српском народу на Косову и Метохији, наводећи да за то има доказе, које су му, како каже, и потврдили грађани на Косову, а нешто званичници општина на северу покрајине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Zoran

30.09.2011. 19:07

Hm, i sada mi, zbog izlaska SRS sa sednice, nikada nećemo saznati šta vlast namerava da učini vezano za KiM. Šteta, a baš su mogli da ostanu i sve to lepo saznaju, ili se možda boje preuzimanja odgovornosti? Ipak to nije pitanje pozicije i opozicije, u pitanju je najviši nacionalni i državni interes...

i sta sad da kazu

30.09.2011. 21:13

kad nema prave kvalifikacije tamo gde treba vlast luta i stavlja dosta dodatnih opterecenja na one koj su pogodjeni, a teskoje ne znati kad to zatreb

Cica

01.10.2011. 07:37

Odbor je trebao ovaj sastank da održi mnogo ranije. Sada je kasno kada je do eskalacije došlo. Potrebno je pozvati i aktuelnu vlast u Srbiji da zajedno sa KFOR i EULEKS preduzmu sve mere da se ova kriza na Kosovu što pre reši.

Daniel Kovac

01.10.2011. 10:03

I EULEX i KFOR se ponasaju statusno neutralni, a to sto se deshava na Kosovo, Beogradu nije po volji to je drugaciju prica, na kraj krajeva, ti su na Kosovo ne zbog Srbije nego zbog Kosova, da pomognu Kosovo da gradi svoje drzavne institucije u skladu sa EU standardima.Ako sa NEUTRALNOSCU Bg misli da se Kosovo trtetira kao deo Srbije ... To znaci da Bg jos zivi sa milosevicevim mentalitetu a to za Zapd je zauvijek proslost.

Miladin Filipovic

01.10.2011. 10:36

Njihova neutralnost pa to je smijesno, ocigledno je da sve sto se desava na kosovu oni su kreirali a i sad diriguju dalje razvoju situacije.

verka

02.10.2011. 18:55

Sve sto su trazili nasi pametni politicari, KFOR i EULEKS ce da ispuni, ali zamalo! Ja ne razumem vise te reci na daljinu, kao salju se poruke da ovi "mirotvorci" odrze stanje na Kosovu mirnim i da zastite srbe, a i pticama na grani je jasno da oni stite samo albance. Svi sa tog Saveta za bezbednost su trebali da se pokupe i odu dole na Kosovo, pa tamo neka resavaju probleme a ne iz Beograda.