Авала и Ловћен заувек заједно

М. БАБОВИЋ

31. 01. 2005. у 19:12

Право 263.000 држављана Црне Горе у Србији да на референдуму одлуче о судбини земље својих предака није потрошено. Покушаји да нас тога права лише тотално су антицрногорски, антиправни и антиевропски - упозорава један од иницијатора формирања покрета Нико
БЕОГРАД - Основни циљ су нам очување заједничке државе Србије и Црне Горе и њено достојно место у Европи и свету. Историја је показала каква су искуства оних оних који су се делили и уситњавали, јер су издељени и ослабљени били поробљени.
Ово је за Николу Кусовца, познатог историчара уметности и члана Иницијативог одбора, идеја водиља будућег покрета за заједничку европску државу Србија и Црна Гора у Србији, чија је оснивачка скупштина заказана за 5. фебруар у београдском Дому синдиката.
Хоће ли под сводовима Дома синдиката у суботу бити искључиво “србијански” Црногорци по држављанству?
- Прићи ће нам углавном они који живе у Србији, а имају црногорско држављанство - најављује Кусовац. - Имамо, међутим, и подршку Србијанаца који искрено верују у опстанак заједничке државе и надам се да ће у суботу доћи многи од њих.
Шта је још пресудило да се оснује београдска “филијала” покрета?
- За нас који ћемо се окупити у покрету није никада било разлике између оних који су у сенци ловћенске капе и оних у сенци Авале. Имали су исту злу судбину да су им главе усековане. С Ловћена су скинуте Нјегошева капела и капа, а са авалских висова стари српски средњовековни град. На оба врха никли су Мештровићеви споменици, најављујући зло време у којем још живимо. Авалу смо жртвовали југословенству, а Ловћен црногорској независности. А жеља нам је да ослобођени Ловћен и Авала заувек остану заједно.
Колико црногорских држављана има данас у Србији?
- Према подацима које нам је доставио МУП, тренутно у Србији живи 263.984 оних којима је долазна адреса из Црне Горе или су тамо уписани у матичним књигама. Неки су регистровани у књигама држављана обе републике. Највише их је у Новом Београду - 25.434 и три друге београдске општине - Чукарици - 14.285, Палилули - 13.098, Вождовцу - 12.235, затим у Пријепољу - 4.033, Врбасу - 3.981, Нишу - 3.902, а најмање у Црној Трави - само једна особа.
Многи сматрају да би учешће “србијанских Црногораца” унапред одлучило исход “Ђукановићевог референдума” у прилог очувања заједничке државе и да ће он - пошто је тога свестан - учинити све да вас лиши права гласа. Како ћете томе парирати?
- Борићемо се за своје право гласа на референдуму, уколико буде расписан. Потпуно је антицрногорски, антиправно и антиевропски да држављани Црне Горе, који живе у Србији, не могу да одлучују о судбини земље у којој су рођени, где су им корени, гробови предака и имања. Нас не покушавају да лише само утицаја на судбину Црне Горе, него и на опстанак СЦГ. А, наше право да се питамо о судбини Црне Горе је непотрошиво и не треба га бркати са нашим бирачким правом по месту живљења у Србији. Ђукановићеви лукаве и покушавају да манипулишу када та два права изједначавају и међусобно искључују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације