Тадић: Нико у власти не сме примити већу плату

Дубравка ВУЈАНОВИЋ

четвртак, 11. 11. 2010. у 21:00

Тадић: Нико у власти не сме примити већу плату
Председник Србије Борис Тадић: Србија би признала Косово тек када би донела акт на седници Владе. Део Владе не ради добро, неко ће морати да одговара

Извештај Европске комисије није изненадио председника Србије. Каже да је био очекиван. Србија је направила напредак, али је у одређеним областима та динамика била недовољна. Политичка стабилност, привредни амбијент, односи у региону, добро су оцењени. Са реформом правосуђа ствари не стоје тако добро. Првенствено зато што процес верификације сваког изабраног судије није завршен до краја. Борис Тадић, у интервјуу ”Вечерњим новостима” каже да је процедура успостављена и да очекује и на том плану напредак у најскорије време.

- Важно је поновити да се не ради ни о каквом диктату, него о нечему што је корисно за све нас, јер од европских правила, немамо бољих.

* Даљи напредак зависиће од извештаја тужиоца Брамерца. Он долази у понедељак, имате ли нешто ново да му кажете?

- Серж Брамерц има на дневном нивоу информације, јер представници Хашког трибунала учествују у читавом процесу. Дакле, не постоји ништа ново што би он могао да добије. Мислим да је и последњи његов извештај био позитиван, са одређеним сугестијама. Зато и јесмо добили трансфер наше апликације према Европској комисији и мислим да можемо и даље бити оптимисти. Право питање је да ли је Младић у Србији. Ја се надам да јесте и верујем да се приближавамо завршетку сарадње са Трибуналом.

* Шта очекујете после прослеђивања наше кандидатуре Европској комисији? Статус кандидата догодине?

- У последњих десет година имали смо неколико великих успоравања процеса. Да их није било, одавно бисмо били у преговорима о чланству. Овако се тек боримо за статус кандидата. Велики успех ове владе, па и мој, јесте што смо откочили процес интеграције. Потписали смо ССП, а сада чекамо мишљење Европске комисије. То су два веома значајна успеха јер се ради о критичним тачкама у овом процесу. Следећа критична тачка је отпочињање преговора. Јер, када они почну, то је неповратан процес.

* Скоро ниједан извештај, нити изјава страног званичника, не прође без похвала односа Србије са суседима. Очекујете ли да се и суседи поведу тим примером: да признају злочине, усвоје декларације, извине се...

- Не чинимо ми оно што чинимо да бисмо добили нешто заузврат. Сваки етички чин је нешто што човек чини због мира у себи. То је у складу са нашим вредностима, традицијом, па и религијом. Не бих се мешао у посао других. Нико ни нас, ни мене, није терао да чинимо било шта. Урадио сам оно што је моје увререње и за такву политику добио сам поверење грађана на изборима, у два наврата. Мислим да смо близу тога да затворимо једну страницу историје која ће заиста бити иза нас тек онда када одгонетнемо истину о несталима. То је тај практични чин који нас чека и наш следећи корак.

* Може ли бити помирења док се срећемо са суседима пред међународним судовима? Је ли Хрватска, после ваше посете, ближа одустајању од тужбе у Хагу којом Србију терети за геноцид?

БОГАТАШИ ВИШЕ ЦЕНЕ ДРЖАВНУ СИЛУ ОД ЛЈУДСКОГ ПОЗИВА * Позивали сте богате људе да уложе у земљу, направе мост, врате послове из оф-шор зона и плате порезе. Да ли се ико одазвао и да ли држава има механизме да их на то натера? - Разговарајући са богатим људима, једном сам им рекао да је веома тешко ући у порекло њиховог капитала, али да постоји начин да они, и пре него што то држава испита, оправдају тај капитал тиме што би нешто оставили свом народу. Попут, рецимо некадашњих задужбинара, Мише Анастасијевића и других. Међутим, то није имало довољног ефекта јер је очигледно да наши богаташи од једног људског позива више цене фактор државне силе. Када Обама позове богате људе у САД, они се одазову, неки чак и пола своје имовине дају у добротворне сврхе. Немам илузију да ће се наши богати одрећи дела капитала у име бољитка друштва, зато треба комбиновати овај пристојан позив председника републике са инструментима охрабрења које држава има на располагању.

- Србија је спремна за тај чин. Али, за њега је потребно двоје. У овом тренутку нисам сигуран да је Хрватска спремна. У сваком случају, ЕУ подржава повлачење тужби, али наглашавам да повлачење тужби не значи да се одустаје од кажњавања злочинаца. Напротив, кривци треба да одговарају у редовном судском поступку.

* Резолуција коју је Србија у УН усвојила заједно са ЕУ очигледно је многе ствари покренула са мртве тачке. Зашто је она била толико важна?

- Ефекте одређених политичких одлука треба мерити према последицама, а не према томе како оне изгледају у том тренутку. Подношењем заједничке Резолуције Србије и ЕУ постали смо предвидљив и поштован фактор. И то не само од земаља које нису признале КиМ, већ и од оних које то јесу учиниле. Србија је истог тренутка добила позитиван одговор ЕУ о трансферу наше апликације ЕК. Најзад, отворена је могућност дијалога са Приштином. А, то је оно што желимо од самог почетка и сви који имају добре намере знају да без тог дијалога не можемо да решимо историјски конфликт, нити наша права на КиМ. Без дијалога, политички процес био би блокиран и у практичном животу Србија би била ампутирана од Косова. Само кроз дијалог, Србија ће избећи такав сценарио.

* Тврдите да је остало довољно простора да се боримо за Косово и после негативне одлуке међународног суда и усвајања те резолуције?

- Од Кумановског споразума 1999. године простора је врло мало. Наставићемо да се боримо за наше националне интересе, на један миран, трезвен и планиран начин. Без конфронтације са великим силама, јер без њих, сасвим сигурно, нема решења за КиМ. Није решење да Албанци добију све, а да Србија изгуби све. Решење је компромис. Али, никада се проблеми на Балкану нису решавали без великих сила. Србија је губила увек кад их није имала уз себе, а добијала када су биле уз њу. Након великог удара који смо доживели од Међународног суда правде, мислим да смо успели да останемо у једној активној позицији када су у питању наши интереси, а да тиме нисмо показали непријатељство према било коме, а понајмање према ЕУ. И ја сам задовољан због тога.

* Дијалог је требало да крене одмах по усвајању Резолуције. Још га, међутим, нема. Покушава ли Приштина да га по сваку цену одложи и зашто?

- Чињеница је да албанска страна избегава дијалог и да га практично одлаже јер јој он очигледно не одговара. То је више него видљиво, иначе би дијалог већ почео.

* Део јавности који се противи актуелној политици према Косову највише замера то што дијалог неће третирати статус. Може ли се он, ипак, наћи на столу?

- Мене уопште не занима форма разговора. Нити наслов. Занима ме будуће решење. А желим да решимо историјски конфликт Срба и Албанаца. Да ставимо тачку на убиства, протеривања и паљевину. У потрази за компромисом спремни смо да разговарамо са Албанцима о свим проблемима који нас тиште на Косову. Сачекајмо да дијалог да резултате, па ћемо онда да судимо да ли смо добро или лоше радили.

* Којим бисте ви резултатом лично били задовољни?

- Када бих то сада рекао, спречио бих позитивне ефекте. Тако да морам да будем одговоран и да то не учиним.

* Да ли бисмо гајењем ”добрих суседских односа” са Косовом, посредно признали независност?

- Не, има начина да гајимо добре односе са Приштином, а да не признамо Косово. Сам дијалог у који улазимо је једна форма добрих односа. Чим разговарамо значи да се не тучемо. Србија би признала Косово тек онда када би донела акт на седници Владе о признавању Косова. А то се неће десити, и они који свако мало измишљају да је Србија овим или оним гестом наводно признала Косово, заправо обмањују и намерно узнемиравају јавност. Тиме директно ометају одбрану наших легитимних интереса.

* Овај пут власт је јединствена - нећете позвати Србе са КиМ да изађу на изборе?

