Бошњаци са Милом, ако не врда

М. СЕКУЛОВИЋ

23. 03. 2006. у 18:49

Позваћемо своје чланове и симпатизере да подрже независну Црну Гору, уколико републички парламент до 30. априла уважи наше захтеве, изјавио је председник Главног одбора Бошњачке странке Ешеф Хусић

РОЖАЈЕ - Позваћемо своје чланове и симпатизере да подрже независну Црну Гору, уколико републички парламент до 30. априла уважи наше захтеве, и усвоји законе о мањинским правима, гарантованим посланичким и одборничким мандатима, симболима, језику, информисању на матерњем језику, култури...
Ово је у среду, после седнице Главног одбора Бошњачке странке, изјавио његов председник Ешеф Хусић.
На скупу у Рожајама усвојен је споразум о сарадњи у пререферендумском и постреферендумском процесу са ДПС, којим се омогућава да Бошњаци буду конститутиван народ, уколико би Црна Гора у будућем уставном устројству била конституисана као држава народа. Споразум предвиђа у Скупштини Црне Горе три посланичка места за Бошњачку странку.
Захтева се и сразмерна заступљеност Бошњака у свим институцијама и свим нивоима власти у Црној Гори, учешће у раду комисија за припрему и доношење устава Црне Горе, Закона о правима мањина и Закона о избору посланика.
- Подршка је условна - каже Харун Хаджић, први председник СДА Црне Горе и лидер Интернационалне демократске уније која се “утопила” у БС.
- Претпоставља се - каже Хаджић - да ће ДПС покушати да изврда обећања. Јасно је да губи на изборима ако бесплатно не буде дошао до бошњачких мандата, које ДПС на непоштен начин (12 у републичкој скупштини припада Бошњацима) у последњих десетак година узима за себе. Сумњиво је што кажу да су спремни да усвоје закон о мањинама, под условом да се избегне део који се тиче избора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације