ДА ЛИ је једнострана декларација о независности коју су прогласиле привремене косовске институције у сагласности са међународним правом? Ово питање стигло је у Међународни суд правде пре 21 месец, а одговор ће у четвртак у 15 часова саопштити председник МСП Хисаши Овада, што ће моћи да се прати и уживо, преко интернет-сајта Суда.

Судећи према информацијама да су у хашкој Палати мира место "резервисали" представници више од 40 држава, у Великој сали правде, у којој ће се поново ломити судбина Косова, биће прилична гужва. Заинтересованост светске правне и дипломатске јавности од почетка процеса показатељ је да једнострани потез Приштине није "заболео" само Србију и да ће правна квалификација косовске независности, иако необавезујућа, бити смерница целом свету.

ЈЕРЕМИЋ:
НЕЋЕ ПОДРЖАТИ СЕЦЕСИЈУ

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да не треба очекивати да ће саветодавним мишљењем Међународног суда правде, колико год оно било избалансирано, бити пружена међународно-правна подршка косовским Албанцима за њихов акт сецесије.

Јеремић сматра да ће саветодавно мишљење суда отворити пут Србији да исправност своје политике потврди на јесен у Генералној скупштини УН. Коментаришући спекулације да би дипломатска иницијатива Србије поводом Косова могла да блокира њен пут ка ЕУ, Јеремић је за Тањуг оценио да у процесу проширења ЕУ на западни Балкан постоје препреке које су далеко озбиљније природе, а које немају везе са нашом земљом.

Како је "Новостима" пренео Андреј Поскакукин, први секретар МСП, саопштавању мишљења могу да присуствују представници свих земаља које су биле део процеса, као и дипломатски кор. Очекује се да свих 160 места буде попуњено, а сала има и балконски део за 50 људи, плус посебну просторију опремљену за шездесет посетилаца. Подсетимо, ово је процес коме се придружило највише чланица УН у историји Суда - чак 36. Остаће упамћен и по учешћу Кине, која се никада пре није појавила у неком процесу пред Међународним судом правде.

У усменом делу једнострану декларацију као легалну подржало је 14 држава, плус Приштина, а тврдњама Београда да је међународно право прекршено придружило се 12 земаља. Тим Бурундија није био изричит. Правници ишчекују да виде хоће ли Суд стављати случај у историјски контекст, као и како ће третирати Резолуцију 1244 око које су се у усменој расправи формирала два табора. Једни су у њој видели "чувара" интегритета Србије, други су налазили да дозвољава сецесију, пошто је изричито не забрањује.

Нико не може да каже колико ће у четвртак потрајати финални део процеса, јер то зависи од обимности судског образложења. Када је Суд одлучивао о израелском зиду, примера ради, сажетак савета стао је на двадесетак страна. А у случајевима када Суд одлучи да не изрекне мишљење, завршница се своди на тек неколико минута. Србију у четвртак представља иста постава која је била на отварању усмене расправе децембра прошле године: министар спољних послова Вук Јеремић, амбасадор у Холандији Чедомир Радојковић, шеф правног тима Душан Батаковић, координатор Саша Обрадовић, правни стручњаци: Владимир Ђерић, Марсело Коен, Андреас Цимерман и Малколм Шоу.

Међу 15 судија МСП девет је из држава које су признале Косово: Јапана, Сијера Леонеа, Јордана, САД, Немачке, Франуске, Новог Зеланда, Велике Британије и Сомалије. Шест је из земаља које поштују територијални интегритет Србије: Словачке, Кине, Мексика, Марока, Русије и Бразила. Кинески арбитар, међутим, није учествовао у гласању. Делиоце правде, по регионалном кључу, бира Савет безбедности и ГС УН.


ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: ТРАЈНА ОДЛУКА

ПАТРИЈАРХ српски Иринеј очекује да ће одлука о легалности косовске независности бити мудра и да ће њоме бити задовољни и Срби и Албанци на Космету, јер би свака једнострана одлука била вечна јабука раздора за њих.

Он је рекао да ових дана највише мисли на косметске Србе и моли се Богу да одлука Суда буде трајна и најбоље решење за оба народа, а нарочито да њом буду умањене велике патње српског народа на Космету.

- Срби данас на Космету живе у сигурно најгорим условима за људски живот у свету и зато им треба одати признање. Они су у вечитој патњи, страдању и страху, па им је неопходна помоћ и подршка свих нас из других крајева Србије, а то би и међународна заједница до сада морала да сагледа и разуме. (Д. З.)