ПОДГОРИЦА - Веома емотивно преживљавам све што се у мојој странци догодило. Дубоко су ме разочарали људи којима сам поклонио велико поверење. Али, свака криза није зло сама по себи. Ако се на муци познају јунаци у политици управо овакве ситуације разоткривају право лице актера и јасно показују како да креирате политичку будућност. Удар на СНС је удар на целу опозицију. И све није нимало случајно - у тренутку када СНС расте, а њен утицај јача у Црној Гори, када прети да постане најозбиљнија политичка снага која се бави интересима народа. Да се ствари одвијају тако, може ићи у прилог само онима које је раст СНС угрожавао, пре свега владајућим структурама.
Овако за “Новости” коментарише поделе у Српској народној странци, њен оснивач и дугогодишњи лидер др Божидар Бојовић.
Да ли су програм СНС и њени циљеви доведени у питање?
- СНС је од свог настанка окупљао управо људе који ће настојати да се народу омогући достојанствен живот, не мамећи их бенефицијама и лажним обећањима.
Због чега није сачувано јединство странке?
- Од кад је почела криза у СНС, уложио сам велики напор да се очува јединство. Цело лето смо на Главном одбору и председништву настојали да постигнемо компромис са онима који очито нису били за то заинтересовани. Предузели смо све што је било људски изводљиво не дође до раскола. Једино што нисмо успели је да те људе заштитимо од њих самих. На силу Бога, усред пописа, за који смо сви тврдили да је кључни догађај за будућност Црне Горе, они окупљају двестотинак присталица и одржавају нелегалну изборну Скупштину, где себе проглашавају руководством странке. Ни у том трентку нисам желео да им се судски супротставим, рачунајући на њихов здрав разум и верујући да их је гонила можда неразумна амбиција. Међутим, ствар је даље ескалирала и ова група људи ушла је свесно у рушење странке. Нисам желео да својим ауторитетом и утицајем доприносим расколу. Да је већина прихватила Мандића, преко свега бих прешао, и помолио се Богу за срећу и успех странке.
Ваше присталице из седам општинских одбора спремиле су жалбу Министарству правде на одлуке изборне Скупштине.
- Више од половине странке, није пристало да мирно посматра како се арчи њихов тринаестогодишњи труд. Они су решили да заштите странку и ја у томе лично нећу учествовати, нити имам права да их у томе спречавам.
Да ли је у странци било финансијских малверзација?
- У више наврата сам током протекле године тражио да се припреми финансијски извештај који је у надлежности ИО, чији је председник Андрија Мандић, али га упорно нисмо добијали. Настојао сам да утичем на Мандића да уради свој посао, не износећи у јавност сумње на које су указали појединци и неки општински одбори. Случајно или не, управо када је дошло на ред да ГО расправља о финансијама, мада извештај није достављен, избила је туча и седница је морала бити прекинута. После тога све је изашло у јавност.
Високи функционер СНС Новица Станић изјавио је да пут којим сте ви кренули води у ћорсокак.
- Сигурно не желим да идем булеварима којима је на жалост, кренуо и Станић. Не видим у какву то светлу будућност може да доведе руковођење ситним и краткорочним политичким профитерством. То није мој пут, а ко њиме жели да крене, срећно му било.
Колико ови сукоби иду наруку Ђукановићевом режиму?
- Сукобе је и инспирисао Ђукановићев режим. Ако дође, а мора доћи до прегруписавања црногорске политичке сцене, највеће апетите за нову расподелу колача показују Булатовић, Маровић и Ђукановић. Ниједном од њих није у интересу јака СНС. А са разореном - они су мирни.
Због чега црногорска опозиција није кадра да се организује и крене у конкретну ванпарламентарну борбу?
- Ванпарламентарно деловање успорено је ударом на СНС. Али, и без тога је ишло споро, јер немамо сви исти жар да се решимо режима, а ни сви немају исте идеје како да се то уради. Предраг Булатовић, рецимо, замајава нас неким непостојећим потезима, а истовремено остварује везу са Маровићем у сопственом, а не интересу опозиције, па ни свог СНС.
Шта би се десило у случају да ресорно Министарство призна одлуке изборне Скупштине?
- Ако би се то десило, онда би било више него очигледно ко је инспиратор свега. Што се мене тиче, ја сам оснивач СНС, а то обавезује. Верујем да ће СНС пребродити кризу и наставити даље, верна свом програму и симпатизерима.

ОТКУДА ДУВА
- ПРЕДРАГ Булатовић је први и једини опозициони лидер који је одмах, јавно и свесрдно дао подршку Андрији Мандићу, не чекајући одлуку надлежног министарства, устоличио га својевољно на чело СНС. Јасно је дакле ко је Булатовићев играч и откуд ветар дува. Може се рећи да је мој највећи политички успех прошле године био што сам управо Булатовића извео на чистину и разоткрио његове праве намере и двоструку политику коју непрестано води, градећи данас осовину са Светозаром Маровићем. Скоро на исти начин ломило се преко мојих леђа пре седам година када сам разоткрио и извео на чистину Новака Килибарду у рушењу Народне странке.

СЕКС - АФЕРА
- АФЕРА “секс - трафинкинг” показује колико је труо режим који влада Црном Гором и колико је не само огрезао у криминал, већ и погазио сваки траг достојанства и традиционалних вредности којима се Црна Гора поноси. Верујем да су ово најцрњи дани за ову земљу и да се више никада слично неће поновити. Овај режим је на заласку, а ми морамо да омогућимо народу да му после тог заласка брзо и - сване.