БЕОГРАД - Лидер СНП Предраг Булатовић, усред преговора о референдумским условима у Црној Гори, је у Београду разговарао са председником Србије Борисом Тадићем, премијером Војиславом Коштуницом и са првим људима Покрета за очување државне заједнице СЦГ Лјубом Тадићем, Матијом Бећковићем и Славенком Терзићем. Каже - није дошао - како су злобници склони да тврде - ни по какво мишљење.
Никада у Београд нисам долазио по мишљење, па ни сада. Знам да би режим у Црној Гори волео да мој долазак тако представи, али СНП је аутентична партија у Црној Гори која је увек самостално доносила одлуке - каже у интервју "Новостима" лидер СНП Предраг Булатовић и прецизира да су сви јучерашњи сусрети били договорени још пре недељу дана "тако да су спекулације у неким медијима да сам дошао на консултације у Београд због предога закона о референдуму потпуно бесмислене."

О чему сте то конкретно разговарали са Коштуницом и Тадићем?
Разменили смо мишљења о односима у државној заједници, о европским интеграцијама СЦГ и актуелном преговарачком референдумском процесу. И ту нема ништа ни необично ни чудно јер се и наше партије залажу за очување државне заједнице.

Портпарол високог комесара ЕУ Солане Кристина Гаљак признала је да је Солана у сталном контакту са Коштуницом зато што премијер Србије, како је рекла, може да утиче на опозицију у Црној Гори. Је ли вам Коштуница нешто сугерисао?
Нисам чуо ту изјаву. На СНП не може утицати нико нити притисцима нити наметањем ставова, али смо отворени за сваки демократски дијалог и можемо да чујемо различита мишљења.

Црногорске власти Србији, баш премијеру Коштуници, замерају да се петља у референдумски процес...
Коштуница има право да, као државник из Србије, изнесе свој став око кључних питања у вези са референдумом у Црној Гори. Изношење става не значи притисак. Очигледно да неко жели да мишљење о Црној Гори може да саопшти свако сем Србије, са којом смо у заједничкој држави. Управо то, изгледа, желе да забораве црногорске власти.

Колико сте далеко од договора о томе колика ће већина бити валидна за доношење референдумске одлуке? Има тврдњи да ће доћи до компромиса и да ћете се са црногорским властима "наћи" између 40 и 50 одсто од уписаних бирача?
Став СНП, а он је у складу са ставовима Венецијанске комисије, јесте да већина мора да се односи на укупно бирачко тело. Односно, да се за референдум мора определити најмање 50 одсто плус један од укупног бирачког тела. Ни ја, ни СНП, нећемо ући у преговарање о некој другој већини јер би то била политичка трговина. Ни са Ђукановићем ни са било ким око тако крупног питања нема никаквог договора, никакве трговине. Дакле, ако треба да проценат буде мимо овога који ми тражимо, то ће морати да саопшти директно ЕУ. А, нама ће остати да кажемо прихватамо ли то или не. Нека нико не очекује да ћемо се са Ђукановићем, уз посредовање Европске уније, ценкати и договорити о некој другој већини.

Значи ли то да се, ипак, може догодити да на крају САД и ЕУ пресуде и предложе која је то већина која би морала да изађе на референдум да би он био прихваћен?
- Не знам да ли то може да се деси. Али, треба да рачунају на чврст став да се ми нећемо ни по коју цену ценкати око већине.


РЕФЕРЕНДУМ
АКО се позиција и опозиција, ипак, договоре о свим референдумским условима, када би, по вашем мишљењу, могао да буде одржан референдум?

- У априлу сигурно не. Али, сада не бих спекулисао о терминима.

ПИТАНјЕ
МОЖЕ ли се догодити да на референдуму буду два референдумска питања?

- Не. Питање може да буде само једно, и по ставовима Венецијанске комисије и по нашим! Јасно и недвосмислено! Онај ко је покренуо референдум, он мора да тражи потврду за независност, односно, сецесију. И, ту нема дилеме.