СВАКО решење и документ на који буде стављен параф на крају дијалога Београда и Приштине биће у потпуности у складу са нашим Уставом и Резолуцијом УН 1244 о Косову. То, међутим, не значи да постоје питања и теме које се током преговора не смеју отварати.

Овако укратко гласи званично објашњење које стиже из Владе Србије, али и од шефа нашег преговарачког тима Борислава Стефановића, на критике да он није добио мандат да преговара о подели Косова.

- Оно што сам рекао везано за поделу, то је да је то само једна од тема о којима смо спремни да разговарамо. И скупштинска резолуција, последња која је усвојена, нам то омогућава и даје довољно простора. Ми смо променили тактички приступ, али не и наше стратешке позиције, а то је да никада нећемо признати независност КиМ - каже Стефановић за ”Новости”.

Министар за КиМ Горан Богдановић на истој је линији:

- Докле год је овај Устав на снази, држава неће ићи у поделу Косова. Ипак, ради прагматизма и о томе може да се разговара. Без обзира на све, Србија остаје при званичном ставу против цепања покрајине.

Наши преговарачи тврде да је скупштинска резолуција дала овлашћења Влади да води главну реч у дијалогу. Миливоје Михајловић, шеф владине Канцеларије за сарадњу с медијима, за наш лист напомиње да су потези преговарачког тима ”омеђани” платформом за дијалог коју је усвојила Влада, а која се искључиво базира на Уставу:

- Главни задатак тима је да успостави стални канал на релацији Београд - Приштина како би се решавали проблеми који отежавају живот грађана на Косову. Сви усвојени резултати морају бити у складу са Уставом, али се о свему може разговарати.

Михајловић такође наглашава да Влада ни на једној седници није ”ни поменула поделу Косова”.

Професор међународног права Радослав Стојановић каже да пракса говори да је пожељно разговарати о свему на шта пристану обе стране:

- Те тактике требало је да се придржавамо и на ранијим преговорима о Косову. По мом мишљењу, прича о подели би требало да буде у врху тема, а не на маргинама.


ОДРЕШЕНЕ РУКЕ ВЛАДИ

СРПСКИ парламент је, усвајањем резолуције о КиМ у јулу прошле године, у којој се децидирано каже да ”наша земља ни имплицитно ни експлицитно неће признати једнострано проглашену независност КиМ”, дао свој коначан став о покрајини. На истој седници, преговарачки процес предат је у руке Влади. То значи да докле год се Влада и преговарачи држе ових смерница, нових седница о Косову неће бити. Стефановић је посланицима рекао да ће их редовно обавештавати о току дијалога.