Неслога пресудила

Бранко ВЛАХОВИЋ

07. 04. 2008. у 18:42

Јелена Гускова, руководилац Центра за изучавање савремене балканске кризе: Ако српско руководство заиста жели да добије битку за Косово, прво што мора да направи је да превазиђе све међусобне спорове

МОСКВА
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

АКО српско руководство заиста жели да добије битку за Косово, прво што мора да направи је да превазиђе све међусобне спорове и да опет буде јединствено. Поделе и међусобна оптуживања српских политичара иду наруку онима који желе да дефинитивно узму од Србије део њене територије. Управо док су српски руководиоци били јединствени, Американци нису могли да остваре свој план и без отпора створе независно Косово. Битка за Косово и Метохију још се бије, па и српска политичка елита мора да буде одговорна у овом одлучујућем историјском тренутку.
Ово је главна порука познате руске историчарке Јелене Гускове, руководиоца Центра за изучавање савремене балканске кризе при Руској академији наука, у интервјуу “Новостима”.
- Руководство Србије, које је било јединствено око решења питања Косова, кренуло је у међусобне спорове. Поново се створио период безвлашћа, што може да се негативно одрази и на позицију Србије при решењу косовског проблема.
* Јесу ли Срби уопште имали шансу да сачувају Косово?
- У Србији се размишљало о томе “колико ће дуго Русија бранити позицију”? Било је питања: Хоће ли нас Русија оставити на цедилу? Прошло је много времена док су сви схватили да Русија неће попустити. Објективно, захваљујући Русији, Србија је имала времена да се организује и направи прагматичну стратегију за очување Косова. Као историчар, мислим да је такву стратегију Београд требало да има одавно! Нажалост, изгубило се узалуд много времена, а разрађен план више је личио на тактику, него на стратегију, није имао више варијанти и није предвидео развој догађаја на сто корака унапред. Чланови преговарачког тима много су се трудили и очајно се борили за своју позицију коју су формулисали кратко: “Не дамо Косово!” Нама научницима је жао што није била широко покренута идеја око разрађивања универзалних критеријума за признавање нових независних држава.Одавно се требало одговорити на питање: Жели ли међународна заједница да реши косовски проблем или не? Морамо бити реални - проблем Косова објективно нико није хтео да реши, а то не желе ни сада. Зато су наша стратегија и тактика морали да полазе од те чињенице.
* Пошто су Американци и њихови најближи савезници одлучили да дају државу на поклон Албанцима, сада се у Србији све чешће говори о подели Косова. Ви сте такође били присталица те “резервне варијанте”...
- Предлог који је направио Самарджић мени изгледа добар, али иза њега треба да стане цело јединствено руководство Србије. Једна од важних варијанти мора бити предлог Русије и Београда о издвајању дела територије КиМ. Разумем да руководство Србије жели да у свом саставу сачува цело Косово. Међутим, мора се поставити питање колико је то реално. Колико ће за то требати снаге и времена? Очевидно је да НАТО заједно са Албанцима концентрише снаге да заштите целу територију Косова. Не треба испустити из вида и то да албанска армија није разоружана и да је спремна да ратује. Руководство Србије већ се изјаснило да не намерава да ратује. Значи, треба применити другу тактику. Не сме се губити време већ се морају искористити могућности које остају. Мора се говорити о томе како да се заштите српске енклаве и светиње у складу са Резолуцијом 1244. То је реална политика. Идеје о подели Косова, које су се појавиле још шездесетих година, су биле пророчанске.
* Који је тренутно главни задатак пред Србима?
- Главни задатак је да се поново успостави јединство руководства земље. Мора постојати јединствена позиција и покушај да се схвати да је северни део Косова врло важан за Србију и са геостратешке тачке гледања. То значи - ако Косово постаје независна држава, одмах се појављује проблем југа Србије. Ако се Србији припоји северни део Косова, ојачавају се и њене границе.

