СУШТИНСКЕ предлоге цркава и верских заједница које Влада није унела у Закон против дискриминације покушаће у среду у парламенту да прогурају у документ радикали, напредњаци и народњаци.
Иако у СРС, СНС, ДСС и НС не признају да ће да заступају ставове цркава већ “искључиво свој политички програм”, кажу нам да већ припремају амандмане који се умногоме подударају с мишљењем верских поглавара.

Извесно је да ће владин предлог антидискриминационог закона имати већину у парламенту Србије, иако за њега неће гласати три владајућа посланика из Јединствене Србије Драгана Марковића Палме, који такође спремају листу амандмана.
Очекује се да за контроверзни пропис подигну руку и посланици ЛДП, који ће у уторак да саслушају мишљење невладиних организација и са њима формулишу амандмане. Закон већ има подршку посланика ЗЕС, Г 17 плус, СПС и мањина (они неће подносити амандмане).
Милош Алигрудић, шеф посланичке групе ДСС, каже за “Новости” да они не заступају цркве у парламенту, али да су многе примедбе традиционалних верских заједница - на месту:
- Закон је очајан и он се не може поправити амандманима. Многобројне одредбе прописа су контрадикторне, правнички немушто написане и неуподобљене нашој земљи. Поднећемо неколико суштинских амандмана и гласаћемо против закона.
И у клубу Томислава Николића “Напред Србијо” пишу амандмане који су на линији са ставовима цркве. Јоргованка Табаковић, посланик СНС, каже за “Новости”:
- Није прихватљиво да се под окриљем једнакости и слобода афирмишу и јавно изражавају “личне склоности”. То отвара врата да једног дана и содомија и педофилија буду заштићене као личне склоности.
Драган Тодоровић, заменик председника СРС, истиче да случај антидискриминационог закона доказује да Влада по налогу страних сила константно анатемише СПЦ:
- Тај закон у суштини разара српско друштво и борићемо се жестоко против његовог усвајања - рекао нам је Тодоровић.

ДАЛЈЕ ОД СТРАНАКА
НЕ верујем да ће традиционалне верске заједнице нарушити однос с владајућим естаблишментом после усвајања Закона против дискриминације - каже нам Живица Туцић, религијски аналитичар.
- Добро је што цркве не траже савезнике међу политичким партијама, и тога треба строго да се чувају, без обзира на то колико им се ставови поклапају.