ПОВУКЛИ смо храбар потез којим ћемо дубоко да уђемо у бирачко тело ДПС – убеђује нас Небојша Медојевић, чији су гласови помогли власти да изгласа први устав независне Црне Горе. Истовремено, његовом Покрету за промене пришивена је етикета “Јуде црногорске опозиције”.

* Свеједно, општи је утисак да сте "одиграли" за Ђукановића...

- Не. То није устав ДПС ни СДП, него државе Црне Горе. Кроз преговоре смо дошли до много бољих решења него што је на почетку предлагала владајућа већина. Али, неке колеге из опозиције већ 17 година не могу да победе Ђукановића, па зато и потежу такве етикете.

* Јесте ли свесни да сте нарушили тешком муком стечено јединство опозиције?

- Оне опозиционе партије које се љуте на нас, немају право. Јер, рачунамо да ћемо због овог потеза изгубити један или два одсто бирача који ће отићи или у апстиненцију, или ће гласове опет поклонити некоме из опозиције. Битно је да неће прилазити Ђукановићу.

* Не смета вам што сте се удружили са онима које сте до јуче називали криминалцима?

- Наш однос према ванинституционалним носиоцима моћи остаје исти. Уосталом, главна мета картела организованог криминала ДПС управо је ПЗП. Но, црногорским националистима у власти идеално одговара опозиција која оспорава државу Црну Гору и која жели да радикализује ситуацију. Зато они и не нападају Српску листу и Народну странку, већ искључиво нас.

* После Устава неће бити брзих избора, иако је то био један од главних захтева опозиције. Јесте ли гласом за Устав продужили век коалицији ДПС-СДП?

- То није тачно. Једини смо тражили изборе, јер непрестано растемо. Зато друге опозиционе партије нису биле пресрећне да добију изборе већ за годину дана. Уосталом, редовни избори су 2010, а Уставом је предвиђено да се они одрже годину дана раније.

* Предвиђено је и да је службени језик црногорски, којим говори свега петина становништва. Нема граматику, а не постоји, чак, ни државни институт који би се њиме бавио...

- Али, задржано је да је у службеној употреби српски језик. Да нисмо гласали не би га ни било, нити би у Уставу било српског народа. Зато има разлога да будемо и те како задовољни Уставом, јер је много бољи од оног који је првобитно планиран.

* И када СПЦ третира само као верску заједницу?

- Па, ни у српском уставу се не помиње СПЦ. Сматрам да је то најмање конфликтно решење које је утемељено и у европској Повељи о људским правима. Дакле, верске заједнице су слободне у вршењу својих функција и одвојене су од државе.

* А, је ли се држава одвојила од Срба у Црној Гори? Прети им се брисањем из књиге држљављана ако узму српски пасош...

- Неће бити избрисани. Рачунамо да ће за годину дана Србија и Црна Гора, под притиском ЕУ, склопити споразум о држављанствима по принципу реципроцитета.

* За Хрвате из Боке није било реципроцитета. Нјима је без икаквог проблема власт одавно омогућила двојно држављанство?

- Сада сви имају исти третман. Ми им то нисмо омогућили, јер нисмо ни били у власти. Нама су сви људи једнаки.

* Хоћете ли одржати обећање да ћете се повући из политике, ако било ко из опозиције добије више гласова од вас на предстојећим председничким изборима?

- Предложио сам да сваки лидер из опозиције буде кандидат за шефа државе, а да оног ко буде имао највише гласова у првом кругу касније подрже сви.


ШОЋ ИЗБРИСАО ДРУГА
* ХОЋЕТЕ ли гласати за одузимање мандата Предрагу Поповићу, зато што је добио српско држављанство?

- Закон по којем би Поповићу требало да буде одузето држављанство донет је у време када је министар правде био његов страначки колега Драган Шоћ. А резултат преговора које сам ја водио је да му се штити двојно држављанство.

ПОДРЖАВАМ СРПСКУ БОРБУ ЗА КОСОВО
* ЗАШТО званична Подгорица, макар дипломатски куртоазно, не подржава дојучерашњу савезницу у борби да сачува Косово и Метохију?

- Неозбиљно је и неодговорно да се Црна Гора према косовском питању односи као да је то проблем Авганистана. Сасвим подржавам напоре Србије да у складу са међународним правом и одлукама Савета безбедности УН дође до решења кризе.