ПОДГОРИЦА - Црногорска опозиција у блоку за заједничку државу (СНП, НС и ДСС) прихватила је, после првих разговора са Мирославом Лајчаком, специјалним изаслаником Хавијера Солане, да разговара са властима о условима организовања референдума, али само уз посредовање Европске уније. Изузетак је Српска народна странка која је одбацила сваку могућност разговора о референдуму, прихватајући једино причу о успостављању демократских стандарда у Црној Гори. Лајчек се прексиноћ састао и са председником Филипом Вујановићем, премијером Милом Ђукановићем и шефом парламента Ранком Кривокапићем.
- Уколико ЕУ сматра да треба почети преговоре о условима и стандардима о евентуалном референдумском процесу, онда искључиво њени представници треба да буду присутни са јасним мандатом, посредничком улогом или прецизније - да буду трећа страна у тим преговорима - казао је лидер СНП Предраг Булатовић. Он је Лајчаку поновио оптужбу на рачун председника Филипа Вујановића да је заказивање седнице црногорског парламента за 7. фебруар са предлогом за расписивање референдума "једностран акт, јер је тим дописом практично одредио датум одржавања референдума”.
Булатовић је затражио да та одлука "буде отклоњена
пре дефинисања било којег садржаја”.
- Тај једностран акт онемогућава конструктивни дијалог и не доприноси стварању било какве врсте поверења, чак и уз посредништво ЕУ - казао је Булатовић и нагласио да је посредовање ЕУ доказ да црногорско друштво, захваљујући пре свега властима, није дорасло да самостално решава најкрупнија историјска питања.
И Демократска српска странка у разговору са представником ЕУ протестовала је због "скандала који је направио председник Филип Вујановић".
- Остали смо при ставу да са овом влашћу нема директних разговора и сматрамо да не стоји образложење да је референдумски процес увелико започео и да нису могли бити укључени црногорски држављани ван Црне Горе - казао је "Новостима" председник ДСС Ранко Кадић.
Ова партија је зато предложила квалификовану већину од две трећине уписаних бирача за валидност одлуке о промени државно-правног статуса.
- Подсетили смо на референдум 1992. године када је 63 одсто укупног бирачког тела гласало за заједничку државу односно око 270.000 гласача и да се нешто што је створено са толиким бројем гласова не може да разгради са мање гласова од тога - наглашава Кадић.
Лидер Народне станке Предраг Поповић рекао је да "после јасно дефинисане улоге ЕУ у целом преговарачком процесу, ова странка нема додатних условљавања и разговори могу да почну".
- Српска народна странка саопштила је представнику ЕУ став који смо и раније заступали, да са недемократском влашћу Мила Ђукановића не желимо да разговарамо ни директно ни индиректно о рушењу Србије и Црне Горе - казао је за "Новости" Андрија Мандић, председник СНС-а и додао да је ова партија веома заинтересована да са ЕУ разговара о имплементацији демократских стандарда који би од Црне Горе направиле демократско друштво.

ДОСЛЕДНО "НЕ"
- РУКОВОДСТВО Српске народне странке доследно се држи онога што смо пре извесног времена заједнички дефинисали и кроз писмо Хавијеру Солани доставили као став опозиције. На седници Скупштине странке руководство ће предложити усвајање ових ставова и не сумњам да ће се то и десити - каже председник СНС-а Андрија Мандић.