- Исто као и Влада, стојим на становишту да се нису стекли услови да Србија позове косовске Србе да изађу на предстојеће изборе.

* Пре тачно годину, причали смо о могућности промене Устава. Сада су ваши партнери из власти покренули ту тему, а зарад регионализације. Је ли право време за то?

- Нема никакве дилеме да морамо да завршимо процес регионализације и децентрализације на начин који ничим неће угрозити ни интегритет земље, нити развој било ког њеног дела. Међутим, регионализацију не можемо вршити тако што ће Србија на крају имати хиљаду регионалних посланика. То су илузије које не кореспондирају са економском ситуацијом у нашој земљи. Видим ових дана много решења која се пресликавају из ЕУ. А ЕУ нема једнозначан модел регионализације, свака земља је нашла решење за себе, па и ми морамо наћи свој модел. Међутим, данас то није најважније питање. Питање свих питања у овом тренутку је економски развој, стварање нових радних места, и то мора бити фокус свих напора Владе.

АКО МОРАЈУ ГРАЂАНИ, ВАЛА ЋЕ И ДРЖАВА * После писања ”Новости” да држава не плаћа дугове за комуналије, одговорили сте да то не чини зато што нема пара. Ни грађани их немају, па морају да плате...
- Истина је да су и дугови нешто што се нагомилавало дуго уназад и истина је да многи не измирују своје обавезе према држави и да зато нема пара, али ако Миодраг Петровић из Кнића има обавезу да своје обавезе плаћа држави, вала ће и држава морати да измири све своје обавезе. И зато очекујем да влада изађе под хитно и каже како ће то бити решено. Као што је на један добар начин решила како да обезбеди кров над главом Краљевчанима којима су куће срушене или постале неупотребљиве. Задовољан сам због чињенице да ће тим људима бити обезбеђено да бесплатно добију монтажне куће које су дуготрајне, топле и отпорне на евентуалне потресе. То је пример ефикасног решавања једног озбиљног проблема изазваног елементарном непогодом.

* Јесте ли задовољни како се ова влада бори са економском кризом? Сваки дан неки од министара обавести јавност да смо изашли из рецесије, а грађанима се баш и не чини да је тако...

- Нисам задовољан у потпуности. С друге стране, нема никакве дилеме да је Влада у једном тренутку спречила економски слом какав су многе земље и доживеле. То је онај тренутак када једна земља саопштава да није у стању да испуњава своје међународне финансијске обавезе. То су доживеле Грчка, Мађарска... Лјуди данас тешко живе, али зарађујемо онолико колико производимо. То раније није био случај и ми данас плаћамо цену тога.

* Дотле власт најављује подизање својих плата...

- У кризи која још траје и коју сваки грађанин осећа на својој кожи сви морамо бити солидарни. Зато док траје криза и док сам ја председник, ни ја, ни премијер, ни министри неће примати веће плате, а мере штедње у свим државним институцијама биће још ригорозније. Што се тиче свих других запослених грађана Србије потпуно се залажем да им се плате повећавају у складу са могућностима.

* Ви сте отворено поручили неким члановима Владе да нису радили добро. Нико се, међутим, не осећа прозваним, а очигледно је да постоје проблеми који нису изазвани само кризом, него лошим учинком дела кабинета?

- Влада је могла да уради много више, слажем се. Ово време је требало да буде искоришћено за значајна побољшања у пољопривредној производњи. Много више учинка требало је да буде у инфраструктури, и не помажу објашњења да су каснили пројекти јер је очигледно да неће бити изграђени правци на северном краку Коридора 10. Несташица млека и уља су посебно узнемирујуће јер уносе неспокој подсећајући грађане на недавну прошлост, а то је апсолутно недопустиво. Инспекцијске службе, борба против корупције, такође су пример да се не ради довољно добро.

* Зашто неко не одговара?

- Неко ће морати да одговара, када се заврши ова година и усвоји буджет.

* То значи реконструкцију Владе. Има ли међу коалиционим партнерима консензуса о томе?

- Па, сви коалициони партнери морају да преузму одговорност. Просто, не постоји сектор у којем нема проблема и очигледно је да се они недовољно брзо решавају. Зато сви заједно треба да се договоримо како ствари да поправимо.

