Са Србијом за потомке

С. ГРЕГОВИЋ

27. 01. 2005. у 19:10

Усвајањем декларације о циљевима и избором челних људи Скупштине и Управног одбора, у четвртак је у хотелу “Маестрал” у Милочеру, формиран "Покрет за европску државну заједницу Србија и Црна Гора". Бранко Костић: Очување заједничке државе света обавеза пр

МИЛОЧЕР - Усвајањем декларације о циљевима и избором челних људи Скупштине и Управног одбора, у четвртак је у хотелу “Маестрал” у Милочеру, формиран "Покрет за европску државну заједницу Србија и Црна Гора". Више од 500 делегата и гостију из свих крајева Црне Горе, крећући се по завејаним путевима ка мору, стигли су у срце Паштровића, да здушно подрже заједничку државу.

Уз напомену да су многи као и он сам жељно очекивали овај дан др Бранко Костић, некадашњи високи функционер Црне Горе и СФРЈ, као први говорник на скупу, рекао је да је очување заједничке државе прворазредни и дугорочни интерес Црне Горе, како ради њеног територијалног интегритета, тако и ради многобројних других разлога.

- То је наша света обавеза према прецима и потомцима. У другом плану треба да буду сви други интереси. Заједничка држава и одбрана СПЦ, уз уважавање свих других конфесија, одбрана српског језика у НЈегошевој Црној Гори - три су циља око којих се слажу сви који подржавају "Покрет". Актуелна власт данас неограничено располаже новцем, медијима, полицијом, судством. Но, и поред тога и она оснива "Покрет за суверену Црну Гору", што најбоље показује колико се осећа несигурном у тој намери.

Др Костић је нагласио да верује у непосредне изборе за парламент државне заједнице, и да ће они бити референдум пре референдума.
- Државна заједница је од Европе трасирани пут којим треба да стигнемо у њено чланство - рекао је Драган Шоћ, председник Народне странке. - То нам код формирања "Покрета" даје снагу и оптимизам. Стварамо, дакле, кров под којим не сме да буде никоме тесно без обзира на страначка, национална и верска убеђења. Овде смо да спајамо, а не да раздвајамо, овде нема лидера и лидерских циљева. Данас се рађа велика нада за Црну Гору, јер између ње и Србије не може бити граница.
Др Ранко Кадић, потпредседник ДСС, казао је, између осталог, да је Црна Гора мала и подељена да би се искључила из државне заједнице.
- Ову државу створио је народ пре 85 година, чувао је, а наш је задатак да је сачувамо за оне паметније који ће доћи после нас - рекао је др Кадић.
Горан Даниловић, потпредседник СНС, сматра да "Покрет" није партија над партијама, како се злобно причало ових дана, него народни талас који нико не може зауставити и укротити.
У сличном тону су говорили и Ново Вујошевић, председник НСС, представници "СРС Ђуришић" и ДС Црне Горе ЛЈубомир Антовић, Владо Јовићевић, председник Вијећа племенских скупштина ЦГ, Радован Чолаковић, професор српског језика из Никшића...

Скупу су присуствовали и поздравили га, представник Удружења “Огњиште” са Космета Владислав Раичевић, песник Ранко Јововић и други. У препуној сали присутно је било још много интелектуалаца, сликара, вајара, писаца, филозофа, научних радника из свих крајева Црне Горе.


ТЕКСТ ДЕКЛАРАЦИЈЕ
"ВЛАСТ у Црној Гори, грубо кршећи и изопачујући Београдски споразум и Уставну повељу, правне акте које је сама потписала и гарантовала, укидање непосредних избора, који су законска обавеза, приказује као своје право, а референдум који је само могућност намеће као општу обавезу. Редослед и временски и правни јесте: као прво непосредни и слободни избори као опште право и законска обавеза, а потом евентуално референдум као могућност у складу с Уставом ЦГ И европским стандардима. Власт у РЦГ, уводећи безакоње и анархију, гази демократска начела, укида владавину права, одбија да испуни међународну обавезу коју је сама преузела, разара заједничке духовне и државне вредности и јединствени идентитет народа, а свом приватном интересу подређује општи, дезинтегрише ДЗ СЦГ И дестабилизује цео регион.
`Покрет` с упориштем у Уставу РЦГ и природном праву да се не признају одлуке које не происходе из слободно изражене воље грађана, позива све грађане, удружења и странке на отпор недемократском и антиевропском понашању црногорске власти", стоји, између осталог у Деклрацији "Покрета".

ПОЗИВ БУЛАТОВИЋУ
ВИШЕ учесника у дискусији позвало је јуче СНП и њеног лидера Предрага Булатовића да приступи "Покрету".
- Ако сви прихватају Зорана Жижића да буде на челу покрета онда то дакако треба да импонује и СНП - рекао је др Бранко Костић.
Зоран Жижић је обавестио јуче скуп да је замрзао своје место потпредседника СНП, због ангажовања у "Покрету", уз напомену да сум у државни интереси, изнад партијских.

СМАЈО И ЛАЗАР
- ОВДЕ смо да испунимо Лазарев завет, да окупимо све људе српскога рода, а ту спадају и Муслимани и Бошњаци, као и друге који су за заједницу СЦГ. Границе неће, дакле, једнородна браћа у Србији и Црној Гори, као ни Муслимани и Бошњаци Санxака - рекао је др Смајо Шаботић, поздрављен френетичним, дуготрајним аплаузом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације