Хоће опет са Србијом

Ч. ПРЕЛЕВИЋ

07. 08. 2006. у 19:05

Комплетиране предизборне коалиције за септембарске изборе у Црној Гори. Андрија Мандић (СНС) и Тома Николић (СРС) оценили да је стварање српске коалиције "историјски тренутак". Странке и коалиције "брусе" изборне листе, на којима нема већих промена у одно

     ПОДГОРИЦА - Ово је велики дан за српски народ у Црној Гори!
     Овим речима је у понедељак Андрија Мандић, председник Српске народне странке, отворио свечаност потписивања споразума којим су четири партије и две невладине организације формирале "Српску листу" за црногорске изборе у септембру.
     - Можда то сада тако не изгледа, али ово је историјски догађај - додао је Тома Николић, заменик председника СРС.
     Уз Мандића и Николића, коалициони споразум потписали су Зоран Жижић, председник новоосноване Демократске странке јединства, др Ново Вујошевић, лидер Народне социјалистичке странке, др Момо Вуксановић, председник НВО "Српско народно вијеће" и Војин Грубач, председник НВО "Академска алтернатива". Циљ коалиције, речено је, пре свега, јесте борба за права српског народа у Црној Гори, али и уједињење Црне Горе и Србије у "најбољој државној форми". Процењено је да ће "Српска листа" на изборима освојити "најмање двоцифрен" проценат гласова. Редослад кандидата за посланике и одборнике на предизборним листама ове коалиције биће одређен до краја недеље.
      "Српска листа" ће, изгледа, бити једина "иновација" у црногорском политичком животу. И остале партије и коалиције, наиме, припремају изборне листе, али, барем када је реч о главним актерима, нема ничега новог у односу на претходне изборе. Тако ће носиоци посланичке листе трочлане коалиције настале из референдумског блока за заједничку државу бити Предраг Булатовић, Предраг Поповић и Ранко Кадић, лидери СНП, НС и ДСС, док већину места на листи заузимају актуелни посланици из тих странака.
Носилац листе владајуће коалиције је - по ко зна који пут - Мило Ђукановић, лидер ДПС, следе Светозар Маровић, Ранко Кривокапић (СДП)... Према споразуму, 66 места припада ДПС, 14 - СПП, а једно Хрватској грађанској иницијативи.
Иначе, портпарол ДПС Предраг Секулић одбацио је могућност постизборне коалиције са СНП, о чему се у последње време доста причало.

ДИНОША САМ
ДЕМОКРАТСКА унија Албанаца наступиће самостално на парламентарним изборима у Црној Гори, одлучио је Главни одбор ове странке.
Председник те партије Ферхат Диноша рекао је да се свестрано анализира понуда ДПС за предизборни савез у општинама у којима ДУА има огранке - Улцињу, Тузима, Плаву и Рожајама.

БРАНИЋЕМО СРБЕ
- СРБИЈА мора да има двоструки однос према грађанима Црне Горе - један према Србима, други према Црногорцима.
То је у понедељак у Подгорици изјавио Томислав Николић, заменик председника СРС, уз обећање да ће Црна Гора и Србија поново имати заједничку државу.
- Црна Гора није наш непријатељ, желимо јој сваки напредак. али, Србија не сме попустити пред међународним притисцима да сви имају једнака права. Србија неће дозволити да се Србима у Црној Гори било шта лоше деси и реаговаће онако како треба да реагује свака држава - казао је Николић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације