За државу глас свих

Тањуг

18. 12. 2005. у 18:25

Председник Управног одбора црногорског Покрета за очување државне заједнице Зоран Жижић изјавио да за валидну одлуку евентуалног референдума о независности Црне Горе мора да гласа више од половине уписаних у бирачки списак.

ПОДГОРИЦА - Председник Управног одбора црногорског Покрета за очување државне заједнице Зоран Жижић изјавио да за валидну одлуку евентуалног референдума о независности Црне Горе мора да гласа више од половине уписаних у бирачки списак.
Он је Тањугу рекао да је тај "минимум" установила и Венецијанска комисија.
Као позитивно је оценио то што је Венецијанска комисија потврдила императивну одредбу Устава Црне Горе да референдумска одлука мора да буде потврђена двотрећинском већином у Скупштини.
Али, негативним сматра став да о државно-правном статусу државе не могу да одлучују сви њени држављани, без обзира на то где живе.
- Ово посебни и због тога што је такво решење противно документима Савета Европе, чији је орган Венецијанска комисија - рекао је Жижић.
Он сматра да је такав став "у великом степену неприхватљив", па је најавио да ће Покрет наставити да се залаже да се свим црногорским држављанима призна право гласа на референдуму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације