ПРЕГОВАРАЧКЕ столице странака које су на изборима освојиле места у парламенту усијане су већ неколико дана. Али, у комбинаторици понајмање има Либерално-демократске партије. А, и водећих људи странке, којој је коалиција око СПС преузела улогу „језичка на ваги“.
У међувремену, „чедиста“ нигде нема. Како сазнајемо, у среду увече су одржали политички савет на којем су биле све перјанице ЛДП на изборима - Чедомир Јовановић, Биљана Србљановић, Весна Пешић...

- Договорили смо се да је наша једина опција да помогнемо формирању проевропске владе, јер је народ тако хтео на изборима - каже Весна Пешић. - Некаквих контаката са Демократском странком је било, а све опет у циљу да помогнемо у стварању проевропске владе, што је у складу са неочекиваним резултатима избора. Не желимо власт по сваку цену. Велики су притисци да се не формира проевропска влада. Ако се то и догоди, онда треба поништити изборе у Србији. У ствари, укинути их, па да народ и не мора да гласа.
Од почетка преговарачке трке у јавности се само једном појавила информација да су најављени разговори на линији ДС--ЛДП. Убрзо је из кабинета председника Бориса Тадића стигло саопштење да нема никаквих консултација са овом странком. Сви као да перу руке од њих. Тако је странка препуна бивших државника: Наташа Мићић, бивши председник Скупштине и вршилац дужности председника Србије, Жарко Кораћ, вицепремијер, Владан Батић, министар, и Чедомир Јовановић, потпредседник, као и Милан Ст. Протић и Весна Пешић, некадашњи амбасадори, постала најнепожељнија на политичкој сцени.

БИЛЈАНА СРБЛЈАНОВИЋ МОЖДА ПОСЛАНИК
БИЛЈАНА Србљановић од четвртка има чланску карту ЛДП. Како је казала у разговору за „Новости“ сама је инсистирала да постане члан странке, коју је представљала у трци за градоначелника Београда као нестраначка личност.
- Учланила сам се у ЛДП - каже Биљана Србљановић. - Идем на одмор седам дана, али се онда враћам политици. Живећу у Србији и учествовати у политичком животу. Сигурно нећу бити одборник, а о томе да ли ћу бити посланик преговори са странком су у току.
На питање - да ли је било неких преговора за формирање власти на градском нивоу, Србљановићева одговара:
- Нико ме није звао. Преговори који се тренутно воде јасно доказују да су све партије, осим ЛДП, учествовале на изборима само због власти. Овде се не поштује оно што је народ рекао и не знам када ће политичари постати одговорни бирачима.