* Данима трају полемике зашто држава продаје ”Телеком” и како ће потрошити новац. Шта бисте ви рекли?

- Одговор је више него једноставан: не постоји држава у свету која може да се извуче из економске кризе и финансијских недаћа, а да не обезбеди новац. Има два начина - да се задужи или да прода део оног што поседује. Ми покушавамо да се не задужујемо прекомерно као већина наших суседа, него да крајње рационално продамо оно што неће угрозити функционисање система. ”Телеком” је ресурс који је најчешћи предмет продаје у свим државама региона. Коштуничина влада је продала ”Мобтел”. Није то проблем, проблем је да ли се новац добијен продајом потроши на погрешан начини или се инвестира у нешто од чега сви грађани имају дугорочну корист.

* Тома Николић вас је прозвао за период када је ПТТ био акционар у ”Мобтелу”, а ви на челу УО ПТТ...

- Као председник УО ПТТ добио сам задатак од премијера Зорана Ђинђића да обезбедим да држава први пут преузме своје надлежности у ”Мобтелу”. И ја сам то учинио. Тада су, подсећам, уведене привремене мере у тој фирми. До тада држава уопште није имала приступ ”Мобтелу”. Након тога смо сагледали стање у тој компанији први пут и после тога су продате акције. Урадила је то Влада Војислава Коштунице. То је била добра приватизација, али новац, нажалост, није уложен како је требало, у инфраструктуру. Тај новац је проћердан у предизборне активности и асфалтирање локалних путева тамо где је било потребно добити неколико гласова.

* Шта је гаранција да овог пута неће бити тако?

- До те мере је око продаје ”Телекома” подигнута пажња, да је постигнута једна добра ствар - нико неће моћи да проћерда новац. Уколико дође до продаје ”Телекома”, а то ће се догодити само ако се постигне висока цена, тај новац ће отићи на сређивање макроекономске ситуације, на намиривање дуговања која долазе на наплату, а која су направљена у претходном периоду. Није их направила ова влада. Део тог новца ће отићи у развој - путеве, железнице и енергетику. Новац, дакле, неће ићи у потрошњу и предизборне активности. Преузимамо ризик да учинимо живот бољим, и нећу дозволити да се новац потроши, ја ћу контролисати Владу колико је у мојим уставним надлежностима, као што ће је контролисати и регулаторна тела, невладине институције, медији.

* Тврдите да новац неће отићи на изборе?

- Тренутак који је изабран за продају говори да неће бити тако. Ово није предвечерје избора, него средина мандата. Процес је почео прошле године. Они који прижељкују превремене изборе понашају се у стилу: ”Што је баби мило, то јој се и снило”.

* Хоће ли се и остали велики системи наћи на тендеру?

- Сматрам да ”Електропривреда Србије” никад не сме да се приватизује на нивоу изнад 50 процената. То је црвена линија. Централна тачка нашег привредног развоја. Планирамо пет милијарди евра инвестиција у енергетику само у наредне четири године. Завршавамо тендер за два термоенергетска блока - у Лазаревцу и Обреновцу. Идемо према термоелектранама на Ибру. Постоји могућност да са страним партнерима и РС градимо серију хидроелектрана на Дрини. Треба да одговоримо позиву бугарског премијера о инвестицијама у нуклеарну електрану ”Белане”. Можемо имати најмоћнији електроенергетски систем у региону.

ЗА САРАДНЈУ СА НИКОЛИЋЕМ ПОТРЕБНО ВИШЕ ОД РЕТОРИКЕ

* Верујете ли да је Тома Николић променио политички курс у мери да би вам у будућности могао бити партнер?

- Да би ДС икад могла да сарађује са СНС, потребно је више од реторике. А и њихова реторика је збуњујућа. За њих, у понедељак ЕУ нема алтернативу. Онда је у уторак има. То је сад већ више тешко похватати. Као ђаво од крста беже од изјашњавања о свим темама које суштински дефинишу политику. Да ли би Николић, да је власт, хапсио Младића и да ли ће када се то деси подржати хапшење? Или ће поново да прави митинг против хапшења и рушилачке демонстрације? Нема одговора на то питање. Вуковар, па недавно насиље у Београду и Ђенови, о томе СНС такође нема став. Избегавање одговора на суштинска питања којима се Србија данас бави није препорука за странку која жели да буде озбиљан фактор.

