Север и Боказа два ока

М. БАБОВИЋ

02. 02. 2006. у 17:24

Многобројне организације и појединци са севера Црне Горе и у Боки најављују припајање Србији, ако на референдуму победе суверенисти - каже Зоран Жижић, председник Покрета за европску државну заједницу СЦГ

МНОГИ људи на северу Црне Горе и у Боки не желе отцепљење од Србије. Многобројне невладине организације и појединци са овог подручја најављују чак и припајање Србији, ако дође до независности. Ова идеја је посебно жива у Васојевићима и у Пљевљима - каже за "Новости" Зоран Жижић, председник Покрета за европску државну заједницу СЦГ.
* Могу ли управо север и Бока Которска постати буре барута, ако победе суверенисти?
- Немам дилему да би за то највише била одговорна власт. Они упорно траже отцепљење, а нису спремни на консензус са блоком за заједничку државу. Они, у ствари, договором сматрају потпуно прихватање њихових ставова. Подсећам да је Ђукановић најавио да валидну референдумску већину треба тражити у опсегу од 25 до 40 одсто уписаних бирача и да ту више нема разговора.
* Која је већина потребна да би одлука о државном статусу била легитимна?
- Блок за заједничку државу мора да инсистира на варијанти минимум 50 одсто плус један од укупног броја уписаних бирача. То је доњи праг који је препоручила и Венецијанска комисија. Треба захтевати и да се референдумска одлука потврди двотрећинском већином у парламенту. То је брана од непоштеног референдума. Ако би се грађани изјашњавали под принудом режима, који, иначе, не преза ни од куповине гласова и лажирања резултата, онда би посланици имали морално право да такву одлуку не прихвате.
* Помињали сте и бојкот референдума?
- Нисам причао о бојкоту. Став Покрета је да није требало започињати разговоре са Ђукановићем пре него што прихвати "формулу" 50 плус један и потврду резултата референдума у Скупштини. То не значи да не треба преговарати са Лајчаком и представницима међународне заједнице.

ПРЕКРШЕНА ПРАВА

* "ВЕНЕЦИЈАНЦИ" тврде да није пожељно учешће црногорских држављана из Србије на референдуму. Како оцењујете ову препоруку?
- Нажалост, прекршени су принципи на којима почива Савет Европе, јер је то основно људско право - тврди Жижић. - Подсетићу да је СЕ прошле године усвојио препоруку којом је учешће држављана на референдуму дефинисано као њихово ексклузивно право.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Darko

03.02.2006. 16:27

Ovaj Zizic ne zna ni sta prica. Ovako je i Karadzic pricao pa ga evo po bunkerima! Zizicu ne pali Narod !

Dejan

03.02.2006. 18:00

Neosporna je cinjenica da Milo ima apsolutnu vlast i ne preza od nicega da pobedi njegov blok na izborima bilo koje vrste pa cak i lokalnim (setimo se Mojkovca) Postoji izvestan otpor kod pretezno pravoslavnog zivlja na severu Crne Gore koji bi zeleo da ostane u zajednici sa Srbijom. Muslimanski deo i ostali su vecinom za Mila. Ja sam poreklom Bjelopoljac i jedan sam od onih koji nemaju pravo glasa na ovom referendumu. Mislim da je ova izjava g-dina Zizica malo bombasticna ali ima tu na cemu da se radi. Ako bi se provela dobra predreferendumska kampanja, tu pre svega mislim da prodje stavka 50% upisanih + 1, da se strogo kontrolisu spiskovi, i da se opzicija tvrdo ujedini i bojkotuje referendum mislim da bi zajednicka drzava opstala. Mada sa druge strane ni u Srbiji ne postoji zelja da ova zajednica opstane pa mislim da je ishod referenduma vrlo predvidiv. Ukoliko se desi cudo i ona opstane tek onda bi i jedni i drugi trebalo da ozbiljno razmisle kako ponovo uspostaviti normalne odnose i oformiti normalnu drzavnu zajednicu jer ona ni sada fakat ne postoji. A ti Darko spusti malo loptu ako si neupucen. Mislim da si se ti napalio!