Без коначног договора

С. Ј.

10. 08. 2008. у 20:52

Без коначног договора
 Избор градске власти у Београду ушао је у финиш, али је на политичкој позорници потпуно затишје. Социјалисти су спаковали кофере и још прошле седмице отпутовали на море. Према најавама, враћају се данас. Слободан преговарачки викенд узели су и демократе

 Избор градске власти у Београду ушао је у финиш, али је на политичкој позорници потпуно затишје. Социјалисти су спаковали кофере и још прошле седмице отпутовали на море. Према најавама, враћају се данас. Слободан преговарачки викенд узели су и демократе и либерали.
И док се страначки градски лидери одмарају, Београђани ишчекују када ће коначно добити власт. Крајњи рок истиче за десет дана, а према неким досадашњим најавама, седница Скупштине града требало би да се одржи 18. августа.
Мада у Новом Београду, Палилули, Вождовцу и Раковици седе у заједничкој власти, СПС и ЛДП су се заинатили да у граду неће ићи на исти колегијум. И једни и други споразум ће искључиво склопити са ДС као централним партнером.
Пре него што су отишли на летовање социјалисти су са демократама договорили заједничку управу и оставили кандидату за градоначелника Драгану Ђиласу да издејствује мањинску подршку ЛДП. Нјихов став је да све што ЛДП буде тражио иде на уштрб ДС. Пре одмора подељени су и ресори. Место заменика градоначелника припашће ПУПС-у, а на ту функцију требало би да буде изабран Милан Кркобабић. Зна се и однос снага у Већу, а што се тиче јавних предузећа, СПС-у треба да припадну директорска места у Електранама, ГСП, Сава центру, "Арени" и "Погребним услугама". Г 17 плус добиће "Београд пут" и Градске пијаце. У осталим фирмама руководиоца ће делегирати ДС.
Неслагања би могло бити око избора новог председника Скупштине. ДС и СПС су се усагласили да то место припадне социјалистима, па се очекује да ће садашњи председник Бранислав Белић бити смењен. Међутим, када је Белић изабран на ову функцију ЛДП је дао своје гласове само под условом да је он и коначно решење. Ово је једна од препрека за коју се очекује да ће бити изглађена наредних дана.
Такође, док су се социјалисти одмарали, ЛДП је захтевао да на чело предузећа не буду постављени страначки кадрови, већ стручњаци. Овај захтев прихватио је Драган Ђилас, тврдећи да ће 50 одсто руководилаца бити нестраначки људи, али то тек треба да се усагласи и са социјалистима.
Фотофиниш избора градске власти биће очигледно узбудљив.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Mile J.N.Beograd

11.08.2008. 11:29

Koliko kilave oko gradske vlade i podele kolaca, trebali bi da problem iznesu pred Ujedinjene nacije! Sala na stranu,da nije tuzno bilo bi smesno. U medjuvremenu krckaju nase pare po letovalistima ne radeci nista. Da li ce neko nekad da nam kaze ko je kocnicar pa da znamo ubuduce sta nam je ciniti...?

Никола Костић

11.08.2008. 19:00

Нерад нас је и до сада красио. Што горе то боље.