* Плаши ли вас раст популарности те странке?

- Главни савезник тој и другим опозиционим странкама је економска криза и лоша економска ситуација. А ситуација је тешка свуда, па и у Србији. И они користе ову кризу, надајући се да су грађани заборавили да је, када су они били власт, све било многоструко горе и да су они сами били узрочници кризе у Србији, у време када је цео свет ишао напред. При том, ни поред најбоље воље, не могу да уочим ни један њихов предлог или идеју која би била корисна или примењива. Нјихова једина порука гласи: треба да оду они да би опет дошли ми. Тако да би промена коју помињу била јако лоша за Србију.

ВАРАЈУ СЕ СВИ КОЈИ МИСЛЕ ДА СУ УНАПРЕД ИЗАБРАНИ

* Демократска странка је спремна за изборе и више је него очигледно да влада тензија изазвана вишком амбиција и мањком фотеља. Поготово се осећа набој међу ”младим лавовима”...

- Да ли су лавови не знам, али ни тако млади више нису.

* Да ли је већ све јасно или ће се заиста водити камања за потпредседничка места?

- Имаћемо демократски процес. А такав процес је увек оптерећен вишком амбиција и дискусија. Не можемо се жалити што демократија некад са собом носи вишак догађаја. Али, проћи ће и та олујица. Једно је сигурно, оно што одлучи скупштина Демократске странке, имаће значајног утицаја на будућност Србије у наредних десет година. Примера ради, да је Слободан Вуксановић победио Зорана Ђинђића, не бисмо имали пети октобар. Да је Зоран Живковић победио мене, свакако би било другачије...

* Спекулише се да пет потпредседничких места не оставља много простора за изненађења и да су неки кандидати сигурни?

- Кад сам ја конкурисао за потпредседника ДС нисам дошао утабаним стазама као део неке структуре или лобија, него сам дошао из неког свог ”мртвог угла”. У ДС се никад не зна. Они који мисле да су сигурно унапред изабрани греше. Могућа су разна изненађења.

* Нећете их спречавати да воде кампању?

- Сви могу да воде кампању унутар странке, али не кроз медије. Медијска борба за наклоност странке потпуно је непримерена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (34)

Dragan

11.11.2010. 21:12

Odlično vođen intervju, svaka čast novostima! Što se tiče prodaje telekoma, svi treba da kažemo STOP prodaji Telekoma! Velika akcija kreće već u subotu u 12 u centru Beograda...

Snezana

11.11.2010. 21:48

Ono sto bi trebalo uraditi je smena Malovic Mesarovic Homen Ristic i ostali,za ovu bruku zv reforma pravosudja.A potom Lex specialis.Inace,nema Srbije u Evropi,tj nema para od Evrope.A sudije svakako u Strazbur,to da znate,gde ce dobiti satisfakciju za sve nezakonitosti koje su sproveli gore pomenuti u pravosudju.

Aleksandar Popovic

11.11.2010. 21:59

"Neko će morati da odgovara", to je na zalost cesta recenica kojom se predsednik Tadic obraca javnosti. A nikako da do toga stvarno i dodje. Poodavno je on kritikovao "odredjene ministre"(naravno, ne pomenuvsi konkretno nijedno ime, po staroj, "dobroj" praksi), ali jos nijedan ne napusti najglomazniju vladu na svetu(u poredjenju sa znacajem zemlje). Dakle, licno ocekujem najavljene predsednikove korake, kako bi se sprecilo dalje tracenje i vremena i para, a na stetu i naroda i drzave.

Tito 2.