* Како ви објашњавате недостатак солидарности међу словенским народима који живе на Балкану?- Одсуство слоге код Срба и недостатак солидарности код Словена стара је појава. Није нимало случајно да је на српској застави било четири С. Карактерна особина словенских народа је недостатак солидарности и јединства. И наши непријатељи то су стално користили. Некога плаше, некога поткупљују... Чуди ме то што су на руководећим местима у тим државама људи који нису у стању да прорачунају последице своје политике. На пример, руководство Македоније је пре неколико месеци размишљало да међу првима призна Косово. Чиме ће се завршити македонско признање Косова? Шта ће бити тамо сутра или прекосутра? О томе треба да мисли руководство у Македонији! Зар они не виде да исти проблем имају у “свом дворишту”? Они ће бити први којима ће сутра бити потребна помоћ да реше “албански” проблем. Они ће се обратити НАТО, али тада нико неће померити прст као и у случају Србије, јер су они Словени и православни. У последњем историјском периоду одсуство солидарности међу Словенима је резултат добре “работе” светских моћника и наше попустљивости.
* Постоји прогноза да се Американци неће супротстављати Албанцима ако после Косова крену у отимање територија у Македонији и Црној Гори. Шта мислите о томе?
- Са једне стране, Американцима одговара нестабилност у Европи, да уверавају Европљање да без америчке помоћи ништа не могу да реше. Са друге стране, интерес Американаца је да ојачају своје позиције на Балкану и да буду сигурни са својом базом у Бондстилу. Тамо су они као код куће. Нема никаквих провера, раде шта хоће. Американце раздражује отпор Срба па им је зато било важно да казне Србе и створе услове за своју делатност. Што се тиче планова Албанаца, они ће се сигурно дићи. Ако успеју на Косову, то ће бити сигнал да крену даље. Друго је што ниједан такав покрет не може да се развија без озбиљне подршке. Зато Албанци користе све што могу. За албанске идеје и планове су потребни време и новац. Већ имају огроман новац од наркотрафика, трговине људима и, како видимо, људским органима. Албанцима у Македонији ће бити потребно знатно мање времена за остварење својих планова него онима на Косову.

СРБИЈА ПРОБУДИЛА РУСКОГ МЕДВЕДА* КАКВА је будућност српског народа?- Не бих хтела да српски народ буде расељен као Јевреји по различитим државама. Српски народ је добар, јак, широкогруд, храбар, упоран, снажан, негде је наиван, никада није мислио само о себи него и о блискима, увек се сматрао одговорним за оне које су око њега. Срби не треба да се стиде своје историје и својих поступака деведесетих година. Срби су једини народ на свету који се супротставио насиљу и безакоњу, покушају владања светом из једног центра, наметању своје воље и визији демократије других држава. Управо је Србија 17 година бранила границе православља и словенства, пружајући могућност успореном медведу, као што је Русија, да постане свестан своје улоге, задатка и могућности пружања отпора негативним појавама. Једина црта које Срби треба да се стиде је непостојање талента за пропаганду у своју корист, а немају ни талента за међународне интриге. И, нажалост, Србима не полази за руком да створе међусобно јединство.

КАРЛУ МУЧИ САВЕСТ
* ПОЗНАТ је став руског руководства о исполитизованости Хашког трибунала. Сада се појавила књига Карле дел Понте у којој она говори о злочинима Албанаца...

- Вероватно ту жену мучи савест. Са друге стране, тешко је претпоставити да таква фигура уопште има савест. Ако је она све то знала, а налазећи се на таквој дужности ништа није урадила, значи да уопште нема савести. А могла је да оптужује цели народ за нешто што није чинио. То значи да би Трибунал требало што пре распустити и ослободити Србе из затвора, а половину Албанаца ставити иза решетака. Делове о злоделима Албанаца требало би умножити и показивати свуда док питање Косова још није решено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Mихајло

07.04.2008. 22:18

Ovako lepih i pametnih zena ima i Srbija - sad, gde su muskarci? Mихајло

Dragojle Jevtic

07.04.2008. 23:42

Slazem se sa gospodjom istoricarkom da su srpski politicari na vclasti na nultom stepenu za propagandu.Razlog je jednim delom psiholoski. U psiholoskom pogledu nisu dorasli funkcijama koje objavljaju. i prema zadacima koje im ta funkcija nalaze potpuno su ravnodusni ,da li ce to sto je bitno i u interesu Srbije uspeti ili ne !To je taj cinovnicki odnos prema vitalnim interesima Srbije. Mnogi gradjani Srbije se zgrazaju na toj nezainteresovanosti i prema tome ocekuju odgovornost i da se takvoj situaciji vec jednom stane na kraj.Takvi ljudi nemogu vrsiti odgovorne politicke finkcije.TReba napraviti jednu iscrpnu analizu o tome. Mnogi gradjani koji ucestrvuju u pisanju ovih komentara zale se da ti problemi najbitniji koje je o kojim se govori u ovom clanku, ,verovatno po nalogu takvih politicara u medijima se zabasurivaju a nasi komentari citalaca o tim problemu bacaju u kos.Glavno je primati plate i idembelovati.

