Политичари на Фејсу не комуницирају са грађанима

Тањуг

13. 02. 2011. у 14:40

Политичари на Фејсу не комуницирају са грађанима
Странке у Србији користе нове медије на стари начин и нису спремне да искористе све потенцијале које Интернет доноси, а готово 80 одсто партија Фејсбук користи погрешно
БЕОГРАД - Потенцијале друштвене мреже "Фејсбук" политичари и странке у Србији, иако имају отворене странице и профиле, не користе довољно, а не ретко им служе само за једносмерну комуникацију са грађанима, рекла је данас Тањугу стратешки и комуникацијски планер Драгана Ђермановић.

"Странке у Србији користе нове медије на стари начин и нису спремне да искористе све потенцијале које Интернет доноси, а готово 80 одсто партија Фејсбук користи погрешно. То није добро за он лајн заједницу, јер је добила политичке саговорнике, али не на прави начин", сматра Ђермановић, која је и аутор "Стратегије за коришћење друштвених медија".

Политичке странке путем Интернета и Фејсбука треба да улазе у отворен дијалог са заинтересованим грађанима и покажу да су спремне да чују шта им се каже о ономе што они раде, сугерисала је она. Та могуцност интеракције, додала је Ђермановић, разликује нове медије од класичних и пружа могућности за другачије, модерније, облике комуницирања.

Иако је већина страница политичких партија редовно ажурирана, све подсећају једна на другу и садрже углавном основне информације о странкама и њеним лидерима, њихова појављивања у осталим медијима, фотографије са страначких догађаја, акције које предузимају... Међутим, постојање група, профила и страница на Фејсбуку није довољно за грађане који желе да комуницирају са својим представницима.

"Нове медије, који подразумевају неку интеракцију и динамику и доста транспарентан однос са корисником, странке користе на традиционалан, стари начин, тако што избацују информације, не укључујући се у дијалог. Штавише, ни не желе да чују шта су корисници њима рекли", рекла је Ђермановић Тањугу.

Она је, међутим, нагласила да је добро што су политичари схватили да 2.200.000 корисника Фејсбука у Србији није занемарљива бројка, а Тањугу су то потврдили потпредседница Нове Србије Дубравка Филиповски и портпарол Демократске странке Србије Петар Петковић.

"Нормално је да политика буде заступљена кроз Фејсбук, као најбројнију и најширу социјалну и друштвену мрежу на Интернету", рекао је Петковић и и додао да омладина ДСС води странице те партије, а он понекад користи лични профил да истакне значајне партијске активности.

И Филиповски користи лични профил за партијске активности, који ажурирају људи из странке.

"Немам ништа против коришћења Фејсбука као савременог начина комуницирања са бирачима и заинтересованим грађанима. Подсетићу вас да је Обама добио изборе захваљујући овој друштвеној мрези и доброј организацији", додала је она.

Ипак, тешко је утврдити колико су политичари заиста присутни у тој друштвеној заједници, јер неки имају и по више профила, од којих је, како тврде, већина лажна, па се на популарном "Фејсу" могу видети председник Србије Борис Тадић, лидери ПУПС Милан Кркобабић, ЛДП Чедомир Јовановић, напредњака Томислав Николић, ДСС-а Војислав Коштуница, НС-а Велимир Илић...

Ту су и министри полиције Ивица Дачић, одбране Драган Шутановац, просвете Жарко Обрадовић, рада и социјалне политике Расим Лјајић, телекомуникација Јасна Матић...

Ситуација са партијским страницама и групама још је "конфузнија" јер их отварају чланови, фанови, понекад и противници странака. Осим официјелних, све партије на најпосећенијој друштвеној мрежи имају и странице градских и општинских одбора, чији број расте из дана у дан.

Највише "љубитеља" међу домаћим политичарима има председник Србије - 43.775, а интересантан је податак да од њега више "лајкова" има некадашњи доживотни председник СФРЈ Јосип Броз Тито - 47.066.

Саговорници Тањуга сматрају да у информатичком добу Интернет представља пожељно и легитимно средство у промоцији политичких странака, убеђења и акција, а да ће се у будућности странке још више окренути Фејсбуку и његовим потенцијалима за шта је разлог и актуелна политичка ситуација.

"Пошто смо у предизборној години, извесно је да ће све политичке партије динамично користити Интернет за комуницирање, а то је нешто што Интернет заједница Србије, која сада броји већ готово половину становништва, и очекује", рекла је Ђермановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Marija

13.02.2011. 18:31

meni su smesni svi ti online strucnjaci koji za veliku svotu novca prodaju istu parolu "komunikacija na internetu mora biti dvosmerna". E sada kada malo obidjete profile svih tih online PR ili kako vec se nazivaju uvidecete da imaju preko 35godina i da u vreme rasta drustvenih mreza nisu mogli da se snadju sa novim tehnologijama. Danas njih klinci unistavaju i rade mnogo bolje posao nego sto oni mogu da zamisle, jer klinci znaju da koriste drustvene mreze!

milis

14.02.2011. 06:57

@Marija - slažem se. inače, ddj je izmišljeni stručnjak. prezentacione sposobnosti 0. jedino što je zgodna i lepa. i ponavlja kao papagaj to sa dvosmernom komunikacijom, a suštinski niko nije prikazao modele društvenih medija. to je već 1000 puta viđeno u raznim sferama života.

Mile2000

14.02.2011. 01:53

Svasta prolazi na FB ali nisam siguran da ce i politika.Profil politicara za koga svi znamo da vodi neki "omladinac" iz stranke je tek potpuni promasaj i za njih i za obmanjivanje javnosti.I na kraju... ovo je cist "Self promotion" ;)

Goran Ergarac

14.02.2011. 19:26

SRPSKI POLITICAR kao prijatelj na FB?! Moze, ako mi sredi besplatnu registraciju, ako mi da stalan posao sa platom od 85.000 (sto je donekle normalno za prezivljavanje), ako mi legalizuje imovinu, ako mi plati 10 godina rada na crno, ako mi plati bolinicke troskove na neuropsihijatriji svih ovih 20 godina ludila..... Srpski politicari spavanju na madracima nafilovanim 11 mil. evra, njihove akcije vrede 5000 evra a moja 500 dinara, ... Nema dvosmerne komunikacije vec samo manipulacije!

filipo

14.02.2011. 22:13

Pogresna "upotreba" fejsbuka je nista u poredjenju sa pogresnom vladavinom.

DiplomiraniDuduk

15.02.2011. 16:05

"Štaviše, ni ne žele da čuju šta su korisnici njima rekli." Političari nemaju hrabrosti da izvade čepove iz ušiju i čuju šta narod govori. Kada bi saslušali šta se govori bio bi to znak da žele neko poboljšanje i za narod, a ne samo za sebe lično. Suviše im je dobro da bi brinuli za narod pa im nije važno šta se govori.

Srdjan

16.02.2011. 16:36

Pa ljudi, gde nalazite ove ''navodne'' stručnjake, ''komunikacijske eksperte'', da li ste pitali ženu, koje su joj reference?????? Pa ona nema nijednu validnu reference, nije radila niti za jednu firmu, kakva je ovo vest??? Zašto nameštate vesti????