11.11.2010. 21:59

gospodine predsednice namerno cu dodati srbije. ko vas je ubedio da ne postoji alternativa osim zaduziti se i prodati postoji i alternativa proizvoditi tu opciju su clanovi vlade zaboravili a ja cu vam odgovorno tvrditi da mikroekonomsku stabilnost srbije neznaju da postignu da znaju ne bi se zaduzivali i prodavali. podrzavam i draganov komentar NEMA PRODAJE a povecanja plata sigurno biti nece uz ovoliku inflaciju one su unapred obezvredjene demokraticniji sam od demokrata . Tito 2.

Srđan

11.11.2010. 22:16

Ako još jednom čujem "nepovratno" i "nema alternativu", mislim da ću poludeti. Sve je povratno i sve ima alternativu. Evo, kako nam se SPS vratio na vlast, a pre deset godina bismo svi dali ruku da nikada više neće vladati ovom zemljom.

Smiksi

11.11.2010. 22:23

Ajde! Neka to kaze direktoru JAT-a i njegovom drustvu koje je doveo. Ovih dana setaju po Australiji i Engleksoj. Pa, direktor je iz DS, njegov kadar. da li zna predsednik da poslovnom partneru dugujemo milionce dolara, a u JAT-u nikom ne pada na pamet da postupi u skladu sa presudom.

koka

11.11.2010. 22:25

pa nije bilo neocekivanih pitanja sve je providno kao bistra planinska reka a i odgovori su ocekivani sve isto mnogo price a na kraju nista i svaki dan izjava,intervju,razgovor,odgovor,ali sve u nekoj maglini nista jasno,odseceno,odredjeno mutno jako zamuceno a ocigledno je da su izbori opasno blizu a niko kao pojma nema ha,ha,ha,ha,ha inace i pored svega kod je ispravan

miki

11.11.2010. 22:55

Gospodine presednice poslusajte glas naroda i neprodavajte nesoto sto trenutno najvise vredi u ovoj nasoj propaloj zemlji!!!!!!!!!!!!

gradjanin

12.11.2010. 00:08

Narode ,sto se tice prodaje telekoma,njega treba prodati i to sto pre,kao radnik telekoma to mogu da kazem jer je supalj kao sir! Mi tamo radimo vec 5 godina a danas mi je plata 185 evra! prodaja sto pre

kaktus

12.11.2010. 06:35

Vlada je donela sve Akte koje je trazila EU pa zasto ne i o priznavanju Kosova.Ustvari Vlada je to vec ucinila, samo ne sme da objavi Narodu radi Izbora.

Tito 2.

12.11.2010. 06:37

Vec sam konentarisao vise puta a vasi saradnici za medije ocigledno ne prate novosti. Vladu treba hitno promeniti. i mandatar je bio ministar finansija i nezna da stabilizuje valutu. kasno je kad se nafatiraju i operu i pare i ruke da ih narod samo na izborima kaznjava treba uvesti princip da funkcioneri odgovaraju za posao sa celokupnom imovinom pa nek onda pokusaju da otimaju od roblja u srbiji. radnik koji radi za minimalac u srbiji zivi bednije od roba a ropstvo nije dopusteno Tito 2 .

duk

12.11.2010. 08:43

Pohvala redakciji na retko dobrom razgovoru sa Predsednikom! Posmatrajjmo PET osnovnih karia nekog PODUHVATA kao PRIRODNI zakon (nesto sto je univerzalno i vazi ne samo na zemlji nego i u univerzumu). Prva karika CILJEVI.Predsednikov osnovn cilj je ULAZAK u EU i kaze tu nema ALTERNATIVE. Zasto, to treba da nam je svima jasno, zato sto je EU najveci rezervoar NOVCA u okruzenju, kaze se zato sto prirodno pripadamo Evropi. Posledica je neminovna; "moramo da radimo sta nam Evropa kaze"!! .