MH

08.04.2008. 01:54

E moja Jelena, kome pricas, koga savetujes, one koji ce unistiti Srbiju. Kasno je sve prodadose Srbiju i njene rudnike, i fabrike, a niko toj bandi nemoze da stane na REP. HVALA VAM GOSPODJO JELENA, NEMA KOGA DA SAVETUJETE SVE JE TO LUDO.

castro

08.04.2008. 02:40

Gdje nadjoste ovu? Da je i od Seselja previse je. "Osloboditi sve srbe iz Haga, a pola Albanaca u Hag". Cestito, nemam rijeci.

bojana

08.04.2008. 06:34

Nema nama spasa i ne moze da nam pomogne niko . Sve je vise onih koji sebe smatraju onim sto zaista nisu i ne mogu da budu , a to je kulturan, vaspitan, pristojan , odmeren , posten, karakteran, a ne nabedjeni demokrati koji psuju i pljuju i nemaju pojma niocemu osim da su oni najlepsi i najbolji

grom

08.04.2008. 09:04

Baš tako. Problem je što ne maloj grupi srpskih političarčića je važnije očuvanje na vlasti nego naše sveopšte očuvanje suprostavljanjem okupaciji Srbije na Kosmetu. Da nije tako vanrednih izbora u ovom trenutku ne bi ni bilo, a kad su već tu u predizbornoj kampanji bi bilo manje pljuvanja i nadmudrivanja oko gasnog aranžmana i koncesije koje su ti isti ljudi i usvojili već bi više bilo priča i delanja na našem očuvanju. Ovako po onoj vojničkoj: vojnici o skraćenju, kurve o poštenju ili pak narodnoj: selo gori a baba se češlja; a šta će biti s kućom nije ni važno, važno je samo da se što dalje pljune.

zoran calovic

08.04.2008. 10:07

Констатација уважене историчарке, Јелене Гускове, да је о Косову и Метохији „неслога пресудила“ може се прихватити само условно, односно, може се прихватити само као спољна манифестација привидно сакривене суштине. Питање је основно и суштинско: на чему почива неслога и откуда неслога? „Неслога“ почива на томе што једна страна у „неслози“ управо извршава налоге непријатеља Срба и Србије и „сакривено“ допушта да Косово отекне кроз време и маглу бачену пред народ. Та страна „неслоге“ не жели да народ види њене праве намере сада, нарочито сада, док су избори, јер жели да и даље остане на власти. Управо, тој страни је потребна још једна „победа“ за останак на власти, а после овога створиће се такви услови да се народ никада неће питати ни за шта, а ако се буде питао онда ће претходно бити доведен у заблуду са моћном пропагандом лажи, па ће „бирати“ исте људе да остану на власти. Наравно, лажна пропаганда биће појачана застрашивањем већ застрашеног и намућеног народа, како се и до сада чинило и како се и сада чини. У томе случају Србије неће бити, ако је буде онда ће је бити у толикој мери, и географски и политички, да Срби неће смети рећи да су Срби, онда ће бити такво стање да ће мера „цивилизованости“ бити одрицање Срба од своје традиције, своје историје и свога корена. Зато је сада једино спасење за Србе и Србију да она страна, која чини „неслогу“ око Косова и Метохије, која чини „неслогу“ око стварне, а не фиктивне и лажне, будућности Србије, не буде изабрана да влада Србијом. Тако ће бити створена слога за будућност Србије, за будућност Косова и Метохије у Србији.

