Црква изменила закон

П. ВАСИЛЈЕВИЋ

среда, 11. 03. 2009. у 20:58

Црква изменила закон
Влада у петак усваја измењен Предлог прописа против дискриминације и шаље га у парламент, власт тврди да има већину. Избачен став који се односи на транссексуалце, али не и о слободи вере

ИЗМЕНЈЕН Предлог закона о забрани дискриминације Влада Србије усвојиће у петак, пошто је у тај документ укључила и поједине амандмане свих традиционалних верских заједница - потврђено је “Новостима” у Немањиној 11.
Формални предлагач закона, министар за рад и социјалну политику Расим Лјајић, прихватио је неке сугестије цркава и укључио их у текст документа, а многобројне предлоге је и одбацио. Он је у среду изјавио да измене “не могу и неће бити на уштрб квалитета законског предлога”.
Коначан документ премијер Србије је уврстио као тачку дневног реда за седницу и очекује се да за њега гласају сви министри.
Према сазнањима “Новости”, Влада није услишила предлог верских заједница да се потпуно избаци члан 18. Предлога закона у којем се говори о правима појединаца на слободно изражавање вере и убеђења. Уместо тога, члан ће бити проширен формулацијом која појашњава под којим условима се остварују та права.
Такође, из спорног члана 21. који регулише равноправност полова, то јест сексуалне слободе, Влада је избацила став који се односи на транссексуалце.
Како нам је речено у Скупштини Србије, антидискриминациони пропис наћи ће се и пред народним посланицима већ следеће недеље, пошто су и они добили уверавања да ће у петак “проћи” Владу.
Остаје још неизвесно, да ли ће и скупштинска математика бити на страни закона о забрани дискриминације.
Драган Марковић Палма, лидер Јединствене Србије, каже за “Новости” да посланици СПС-ЈС неће дати глас закону који ће дозволити да се “хомосексуалци љубе у уста насред улице”:
- Ако је слободан брак хомосексуалаца услов да Србија уђе у ЕУ онда боље да се сви вратимо да чувамо овце. У Европу се иде европским аутопутевима, европским стандардом, европским пословима, а не педерастијом - рекао нам је Палма.
Нјегов коалициони партнер, шеф посланичке групе СПС-ЈС Бранко Ружић, најављује, ипак, да ће парламентарна већина усвојити закон, ако он прође Владу:
- Уколико су у документ унети наши програмски ставови и резерве које смо изнели према првобитном предлогу, министри СПС ће гласати за закон, који ће потом да подрже и посланици. То је један од такозваних европских закона и потребно је да што пре буде усвојен у највишем представничком дому - рекао нам је Ружић.
Јелена Триван, портпарол ДС и народни посланик, рекла нам је да је питање већине за антидискриминациони закон - излишно постављати:
- Влада и владајућа коалиција у парламенту јединствено ће изгласати важан закон којим се штите људска права. Замерке које се упућују често су неаргументоване. на пример, нигде се у закону не помињу хомосексуални бракови - рекла нам је Триван.
Лидер ЛДП Чедомир Јовановић најавио је да ће та странка тражити да предлог антидискриминационог закона буде усвојен у његовом првобитном облику.
Како је најављено, против закона ће бити посланици ДСС-НС, СРС и клуба “Напред Србијо”.
Мисија УН у Србији изразила је подршку усвајању закона о забрани дискриминације и оценила да је то принцип од суштинског значаја за развој културе људских права.

“РОДНА РАВНОПРАВНОСТ” ИСПАЛА
Традиционалне цркве и верске заједнице захтевале су и да се из закона бришу термини ”сексуална оријентација” и ”родна равноправност”, а који се помињу већ у почетним одредбама закона јер они, како се наводи, нису адекватни. Према нашим сазнањима, “родна равноправност” се више не третира експлицитно. Цркве су поздравиле спремност Владе Србије да усаврши Предлог закона о забрани дискриминације и истакле да је суштина њихове иницијативе да се тај закон усагласи са стандардима Савета Европе, Европске уније и развијених демократија.

Коментари (8)

misirac

11.03.2009. 21:47

..........he he he -Po Palmi je sodomija u Srbiji regularnija od homoseksualizma....

chicago

11.03.2009. 22:20

Razvijena demokratija ne podrazumeva diskriminaciju homoseksualaca nad vecinom svojim paradama itd.Zakon treba da se pise u Beogradu a ne u Briselu.

seka, Beograd

12.03.2009. 10:01

Imam jedan veoma praktican predlog sto se tice odnosa izmedju crkve i vlasti. Potrebno je da SPC bude deo UStava i da se Ustvom regulise da Crkva bira svoje predstavnike u svim nivoima vlasti (u Skupstini, u ministarstvima, opstinskim skupstinama i svude gde se resavaju politicli, ekonomski, obrayovni i drugi problemi). Pravnim aktima treba predvideti da se nijedan zakon, nijedna vazna odluka, nijedno imanovanje ljudi na visokim funkcijama kao sto je imenovanje-biranje predsednika drzave, premijera, ministra ne moze se obaviti bez pristanka CRkve. Na takav nacin ce se ozakoniti ono sto se i desava kod nas.

vlada

12.03.2009. 20:44

U potpunosti se slazem sa crkvenim velikodostojnicima!!! Jedan veliki glas podrske da istraju u svojim nastojanjima.

maja

26.03.2009. 12:15

zemlja u rasulu, propada. deca nam se drogiraju, starci umiru od gladi, srednjih godina od bolesti, a mi menjamo zakon u korist pedera. A u, zemljo, šta nam to radiš?

MAJA

26.03.2009. 12:16

uzdam se u crkvu da su ostali normalni. budu li poklekli, nema nam spasa. sramota živa. čelnici ove zemlje, stidite se.