БРИСЕЛ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ШЕФОВИ дипломатија земаља чланица ЕУ неће ни овога пута, на свом редовном месечном фебруарском заседању, у понедељак, у Бриселу, расправљати о кандидатури Србије за чланство у ЕУ.
Главне теме на спољнополитичком плану међу министрима спољних послова двадесетседморке биће ситуација на Хаитију, у Ирану и Украјини, а на дневном реду биће и Киргистан, Либија, Белорусија, Зимбабве и Молдавија, док ће дан касније, у уторак, бити одржан и редован министарски дијалог ЕУ - Црна Гора.

Српска апликација за чланство налази се тренутно у фиоци Европског савета, у очекивању да министри одлуче да од Европске комисије затраже израду мишљења о њој, што је следећа фаза тока европских интеграција. На основу досадашњих искустава, али и специфичне ситуације Србије због хашког питања, још је рано да се о томе размишља. Тренутно се, према изјавама званичника из Брисела, тражи најповољнији тренутак за пребацивање апликације преко пута исте бриселске Улице закона, из зграде "Јустус Липсијус", где заседају министри, у здање Берлемон, где је седиште комисије.
Обично се на такву одлуку чека неколико месеци, а Србија је апликацију поднела тек крајем децембра. Црна Гора је, на пример, аплицирала 15. децембра 2008. године, а савет је израду мишљења од комисије затражио 23. априла 2009. У случају Албаније, апликација је била поднета 28. априла 2009, а мишљење је затражено 16. новембра.
Оптимистички тонови најављују овај следећи корак за Србију "негде на пролеће", док опрезнија струја у европским круговима претпоставља да ће се то, ипак, догодити тек после следећег Брамерцовог извештаја, у јуну.