Булатовић или Жижић?

Ч. П. - В. Р.

22. 01. 2005. у 18:36

Оснивање "Покрета за државну заједницу" отворило сукоб у врху СНП чији се расплет очекује на конгресу 6. фебруара. Предраг Булатовић већ обезбедио нови мандат у СНП, Зоран Жижић окренут раду у тек формираном покрету.

ПОДГОРИЦА - На конгресу СНП, који ће бити одржан 6. фебруара, за место лидера бориће се актуелни председник СНП-а Предраг Булатовић и, вероватно, први до њега, потпредседник Зоран Жижић, који се "одметнуо", ставши на чело "Покрета за заједничку државу" без "благослова" свог партијског шефа.

Булатовић засад нема разлога за бригу, јер га је за поновни четворогодишњи мандат предложио већи број месних одбора, међу којима подгорички, никшићки, бјелопољски, барски, будвански, пљеваљски, а највероватније и херцегновски. Управо због оволике подршке Булатовићу, кандидатура Жижића још није извесна.
Сукоб између Булатовића и Жижића, изгледа, траје већ дуго - због супротних политичких ставова. Док се Булатовић залаже да партију претвори у "грађанску", што његови опоненти оцењују као "издају" и "сарадњу са Милом Ђукановићем", Жижић важи за предводника радикалније струје у партији. Између осталог, Булатовићу се приговарало што се национално изјашњава као Црногорац, док је Жижић - Србин. Разишли су се, изгледа дефинитивно, и око идеје о формирању "Покрета за заједницу Србија и Црна Гора".
Хоће ли све ове разлике кулминирати и формалним разлазом челних људи СНП?
- Тешко да ће Предраг Булатовић изгубити живце и повући неки радикалан потез, који може бити контрапродуктиван, пошто је сигуран у поновни председнички мандат, а мало је вероватно и да ће Жижић сам дати оставку - каже саговорник "Новости" из врха СНП.
Жижић, с друге стране, не види никакав разлог да партијски "одговара", а још не жели да се изјасни хоће ли се кандидовати за председника СНП на предстојећем конгресу.
- Циљеви покрета си и циљеви СНП, сублимација програма партије - каже Жижић. - У покрет могу да уђу све странке које хоће да се боре за заједничку државу и супротставе идеји Мила Ђукановића да Црну Гору прогласи независном из личних разлога...
Док се чека на расплет збивања у СНП, извесно је, чланство је збуњено и подељено, баш као и опозиционе странке, које су, пред изборе у Никшићу и могући референдум о државно-правном статусу, далеко од јединственог наступа.

ПОДРШКА
ГЛАВНИ одбор Демократске српске странке јуче је и званично подржао оснивање "Покрета за европску државну заједницу Србија и Црна Гора".
- Овај покрет ће, уз подршку и других интегристичких странака, невладиних организација и појединаца врло брзо показати да је већина грађана Црне Горе за очување заједничке државе и одржавање заједничких избора - саопштено је из ДСС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације