А сад - плишани развод

Жељко ПАНТЕЛИЋ

понедељак, 29. 05. 2006. у 19:28

А сад - плишани развод
Мило Ђукановић у Бриселу са Соланом и Реном о постреферендумским потезима. Високи европски званичници пручили Подгорици да на путу ка ЕУ нема пречица. Од Ђукановића се захтева побољшање државне управе, правосудног система и ефикаснија борба против кримина

Од сталног дописника Брисел

НА путу Црне Горе у ЕУ нема пречица. Али, перспектива независности Црне Горе повећава њену одговорност на унутрашњем плану и у односима са ЕУ. Подгорица мора значајно да побољша др‘авну управу, правосудни систем, и да почне ефикаснију борбу против организованог криминала и корупције - рекао је јуче Оли Рен, комесар за проширење ЕУ, после разговора са црногорским премијером Милом Ђукановићем у Бриселу.
- Када будемо имали коначан извештај РРК о резултатима референдума, надамо се да ће Србија и Црна Гора започети конструктивне разговоре о плишаном разводу, без одлагања. У име Комисије ‘елим да препоручим опрезност када је реч о преговорима о растављању др‘авне заједнице - додао је Рен.
Високи представник Хавијер Солана, који се задр‘ао у веома кратком разговору са Ђукановићем, због доласка италијанског премијера Романа Продија, рекао је да је питање референдума, што се тиче ЕУ, закључено, будући да су међународне оганизације, у које ЕУ има поверење, оцениле референдум као фер и слободан.
Као и комесар Рен, и Солана је позвао Београд и Подгорицу на дијалог и конструктиван приступ у процесу раздру‘ивања. Солана је, такође, рекао Ђукановићу да ће дијалог морати да се води на два колосека, један са Београдом, а други унутар Црне Горе.
Црногорски премијер Мило Ђукановић је током састанака са европским саговорницима најавио његову намеру да хомогенизује политичку сцену у Црној Гори.
- То што смо ‘елели, то смо и добили: независну др‘аву која нам треба да бисмо преузели пуну одговорност за нашу будућност. Свесни смо да је па‘ња светске јавности сада фокусирана на нас. Знамо да нема пречица до ЕУ. У једној реченици: бићемо спремни да потпишемо Споразум о асоцијацији и стабилизацији до краја 2006. године - казао је Ђукановић.СРПСКА МАНјИНА

НА питање “Новости” - шта ће ЕУ урадити на заштити српске мањине у Црној Гори, која је, у процентуалном смислу, после руске мањине у Летонији, највећа у Европи, Оли Рен је одговорио:
- Права мањина ће бити један од основних услова за сваки следећи корак у прибли‘авању ЕУ. Свака земља која ‘ели да се прибли‘и ЕУ и постане кандидат за улазак у ЕУ мора да поштује европске стандарде за заштиту мањина.НИШТА ПРЕ ЈЕСЕНИ

НОВИ мандат за Црну Гору за преговоре о Споразуму о стабилизацији и придру‘ивању неће бити донет пре јесени. И поред добре воље комесара Рена да максимално убрза процес за добијање мандата за Црну Гору, земље чланице ЕУ су одлучиле да не предузимају никакве кораке док Црна Гора не буде међународно призната др‘ава. Следећи такав сценарио, то значи да би нови мандат за Црну Гору могао да стигне најраније у септембру.
МЛАДИЋ ДАЈЕ НОВЕ ШАНСЕ

КОМЕСАР за проширење ЕУ Оли Рен, према властитом признању, цео јучерашњи дан је смишљао какву поруку да упути српским лидерима током билатералних сусрета у Београду. Рен се синоћ видео са премијером Коштуницом, а за данас је предвиђен састанак са српским и црногорским председником Борисом Тадићем и Филипом Вујановићем.
Фински комесар је поручио да Србија и Црна Гора имају различите приоритете у процесу прибли‘авања ЕУ, али да Србија има опипљиве шансе да потпише споразум у овој години, ако у следећим недељама буде ухапшен Младић.


КАРАДжИЋ

- МИ инсистирамо на Ратку Младићу јер верујемо да Србија мо‘е да га ухапси и испоручи у Хаг. Али, када Младић буде у Хагу, стећи ће се услови и за хапшење Радована Караджића. У тој акцији свој допринос ће морати да дају и Србија и БиХ, али то неће бити само њихова одговорност већ читавог региона - рекао је Рен, одговарајући на питање зашто ЕУ толико инсистира на Младићу, а истовремено оставља по страни Радована Караджића.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Rodja

30.05.2006. 08:26

Мррр-ш, фукаро европска! Спуштавах се ја на ваше уже, умало се уже не претрже, отада смо бољи пријатељи!