Prolaznik

12.11.2010. 10:20

@duk - Da li vi mislite da će evropa pristati da primi u članstvo još jednog sisača novca. Neće! Evropskom narodu više ne trebaju zemlje koje će živeti na grbači poreskih obaveznika EU, a cilj vlade je samo ući u evropu i eto nama para. 

nele

12.11.2010. 08:52

Covek je psiholog i to zdusno koristi u retorici, mora se priznati da je u tome dobar, no siguran sam da je i njegov pravac u odnosu na Tomu Nikolica mnogo zdraviji bar za nas koji nemamo kratku memoriju, a u principu svi su oni isti samo se razlikuju po detaljima sagledavanja njihovih potreba, jednom reci nista, use u svoje kljuse rekli bi stari ljudi i tu su u pravu.

duk

12.11.2010. 09:04

(nastavak). Na prvom mestu sa rezervoarom NOVCA postaje Kina sa nekolikohiljada MILIJARDI dolara suficita. Zivot ce naterati nase zvanicnike da moraju da menjaju svoju osnovnu orjentaciju-"ULAZAK u EU nema ALTERNATIVU". Po"demokratskom nacelu", docice neki novi ljudi (novi 5 oktobar) i ajd "Jovo nanovo" neka nova STRATEGIJA i uspostavice se da ni ona nije ispravna i takodo beskonacnosti! (sledi nastavak, ako redakcija objavi ovo moje izlaganje.Prva karika je jasna, ostale su jos 4).

Sandra

12.11.2010. 09:48

Lepo je videti da se Tadic toliko bavi stavovima Srpske napredne stranke, a njegovi besmisleni komentari pokazuju koliko ih se boji. O svim pitanjima koja pominje naprednjaci su imali jasan stav i kritiku vlasti koja je sasvim na mestu. Sto se tice ponovnog dolaska na vlast onih koji su na vlasti bili - Tadic je upravo omogucio onima koji su unistavali drzavu 90-ih (socijalistima) da ponovo dodju na vlast tako da ubuduce malo vise vodi racuna sta izjavljuje kako ne bi isao protiv samog sebe.

duk

12.11.2010. 11:23

DRUGA karika je NACIN kako postavljeni CILJ da postignemo ("PLANIRANJEdo u sitna "tanka creva". Nas nacin kako da udjemo u EU je po prilici prilicno jednostavan "radicemo sve sta nam EU kaze sta da treba da radimo - bezpogovorno!". Ako se kaze "Evropa nema alternative" ond se moze reci danema razradjene DRUGE KARIKE. Nalazimo se u fazi realizacije CILJA bezrazradjenog detaljnog PLANIRANJA odnosno tu kariku smo prepustili drugima ili je bilo planirano sa .nekvalifikovanim osobljem

vladimir Novi Sad

12.11.2010. 11:40

Ocigledno je DS vladajuca partija a on njen predsednik.Kako je i mogso da stane ovakav intervju u tako "malo" prostora.Naslov je najbolji.ali ce se tesko zapamtiti.Obicno ovakvi naslovi se daju pred izbore.Sta reci,visak sluzbenika u drzavnoj upravi,zar je zaboravljeno obecanje i zahtev EK?.

duk

12.11.2010. 11:48

TRECA KARIKA je ORGANIZOVANJE. Ili aktiviranje svih raspolozivih sredstava. Na prvom mestu LJUDIi. Setimo se u socijalizmu radnih akcija, druzenja, propagande da smo svi drugovi, radnistvo i seljastvo, itd. Ljudi su bili motivisani i niko nije ni razmisljao o parama. Gradilo se i radilo na sve strane!Ljudi su bili odusevljeni, klicali su "voljenom drugu TITU" i pored toga sto onnema zavrsene osnovne skole!!! Imao je zanat a i taj fakt je bio vesto ukljucenu propagandu!!!!

RADE B.

12.11.2010. 12:36

Moram da zamolim gospodina Tadića da više ne priča o Evropi i evropskoj Srbiji. Ta priča će i onako biti aktuelna tek za desetak godina. Neophodno je da se Predsednik okrene socijalnom stanju građana, tim pre što po nekim procenama u Srbiji 700.000 gradjana živi na granici bede a polovina od toga gladuje. Što se vlade tiče, ja više ne verujem u njegovca obećanja na tu temu. Pre više od godinu dana obećao je smanjeje broja ministraskih kabineta, pa ništa od toga.

duk

12.11.2010. 13:23

(nastavak) Na drugom mestu aktiviranje "MAJSTORA", ljudi sa iskustvom kojimogu taj cilj da odrade. Kad se pravi kuca onda se ne pita dali je neko zidarili arhitekta nego jesili pravio kuce i pokzi kakve su! Za ulazak u EU ili nemamopravih "majstora" ili oni vec rade ali "nemaju dovoljno vremena da zavrse". Uoba slucaja zapelo je kod "majstora". Ako ih nema oko kuce onda ih trazimo malo dalje "napolju"! Trazimo sve dok ih ne nadjemo!!!! A ako ih nigde nemaonda necemo dalje da radimo!!!

ua

12.11.2010. 14:45

I opet pominje Kostunicu. A sto ga vise spominje ja sam sve sigurniji da cu glas dati bas njemu.

duk

12.11.2010. 16:21

Moze se pretpostaviti da nije bilo kod poduhvata "ulazak u EU" pravih majstora! Kada smo uspesno pronasli "majstora" onda se pogadjamo okoizvodjenja radova i oko "MATERIJALA" koga treba uloziti! Tek kad je i to jasno, onda se prica o "PARAMA". Ako nemamo u dzepu onda se uzimajuKREDITI, pogadjamo se da radovi budu na veresiju itd. Moze se pretpostaviti da se kod nas pozajmljuje novac za neke druge ciljeve za kojejavnost nezna ili nesmije da zna! (sledi nastavak)!

gaznakla

12.11.2010. 16:27

...I oni koriste ovu krizu, nadajući se da su građani zaboravili da je, kada su oni bili vlast, sve bilo mnogostruko gore i da su oni sami bili uzročnici krize u Srbiji, u vreme kada je ceo svet išao napred. G-sn Predednice jel' vi to pricate o SNS ili SPS..?

Srbin iz Pristine

12.11.2010. 17:12

Most preko Beske slicne duzine je kostao 30 miliona most preko ade ce nas kostati preko trista miliona i te ce pare otici iz Srpskih u Evropske dzepove a on nas zamajava nekim platama .

djoka

12.11.2010. 19:00

Telekomunikacionu infrastrukturu, kao i energetsku i saobracajnu Tadic nema pravo da prodaje! Njegova vlada nije nista ulozila, pa prema tome nema sta ni da proda! Srbiju su izgradjivale teskim radom prethodne generacije za potrebe buducih generacija. Tadic nema pravo to da prodaje!!!!!!!!!!Njegova objasnjenja nacina trosenja para od prodaje, na koju nema pravo" su cist primer demagogije i zamene teza! Prodaja Telekoma mora biti sprecena!

sanja

12.11.2010. 20:07

@djoka - Mislim da će da uradi suprotno.Ova izjava je za" narod", " glasače" a oni će da se snađu kako da povećaju sebi prihode.Smisliće termin a imaće i skupštinski budžet "svoje pare" iz državne kase.Prodaće Telekome i vazduh Srbije i dušu naroda(radnika,studenata, učenika,službenika....)

draza

12.11.2010. 21:23

Ds i njegovi sateliti su vec u izborima. Ovo povecanje plata je deo te kampanje tj trgovina i podkupljivanje drzavne administracije sredstvima gradjana. Tu rade i oni koji su se skoro zaposlili (koje su nedavno zaposlili) i koji treba, izmedju ostalih, da omoguce ocuvanje ove vlasti. Prvo ce njih da "podmire", a posle i ostale kategorije, ali prvo ove. Za druge je potrebno manje "truda". Za one koji ni ne rade nije ni bitno... Nisu gradjani bas tako zaboravni, ali moraju da biraju manje zlo...

Goran

12.11.2010. 22:21

Predsednice Vi ste predlozili Premijera Cvetkovica, a od dolaska te Vlade, nas standard i dinar su srozani za 40% kao nigde na planeti je nas dinar oslabio. Na zamrznute i plate i penzije sve je poskupelo za isti taj procenat iskljucivo zbog pada dinara, prezaduzena i privreda i gradjani jedva sastavljaju kraj sa krajem, najvisu inflaciju imamo u Evropi a najnize zarade. Vi ste predlozili guvernera Soskica na mesto guvernera a on jos dodatno slabi dinar i nas standard, strasno ,preduzmite nesto