Пајванчић: За ревизију Устава

Бета

23. 04. 2010. у 14:33

Пајванчић: За ревизију Устава
 Потребна је ревизија Устава Србије како би се дефинисао однос међународног и унутрашњег права, укинуле бланко оставке посланика и исправиле нелогичности у тексту, оцењено је данас у Београду на представљању публикације "Коментар Устава Републике Србије"

 БЕОГРАД - Потребна је ревизија Устава Србије како би се дефинисао однос међународног и унутрашњег права, укинуле бланко оставке посланика и исправиле техничке омашке и нелогичности у тексту, оцењено је данас у Београду на представљању публикације "Коментар Устава Републике Србије".
Професорка новосадског Правног факултета и ауторка публикације Маријана Пајванчић рекла је да је неопходно да се јасно дефинише однос међународног права, међународних стандарда и унутрашњег права
Морамо да имамо "ситуацију у којој ће европски стандарди који обавезују државе чланице и за нас бити обавезујући онога момента када ми будемо ушли у ту заједницу (ЕУ)", казала је Пајванчићева.
Она је рекла да треба укинути бланко оставке, односно оставка треба да буде лични чин појединца, али не сме бити "израз притиска", јер, како је навела, ни странка ни посланик немају мандат него га добијају од грађана.
Према њеним речима, Србија је још партијска земља у којој не постоје јасно изграђене процедуре које ће омогућити да се Устав и правни спорови решавају у "пољу права и правним инструментима", а не тако што ће се "лидери странака договорити о томе када ће бити избори".
Пајванчићева је казала да је потребна и "јасна подела власти, не само на хоризонталној равни" већ и на вертикалној.
"Назовимо то децентрализација. Оно од чега се у овој земљи прави баук... Ми се играмо децентрализације са статистичким регионима", навела је она.
Професорка Правног факултета у Нишу Ирена Пејић рекла је да је публикација "комплетан коментар Устава Србије" и представља "стручну анализу правних решења садржаних у Уставу".
Пејићева, која је рецезент публикације, навела је да је ауторка анализирала уставна начела, организацију власти, уређење, као и људска и мањинска права, за која је оценила да су добро решена Уставом.
Она је рекла да је велики проблем да ли потврђени међународни уговори могу бити предмет судске контроле.
"Ми смо се определили за накнадну контролу што значи да сваки потврђени међународни уговор у правном поретку Србије може било када бити укинут од стране Уставног суда. То сада отвара низ проблема, нарочито у процесу евроинтеграција", оценила је ирена Пејић.
Издавач публикације је немачка Фондација "Конрад Аденауер" која ће, како је најављено, "уставну дебату" организовати у Београду, Нишу и Новом Саду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Cinic

23.04.2010. 17:47

Ceo pravni sistem drzave moda da ima sistemacku pravnu zastitnu ulogu. Ustav stiti sve u okviru drzave i on nesme da trpi ceste promene, medunarodna politika je dinamicna i neteba da ima veliki znacaj u samom ustavu po mom misljenju medjunarodna politika lezi na drzavnu upravu a moze da se primene i drugi modeli . Ova tema zasluzuje malo vecu paznju je rec o najvisljem aktu jedne drzave.

Petar Sijan

23.04.2010. 22:39

Pitanje je da li je prethodni Ustav bio bolji? Ako se pogledaju prava gradjana pogotovu kod predlaganja zakona itd. vidi se koliko je ovaj sada losiji.Buduca izmena bi trebalo da bude na javnoj raspravi a ne da bude po bilo cijoj voljiBroj predmeta na Ustavnom sudu govori o tome koliko se sadasnji Ustav postuje, a o tome bi trebalo pre Ustavnog suda da razmisle svi koji se pisanjem propisa bave a da izgleda ne "citaju" Ustav?Ne moze ni najbolji Ustav da "zaustavi" one koji ga namerno krse, a posto Ustavni sud sporo radi pitanje je da li je neko namerno racunao da ce neustavne stvari vaziti barem neko vreme (par godina) dok se ne "postigne cilj"?