Dule

08.04.2008. 11:38

Ova gospođa je zdušno podržavala politiku S.Miloševića sa sve Černomidinovom misijom. Potpisom u Kumanovu strana čizma je stigla na Kosovo. Ko će ih isterati? Da li je Milošević raspisao referendum da Srbija neće dozvoliti mešanje stranaca u pitanje Kosova. Jesu li građani rekli "ne damo". Da li je uspelo? Ko je bio glup a ko je manipulisao Kosovom. Ko danas Kosovo koristi u predizborne svrhe? Ko je srušio vladu praveći dogovor sa opozicionom strankom. Šešeljev zamenik i tehnički premijer Koštunica već optužuju da je Demokratska stranka spremna da prizna Kosovo.Iste reči kao i Milošević- "izdajnici". Kada posle 11. maja Šešelj i Koštunica formiraju vladu politika će biti kao i Miloševića bez razuma, plana, Milošević je predao Kosovo, Šešelj i Koštunica će izgubiti sever Kosova.

razmisljam

08.04.2008. 13:27

"Srpski narod je dobar, jak, širokogrud, hrabar, uporan, snažan, negde je naivan, nikada nije mislio samo o sebi nego i o bliskima" kaze Jelena i ostade ziva, kako je srpski narod "mislio" o bliskima osetili smo u svojoj kozi zadnjih 20 godina, a Srebrenica je vrhunac "srpske misli" o drugima kao sto je Cecenija vrhunac "ruske misli" o drugima, hajde nemoj da da pricas bez veze molim te!

danka

08.04.2008. 13:42

Okakvom jedinstvu, mozemo govoriti>? pa oniko ji su rasrurili vojsku ,koji su zaustavili sva istrazivanja zlocina nad srbima , naravno da nemogu sada da se sloze sa onima kji pokusavaju da spasu sto se spasti moze. Naravno bore se za vlast da se nebi otkrilo koliko su radili protiv SRBIJE. Ni oni kao ni Solana nisu se oglasili protiv sramnog oslobadjanja zlikovaca. Nas predsed isto kao i Karla trazi osudu samo jedne strane. I naravno da se po nasim sudovima proganjaju zlosini Srba jer je sve zlocine nad SRBIMA unistio ili obustavio.,, BLAGO NAMA SA ,, koalicijom ,,evropa nema alternativu,,

danka

08.04.2008. 13:48

Jedina nam je nada da ce nam mozda pisati istoriju bar u svetu , neko kao Jelena

Pink Panter

08.04.2008. 13:54

Zaista se cudim sto jedan "akademik" moze se izraziti na ovaj nacin. Gospodja ili je bolesni sovinista ili nema veze sa "istorijom Balkana" i njenim narodima.Tuzno je cuti jednu gospodju (akademik) da zatrazi zatvarati polovinu jednog naroda. Moze bit da ona misli da su Albanci Ceceni pa ajde unisti sve zivo na ruski nacin!!!. E pa polako gospodjo "akademik", nije ovo Azija i niste samo vi jaki u ovom svetu -ima i jacih i postenih od vas. kako nije sramota da kaze da treba otpushtiti sve srpske zlocince poslednjih ratova koji su ucinili oko 300.000 hiljada zrtava samo u roku od 7-8 godina. Ti zlocinci su bili na celu drzave i vojske(policije) Srbije.ne opravdavam nijedav zlocin,ali albanci na Kosovo do sada nisu imali legitimnih vlasti niti vojske, pa prema tome nije bilo organizovani drzavni zlocin. Nemojte vise dati prostora takvim akademcima jer se ta postovana titula se kompromituje.

Milica

08.04.2008. 15:28

,,Samo sloga Srbina spašava "- izreka je stara .Kad god smo bili nesložni skupo smo platili ( od Kosova do danas). Ali ništa nijesmo naučili. Pojedini političari za šaku vlasti ili neki drugi interes prodaju dušu, a sa dušom slobudu naroda. Istorija je svima učiteljica života, samo nama nije na ovoj vjertometini. Upametite se

Milan Siljegovic

08.04.2008. 16:34

Gospodja Jelena, je u pravu stara Srpska "bolest" nesloga se tesko iskorenjuje, i to samo radi politickih interesa i profita nekih politickih lidera. Interes /vlast na prvom mestu,za drzavu :kote bre pita narode!!!!!