ХИРУРГИЈА још није дошла дотле да би од једног могла направити два тела. Овом метафором Матија Бећковић уверава да суверенисти 21. маја - губе битку. Певао је некада надахнуто о "црној мајци отаца Србије". Питамо га да ли је Црна Гора данас маћеха србијанским Црногорцима, који неће гласати на референдуму, док режим у Подгорици већ призива исељенике из Европе, САД, Канаде и Аустралије да "наоштре" оловке.
- То је "покретно бирачко тело" - каже у разговору за "Новости" Бећковић. - Већ су одлучивали о судбини неких држава и ко зна где ће још гласати. И ми ћемо то право стећи чим постанемо дијаспора. Сад то немамо, јер живимо у истој држави. Али имаћемо времена да о томе причамо. Сад ваља да сви који имају право гласа као један изађу на референдум. А ми да им помогнемо свим дозвољеним демократским средствима. Довољно је побројати које све ту државу стварао, а ко хоће да је разори.
* Да ли ће се “теразијски Црногорци”, како вас “крсте” суверенисти, ипак, укључити у референдумску кампању? Хоће ли бити организованих одлазака и рођачких убеђивања да се заокружи “не”?
- Опстанак државе ујединио је не само опозицију него и све одговорне људе. И ми ћемо се укључити онако и онолико како буде најцелисходније, трудећи се да се не огрешимо о дате пропозиције. Уједињени морају да победе. А кад победе могу и да се деле, а имаће и шта. Заједничка држава је једина идеја која у Црној Гори има апсолутну већину у свим срединама, без обзира на нацију, веру, политичка убеђења. А што се тиче православних, за то су готово сви. Све остало су манипулације. Опстанак заједничке државе тиче се свакога коме није свеједно да ли ће морати да вади визу ако буде морао да вади зуб у Београду.
* Очекујете ли да се у кампању за очување заједничке државе укључи и Борис Тадић, пошто га је ваш саборац из Покрета за заједничку државу а његов отац Лјуба Тадић јавно позвао да то учини?
- Да није председник Србије, да није син Лјубе Тадића, да није из Пиве и да је за одвајање Црне Горе - носили би га по кућама на рукама! Свако ко их подржава, и из Србије и из било које друге државе, може слободно да се "меша у црногорски референдум". Свако ко мисли другачије - "меша се у унутрашње ствари Црне Горе". А ту су најчешће црногорски држављани који живе у Србији. У својој кампањи они више говоре против Србије него о Црној Гори и њеној независности. И зато би питање било јасније да гласи "Да ли сте за одвајање Црне Горе од Србије?". Али и овакво какво је значи то исто.
* Верујете ли да ће превагнути блок за заједничку државу?
- Несумњиво. Идеја о независној Црној Гори је толико апсурдна да представља тешку увреду историјске свести Црне Горе. Нико се није спотакао о планину, него о камичак. А Црну Гору хоће да саплету о Ловћен. Србија, коју оптужују да се уплиће у послове Црне Горе, није рекла ни реч. И неће и не може да проговори. Погодите зашто?
* Да ли ће се наставити умирање државне заједнице, ако индепендисти добију више гласова, али испод “прага” од 55 одсто. Може ли се то претворити у Пирову победу опозиције?
- С гласом више они би победили, с гласом мање - не би изгубили. Предлажу да се референдум одржава сваке године, или сваког дана. Пре подне да гласају, по подне да броје гласове. Пара имају и намају их дати ни за шта паметније. Још додају да је то референдум ради референдума и да се после њега ништа неће променити. Ми смо прихватили да се о државном сатусу изјасни 55 одсто изашлих бирача, а они се буне! И надамо се да ће све проћи мирно. Идеја о независној Црној Гори није била домаћа него страна. То се на неки начин показало и сада када је странац и главни посредник и шеф референдумске комисије. И то је било једино, најбоље, најразумније и најречитије решење. Без њега не би било ништа. Да је уместо Лајчака био неки Србин, тражили би преводиоца.

ОТКУП ЛИЧНИХ КАРАТА
* ОПОЗИЦИЈА тврди да суверенисти откупљују личне карте од оних који су опредељени за СЦГ. Како се изборити са тим?
- Лична карта је у Црној Гори документ новијег датума. И нема веће увреде за Црногорца него да му тражите личну карту. Ко је тај за кога не знате ко је и чији је? Власт је запалила велику ватру, усијали су главе, а сад би им се више исплатило да ту ватру гасе. Што мање грађана изађе на референдум, за којим су толико чезнули, то су им шансе веће. Кад не би изашао нико, још би и победили!

СТЕПЕНИЦЕ - "СТАНДАРД"
* МИСЛИТЕ ли да се олако прешло преко препоруке “венецијанаца” да се србијанским Црногорцима не дозволи гласање?
- Све су наше наде у ЕУ. Баш у ону која нам је ускратила право гласа. Она је преузела одговорност за регуларност референдума. А на регуларном референдуму не могу победити присталице одвајања Црне Горе од Србије. Истина, очекивали смо да ће ЕУ и од Црне Горе захтевати да пре независности испуни "стандарде пре статуса". Рецимо да та држава има бар један подземни пролаз са покретним степеницама. Нису тражили ни толико.